Special

Plecarea Nokia în presa străină

04.10.2011, 00:01 1738

Financial Times:

Doar în România închid fabrici, în Finlanda, Ungaria şi Mexic refocusează producţia

Nokia va tăia 3.500 de locuri de muncă şi va închide fabrica din România, în condiţiile în care compania finlandeză îşi continuă evoluţia pentru a face faţă impactului tot mai ridicat al smartphone-urilor asupra pieţelor sale, scrie Financial Times.

Nokia, care are 138.634 de angajaţi în întreaga lume, a mai anunţat că ar mai putea urma şi alte concedieri, în condiţiile în care face modificări de producţie în cadrul fabricilor din Finlanda, Ungaria şi Mexic. Acestea nu se vor mai concentra pe asamblarea şi împachetarea smartphone-urilor, ci pe customizarea telefoanelor pentru pieţe diferite. Producţia de la Cluj va fi mutată în Asia, unde compania are fabrici în China, Coreea de Sud şi India, aflându-se în construcţie un nou centru de producţie în Vietnam.

The Independent:

Prin închiderea de la Cluj Nokia nu îşi rezolvă problemele

Şeful Nokia Stephen Elop are o slăbiciune iritantă pentru jargonul corporatist: cel care şi-a început mandatul la conducerea companiei cu un memo către toţi angajaţii în care le vorbea despre "platforma fierbinte" pe care se află cu toţii loveşte din nou. Cu ocazia închiderii fabricii de la Jucu, Elop a vorbit despre "alinierea forţei de muncă şi a operaţiunilor cu noua direcţie a companiei", adică, cu alte cuvinte, despre concedieri, scrie cotidianul The Independent. Este o veste "mizerabilă" pentru angajaţii din ţări ca România, comentează cotidianul britanic.

Nokia ştie că piaţa principală pentru telefoanele low-cost se află acum în ţările în curs de dezvoltare, în special în Asia. Cu toate acestea, aducea componente pentru telefoane ieftine din Asia în Europa, le asambla aici după care le trimitea înapoi în Asia pentru a le vinde. Nu trebuie să fii expert în management pentru a vedea problema, mai comentează The Independent. Totuşi, prin restructurarea producţiei Elop nu face decât să câştige timp, în condiţiile în care încearcă să readucă compania pe creştere, iar acesta nu este răspunsul la intrebarea mult mai presantă: cum va lupta împotriva Apple şi a Google pe piaţa mult mai profitabilă a smartphone-urilor.

The New York Times:

Pentru Nokia vremurile grele nu s-au terminat

Pete Cunningham, analist în cadrul firmei de research Canalys, este de părere că Nokia trece printr-o perioadă de tăieri inevitabile.

"Închiderea fabricii din România este nefericită, dar trebuie să se adapteze", spune Cunninghan în The New York Times.

"În ultimii ani compania s-a «îngrăşat». Acum trec printr-un proces de reducere a dimensiunilor."

Vor mai urma câteva trimestre dure din punct de vedere financiar pentru Nokia, dar apar veşti bune despre produsele lor care funcţionează pe Windows Phone, a mai spus analistul.

Acţiunile companiei au scăzut cu 50% de la anunţul din februarie făcut de Elop cu privire la trecerea de la Symbian la Windows Phone.

Bloomberg:

Măsuri drastice din cauza rezultatelor slabe

Agenţia de presă Bloomberg notează că Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile după volum, încearcă să îşi reducă costurile operaţionale cu 1 miliard de euro până în 2013 ca urmare a competiţiei venite din partea Apple, Research in Motion şi Google, dar şi a multor producători asiatici care încep să acapareze piaţa telefoanelor ieftine de pe pieţele emergente.

În iulie Nokia a anunţat pierderi de 368 de milioane de euro pentru al doilea trimestru şi continuă să piardă teren în faţa rivalilor. Pentru prima dată, compania finlandeză care în urmă cu câţiva ani domina industria telefoanelor mobile, a vândut mai puţine smartphone-uri decât Apple. În primul trimestru compania americană făcea deja mai mulţi bani din vânzarea iPhone decât Nokia din vânzarea modelului N8 şi a altor smartphone-uri.

Deutsche Welle:

Nokia se plimbă cu caravana subvenţiilor

Nokia a plecat de la Bochum argumentând că în Germania costurile cu forţa de muncă erau de zece ori mai mari decât în România. Mutarea a costat 2.300 de locuri de muncă în Germania. Politicienii şi sindicatele au reacţionat dur pentru că Nokia primise subvenţii din partea landului Rhinul de Nord-Vestfalia.

Wolfgang Nettelstroth de la sindicatul IG Metall este încă supărat din cauza plecării Nokia de la Bochum şi acuză compania de fraudă cu subvenţii de la stat ca urmare a deciziei de a închide fabrica din România.

"Ce vedem aici este o caravană a subvenţiilor, cu Nokia care se mută în locuri unde primeşte subvenţii şi închide producţia după câţiva ani", a declarat Nettelsroth. "Nokia a folosit în alte scopuri subvenţiile primite în Germania şi, aparent, a făcut acelaşi lucru şi în România. Se pare că asta face parte din strategia companiei, dar nu este o strategie bună."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO