♦ Lucian Sopa, creatorul unei colecţii de accesorii care au ajuns în serialul Emily in Paris: „Am vrut să arăt că şi noi în România putem să oferim în plusvaloare, nu doar să fim o mână de lucru ieftină“ ♦ Lucian Andrei, Bolt: „Trebuie să avem curaj să ieşim pe plan internaţional, să începem să vindem în alte ţări pentru că avem produse foarte faine.“
Într-o economie globalizată, unde graniţele devin tot mai permeabile pentru afaceri, IMM-urile româneşti au ocazia de a-şi extinde operaţiunile dincolo de piaţa locală. Antreprenorii români trebuie să aibă curajul de a face pasul spre pieţele externe, bazându-se pe produsele şi serviciile pe care le oferă, a fost concluzia principală a evenimentului Secretele antreprenorului de succes - SAS 2025.
IMM Club a organizat la Sibiu evenimentul Secretele antreprenorului de succes - SAS 2025 cu tema principală
„IMM-uri româneşti pe harta lumii: O Misiune IMMposibilă?“, pe 20 martie, la Hotel Mercure Sibiu Arsenal. Partenerii media au fost Ziarul Financiar şi Contzilla, Bolt Business este partener de mobilitate, iar evenimentul a fost moderat de Liviu Sav. Evenimentul a avut drept sponsori companiile TMF Group, BRIDGE-to-INFORMATION, Puratos, Benvenuti, Blacksys, Gamma Print, Mercure Sibiu Arsenal, SMART reports.
„Am pornit acum vreo 20 şi ceva de ani în domeniul marochinăriei, începând de jos şi colaborând cu branduri italieneşti. De-a lungul timpului am crescut profesional. Am ajuns să am roluri destul de importante pentru companii mari care produceau în România, până în momentul în care am zis că trebuie să fac ceva al meu unde să aduc plusvaloare şi să arăt că şi noi în România putem să oferim în plusvaloare, nu doar să fim o mână de lucru ieftină“, a spus Lucian Sopa, managing partner, Sopa Consulting, invitatul surpriză al evenimentului.
Lucian Sopa este creatorul unei colecţii de accesorii care au ajuns în serialul Emily in Paris, printre care şi o geantă roşie în formă de fluture. Antreprenorul a povestit că, după încercările de a lucra în firma părinţilor, a ajuns să lucreze în domeniul modei, întâi pe partea de marochinărie. A ajuns să lucreze cu Mandarina Duck, Prada, Furla şi la colaborări cu nume precum Vuitton, Versace şi Givenchy.
Lucian Andrei, senior business development manager la Bolt, a evidenţiat importanţa expansiunii internaţionale şi a mentalităţii orientate spre globalizare.
„Partea referitoare la internaţionalizare este foarte importantă, trebuie să avem curaj să ieşim pe plan internaţional, să începem să vindem în alte ţări pentru că avem produse foarte faine. Bolt a început în 2013 cu o viziune a unui tânăr de 19 ani, care a împrumutat 5.000 de euro, a făcut o aplicaţie, a racolat primii 50 de şoferi de pe străzile din Tallinn. Acum, Bolt a ajuns în 53 de ţări, mai mult de 600 de oraşe, 200 milioane de clienţi şi peste 50.000 de companii care rulează cu Bolt. Evaluarea în piaţă este de peste 10 mld. euro, încercăm un IPO şi anul viitor, poate ne iese“, a spus el în cadrul evenimentului.
Radu Plop, head of entity management services la TMF Group, a vorbit despre motivele pentru care businessurile se gândesc la extinderea globală. „Motivele pentru care companiile aleg să iasă pe pieţe internaţionale pot fi foarte diverse, poate că este firesc, prin ce produse oferă să se adreseze şi altor pieţe. Sunt unelte actualmente sau modalităţi de a face business care încurajează multinaţionalitatea, cum ar fi huburile de servicii sau livrările cu dropshipping. Şi atunci tu, companie românească, poţi să fii livratorul de pe Amazon şi să livrezi în SUA şi practic să cumperi din China, să livrezi în SUA şi aşa mai departe“, a explicat el.
Florin Pop, cofondator al Capital Decisions, a evidenţiat importanţa planificării financiare şi a monitorizării pieţelor externe.
„De cele mai multe ori, întrebările antreprenorilor erau undeva în direcţiile de cum fac decizii de strategie financiară mai bună, cum planific, cum bugetez, cum fac gestiunea riscurilor, ce instrumente pot să folosesc, cum pot să ies pe o piaţă externă, cu ce produse ar trebui să mă duc, cum îmi fac monitorizarea, cum ştiu că produsele sau piaţa unde m-am dus e una eficientă, cum îmi aloc capitalul. Toate lucrurile astea trebuie gândite bine. Eficienţa operaţională se leagă de monitorizarea deciziilor“, crede el.
Lucian Sopa, managing partner, Sopa Consulting
► Am pornit acum vreo 20 de ani, am început în domeniul marochinăriei de jos şi am colaborat cu branduri italieneşti.
► De-a lungul timpului am crescut profesional, am ajuns să am roluri destul de importante pentru companii mari care produceau în România, până în momentul în care am zis trebuie să fac ceva al meu unde să aduc plusvaloare şi să arăt că şi noi în România putem să oferim în plusvaloare, nu doar să fim o mână de lucru ieftină.
► Problema cea mai mare care cred că este în toate zonele de producţie este lipsa personalului calificat şi atunci, pe cât se poate, trebuie să intervenim în producţie pentru a optimiza fluxul şi pentru a ajuta cumva personalul la comiterea a cât mai puţine erori.
Melinda Morariu, director general, IMM Club
► MM Club inspiră şi sprijină antreprenorii români în construirea de afaceri durabile, responsabile şi inovatoare prin educaţie, prin colaborare şi prin schimb de cunoştinţe.
► Avem 12.000 de membri în comunitatea noastră online şi astăzi avem mai mult de 50 de sponsori care ne sprijină. Avem patru proiecte mari în derulare.
► Proiectul Dual NextGen a fost lansat la Oradea, anul trecut, pe 13 noiembrie, şi îşi propune să sprijine dezvoltarea învăţământului dual din România, integrând activ antreprenorii şi IMM-urile în procesul de formare profesional la noii generaţii.
Craig Matthews, managing director, myDigitalTwin
► Una dintre marile provocări pe care le au antreprenorii cu care lucrez este cum să se alieze, cum să lucreze împreună, atât în interiorul echipelor lor, cât şi în modul în care atrag investitori, cum să convingă furnizorii să li se alăture, cum să creeze o viziune comună şi cum să o urmeze împreună.
► Poveştile reprezintă o modalitate foarte importantă prin care poţi să-i convingi pe ceilalţi că ceea ce ai este valoros.
► Facem asta de când există lumea, am fost nevoiţi să grupăm informaţia astfel încât să fie memorabilă, iar asta fac poveştile, ne dau oportunitatea să creăm idei foarte creative şi convingătoare în orice limbă.
Miruna Ursache, fondatoare, Refraiz
► Sunt trainer de comunicare, facilitez workshopuri de comunicare în mediul profesional folosind ca tactică teatrul. Mai nou, sunt regizor de film. Cred că secretul din spatele tuturor bucuriilor pe care le am este faptul că eu duminică seara abia aştept să se facă luni dimineaţa.
► Cuvintele pot transforma relaţiile pe care noi le avem cu noi înşine, cât şi cu cei din jur, le pot modela. Totul este comunicare, de dimineaţa până seara comunicăm. Instinctul de a face parte dintr-o comunitate ne ajută să supravieţuim.
► Prima piaţă externă pe care am ieşit a fost Marea Britanie, vorbeam la nişte conferinţe, iar primul client din afara României a venit de acolo.
Andrei Crigan, preşedinte, Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Republica Moldova-România, partener, Gateway & Partners
► Prima piaţă externă pe care am ieşit a fost Germania, era o firmă exportatoare de miere. Am ales piaţa respectiv pentru că un studiu ne-a arătat că Germania este în topul pieţelor care consumă miere în Uniunea Europeană, după Franţa, Marea Britanie şi Italia. Astfel, am mers direct către ea. A fost un lucru foarte bine argumentat, bazat pe fapte.
► De obicei, folosim toate canalele disponibile pentru a ajunge la clienţii din străinătate.
► Ne uităm la importatori, la distribuitori locali, reţele de supermarket, alţi producători pentru care poţi să lucrezi, orice tip de jucător care poate deveni un jucător business to business.
Delia Puşcă, fondatoare, BE Remarkable
► Am mai puţină experienţă pe pieţele externe, fiind antreprenor la început de drum, dar există două cazuri în care pot să zic că s-au deschis nişte uşi în Marea Britanie, datorită unor certificări pe care le-am obţinut de acolo.
► Sunt certificată în Marea Britanie în business etiquette şi asta a reprezentat un avantaj. Aceasta a fost prima deschidere de uşi.
► În general, ca diferenţă între clienţii internaţionali şi cei locali, pot să spun că este încrederea, cât de greu se câştigă când vine vorba despre clienţii internaţionali. Nu este imposibil, dar au nişte filtre mai serioase, mai multe, mai mari. Ei insistă să există acele certificări.
Alexandru Aniţei, CEO şi fondator, Cybertech
► Canada a fost prima piaţă externă pe care am intrat. Nu am căutat eu clienţi în Canada, au venit oamenii la mine. Primul proiect pe care l-am făcut acolo a fost de 100 de dolari, a fost în anul 2000. De-a lungul timpului, acel client a trecut de la 100 de dolari la undeva la 100.000 de dolari. Deci nu trebuie să ignorăm contractele mici.
► După 25 de ani de activitate, vin foarte mulţi clienţi la noi şi pe bază de recomandări, dar în ceea ce priveşte canalele de promovare, de distribuţie, participăm la multe conferinţe.
► Contactul personal contează, mai ales în business to business. De asemenea, folosim foarte mulţi intermediari, firme care au servicii complementare cu ale noastre.
Mircea Spânu, managing partner, Gamma Print
► Împreună cu echipa creativă de la Gamma Print, oferim servicii de vizibilitate pentru brandurile şi imaginile companiilor partenerilor noştri.
► Suntem atenţi la ce au nevoie să transmită clienţii, ce campanii de marketing doresc să facă şi căutăm cele mai bune şi cele mai potrivite soluţii, de la servicii tipografice până la soluţii de vizibilitate.
► Suntem pe piaţă de 17 ani. Facem acest lucru cu pasiune şi cu multă dedicare. Avem câteva soluţii inovative de prezentare a soluţiilor şi serviciilor, precum cataloage digitale, smart carduri, tricouri.
Florin Pop, cofondator, Capital Decisions
► Ce ne-a inspirat să întemeiem această companie este faptul că am lucrat de fiecare dată foarte aproape cu antreprenorii români şi am văzut nevoile lor foarte aproape.
► De cele mai multe ori, întrebările antreprenorilor erau undeva în direcţiile de cum fac decizii de strategie financiară mai bună, cum planific, cum bugetez, cum fac gestiunea riscurilor, ce instrumente pot să folosesc, cum pot să ies pe o piaţă externă, cu ce produse ar trebui să mă duc, cum îmi fac monitorizarea, cum ştiu că produsele sau piaţa unde m-am dus e una eficientă, cum îmi aloc capitalul.
► Eficienţa operaţională se leagă de monitorizarea deciziilor.
Dorin Culic, director, Asociaţia Firmelor Bihorene
► Cred că toţi dintre cei care vor să iasă la export au nevoie şi de oameni care sunt specialişti sau specializaţi în ceea ce face compania. În cadrul Asociaţiei Firmelor Bihorene am ajuns la concluzia aceasta acum 7 ani şi am încercat să vedem de unde ne aducem aceşti specialişti şi cum reuşim să-i avem în companiile noastre ca specialişti.
► Unul dintre modurile în care poţi să îi ai este să investeşti tu în oameni.
► Suntem prezenţi în partea de învăţământ dual de la început, acum 7 ani de abia se promova învăţământul acesta, iar acum avem mai multe posibilităţi de a practica şi de a pune în valoare învăţământul dual.
Francesca Câmpian, manager de proiect, Asociaţia Bakery School, parte a Puratos
► Bakery School este un program de formare a viitoarelor generaţii de cofetari, patiseri şi brutari. Avem în prezent două şcoli deschise, una în judeţul Dâmboviţa şi una în Cluj-Napoca.
► Avem 63 de elevi înrolaţi, 34 de absolvenţi şi patru generaţii în momentul de faţă. Pe lângă acestea, avem laboratoare dotate complet şi moderne, avem profesori specializaţi în industria alimentară, elevii beneficiază de burse lunare şi de traininguri de specialitate.
► Le oferim elevilor traininguri de comunicare personală şi interpersonală, traininguri de dezvoltare personală, cursuri de limba engleză.
Radu Plop, head of entity management services, TMF Group
► TMF este o organizaţie multinaţională cu prezenţă globală, ce oferă servicii de contabilitate, gestiune salarială, juridică, administrative şi altfel de servicii, dar în România doar acestea sunt reprezentate actualmente.
► Deservim clienţi din toate industriile, de pe toate continentele locuite, pentru că avem prezenţă globală, peste tot în lume şi suntem şi în România de peste 25 de ani.
► Motivele pentru care companiile aleg să iasă pe pieţe internaţionale pot fi foarte diverse, poate că este firesc, prin ce produse oferă să se adreseze şi altor pieţe. Sunt unelte actualmente sau modalităţi de a face business care încurajează multinaţionalitatea.
Lucian Andrei, senior business development manager, Bolt
► Partea referitoare la internaţionalizare este foarte importantă, trebuie să avem curaj să ieşim pe plan internaţional, să începem să vindem în alte ţări pentru că avem produse foarte faine.
► Bolt a început în 2013 cu o viziune a unui tânăr de 19 ani, care a împrumutat 5.000 de euro, a făcut o aplicaţie, a racolat primii 50 de şoferi de pe străzile din Tallinn. Acum, Bolt a ajuns în 53 de ţări, mai mult de 600 de oraşe, 200 milioane de clienţi şi peste 50.000 de companii care rulează cu Bolt. Evaluarea în piaţă este de peste 10 mld. euro, încercăm un IPO şi anul viitor poate ne iese.
► În România avem peste 33.000 de şoferi parteneri, astăzi am deschis Deva şi Hunedoara, au început să ruleze maşinile în cele două oraşe.
Bogdan Gherghe, digitalisation delivery specialist, Blacksys
► Am adus o privire globală asupra ceea ce înseamnă aplicaţiile de business la nivel mondial. Dacă vrem să concurăm, să ştim măcar cu cine o facem pe piaţa globală. Pe această piaţă, în funcţie de diferite roluri, se folosesc în medie între 8 şi 13 aplicaţii pe zi de către fiecare angajat.
► Pentru prima dată, numărul mediu global de aplicaţii a depăşit 100. În Statele Unite, anul trecut s-a depăşit media de 100, în creştere cu 9% de la an la an.
► Trebuie să ţinem cont şi de aplicaţiile legacy pe care le au companiile mari şi pe care încă le mai ţin pentru diferite zone din business şi pe care trebuie să le avem în vedere în momentul în care facem o transformare digitală.
Alexandru Neacşu, CTO, Cybertech
► În business, nu ar trebui să folosim inteligenţa artificială în orice loc în care avem nevoie de o inteligenţă reală, însemnând în principal în locuri unde nu ai o persoană care să se uite peste ce a zis AI-ul pentru că tinde să greşească.
► Primul pas care ar trebui să fie făcut într-un business să implementeze este să identifice exact unde sunt zonele de stres pentru businessul respectiv, unde sunt zonele în care vrei să optimizezi nişte lucruri. După aceea trebuie să discuţi cu nişte profesionişti.
► Pe partea de implementare de AI în business, recomand antreprenorilor să-şi facă tema în legătură cu ce vor să facă, să găsească oameni care ştiu despre ce vorbesc.
Delia Mircea, senior editor, Contzilla
► Din perspectiva contabililor, am identificat trei principale provocări ale antreprenorilor. Prima ar fi instabilitatea legislativă, care este pe primul loc detaşat. Am văzut firmele de IT care peste noapte s-au trezit cu eliminarea facilităţilor fiscale, au trebuit să îşi bugeteze pentru angajaţi creşteri, costuri.
► Reducerea plafonului pentru microîntreprinderi nu numai că s-a întâmplat peste noapte, dar s-a întâmplat retroactiv, adică cu aplicare de la începutul anului, deşi ne aflam la final de an.
► Taxarea muncii este a doua provocare, sunt costuri foarte mari cu angajaţii. Nu în ultimul rând, e ceva ce ne doare şi pe noi, contabilii, povara declarativă.