Economia verde

Pagina verde. Veka, furnizor de tâmplărie, a planificat dotarea centrului logistic din Ilfov cu surse generatoare de energie verde

08.02.2023, 16:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pentru 2023, aşteptările companiei sunt pentru un an dificil, marcat de inflaţie, fluctuaţii ale preţurilor energiei şi scumpiri ale materialelor de construcţii.

Producătorul german de profiluri din PVC Veka, cu activitate pe piaţa locală, vrea să instaleze în centrul logistic pe care îl are în România, în Ciorogârla, judeţul Ilfov, surse de energie regenerabilă.

„O investiţie certă pe care intenţionăm să o facem în viitorul apropiat este dotarea centrului nostru logistic cu surse generatoare de energie verde, care să ne asigure un plus de sustenabilitate şi independenţă energetică. Pe lângă acestea, investim continuu în promovarea importanţei eficienţei energetice şi a tâmplăriei termoizolante în rândul consu­matorilor finali“, spune Alexandru Oancea, marketing manager la Veka România.

Dezvoltarea parteneriatelor cu producătorii de tâmplărie din România este un alt plan al companiei pentru 2023.

„Anul 2022 a fost un an dificil din mai multe puncte de vedere, atât pentru noi, cât şi pentru partenerii noştri din România. Astfel, în ciuda dificultăţilor economice naţionale şi internaţionale, ne aşteptăm să încheiem anul 2022 cu o creştere de 8-10% a vânzărilor Veka în România, un avans de peste 60% faţă de media ultimilor cinci ani.“

Şi pentru 2023, aşteptările companiei sunt pentru un an dificil, marcat de inflaţie, fluctuaţii ale preţurilor energiei şi scumpiri ale materialelor de construcţii.

„Toate acestea vor influenţa industria construcţiilor, investiţiile dezvoltatorilor imobiliari şi, implicit, cererea de tâmplărie PVC. Riscuri există mereu, unele previzibile şi controlabile, altele care iau prin surprindere întreaga economie globală. În aceste condiţii se impune o strategie pragmatică pentru dezvoltare durabilă, cu paşi mici, dar siguri“, mai spune Alexandru Oancea.

Vânzările Veka în România se fac parţial prin firma Veka România SRL şi parţial direct prin firma-mamă Veka AG. Compania Veka România SRL reprezintă circa 40% din businessul total realizat pe piaţa locală şi a avut în 2021 o cifră de afaceri de 39 de milioane de lei.

Veka are în România activităţi de distribuţie către o reţea de 180 de parteneri, între care se regăsesc businessuri precum Casa Noastră (deţinut de Ştefan Cherciu) şi Optimedia (deţinut de familia Pantiş), dar şi firme mai mici active la nivel local. Veka le vinde acestora profiluri din PVC, iar ulterior companiile le folosesc pentru a realiza ferestrele finale. Din 2014, Veka este prezentă şi în producţie, după ce a achiziţionat compania germană concurentă Gealan, care are o fabrică pe autostrada Bucureşti-Piteşti, la ieşirea din Bucureşti.

Toate profilurile pe care Veka le comercializează pe piaţa locală vin însă din fabrica pe care Veka o are în Germania, una din cele 24 de unităţi de producţie ale grupului, răspândite în 38 de ţări de pe patru continente.

Pe piaţa tâmplăriei termoizolante din PVC, Veka România concurează cu firme precum TeraPlast şi Rehau.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank