Special

Sorin Pâslaru, redactorul-şef al ZF: A venit timpul expansiunii capitalului privat românesc

A venit timpul expansiunii capitalului privat românesc

Autor: Sorin Pâslaru

10.10.2010, 23:58 51

În2000, raportul dintre creditele luate de populaţie de la bănci şidepozitele populaţiei în bănci era de 1 la 100. Şapte ani maitârziu, în vara anului 2007, depozitele populaţiei erau egale cusuma creditelor, iar în toamna anului 2008, înaintea crizei,raportul era de 120% în favoarea creditelor.

În 2000 volumul creditelor acordate de bănci în economie,populaţie şi companii, era de 5 miliarde de euro, acum este de 50de miliarde de euro.

În 2000, soldul investiţiilor străine era de 4 miliarde de euro,în prezent este de 50 de miliarde de euro.

În 2000, doar 20.000 de angajaţi câştigau peste 1.000 de eurobrut pe lună în România, acum sunt 270.000.

Acesta este ritmul pe care a trebuit să-l surprindă ZiarulFinanciar în aceşti ani de foc: creşteri de la 1 la 10 într-undeceniu, multiplicări constante ale businessului, explozii chiar înunele sectoare de activitate.

În multe privinţe, Ziarul Financiar trăieşte acum într-o epocăpe care a cerut-o prin poziţia sa de-a lungul timpului deîncurajare a capitalului privat, a ieşirii statului din economie,de încurajare a investiţiilor străine, de creştere a intermedieriibancare, deci a creditării, de integrare rapidă în UniuneaEuropeană, în mecanismele globalizării.

Şi este foarte bine. Însă pentru capitalismul românesc trebuiesă urmeze a doua fază. Faza implicării capitalului privat românesccare să aibă ca ţintă dezvoltarea locală şi ulterior expansiunearegională.

Ungaria, Cehia şi Polonia au pornit deja pe acest drum. Marilecompanii din aceste ţări reuşesc să intre în competiţie cumultinaţionale din state mult mai puternice.

Pe aceeaşi cale trebuie să intre şi România, şi Ziarul Financiarîşi asumă sprijinul capitalului românesc pentru a deveni jucător pepieţele externe, aşa cum de la apariţia sa din 1998 până acum aluptat pentru ideile economiei de piaţă.

Doar competiţia aduce prosperitate şi chiar dacă Europa,inclusiv România, se confruntă acum cu o criză fără precedent,creşterea productivităţii, inovaţia şi investiţiile în educaţie vorrămâne cheile creşterii economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO