Special

Străinii au salvat producţia locală de frigidere, aragazuri şi aspiratoare

Străinii au salvat producţia locală de frigidere,...

Autor: Cristina Roşca

10.12.2013, 19:46 7568

Într-o perioadă în care tot mai multe companii mizează pe servicii şi pe businessuri de consum, Arctic este unul dintre puţinii producători locali care rămân în business după zeci de ani de activitate. Ba mai mult, a reuşit să îşi majoreze producţia de la Găeşti la 2,5 milioane de unităţi pe an, de mai bine de 7,5 ori peste cifrele de  dinainte de ‘89. Arctic realizează în România congelatoare orizontale şi aparate frigorifice verticale.

Cea mai mare parte din totalul producţiei o reprezintă aparatele frigorifice verticale. Mai mult, în contextul în care în 2012 compania a produs la capacitate maximă, Arctic a investit 24 mil. euro (din care 10 mil. euro ajutor de stat) într-o nouă linie de producţie şi a majorat capacitatea de producţie de la 1,65 la 2,5 milioane de unităţi pe an. Din total circa 85% iau drumul exportului.

Producţia de electrocasnice a fost ajutată după 1989 şi de alţi doi producători cu fabrici pe piaţa locală, respectiv Electrolux în Satu Mare şi Electroargeş din Curtea de Argeş. În Satu Mare producătorul suedez realizează aragazuri de 100 de milioane de euro, fiind astfel al treilea cel mai important producător de electrocasnice din România după cifra de afaceri (după Arctic şi Electroargeş).

Fabrica locală Samus din Satu Mare a intrat în portofoliul celor de la Electrolux în 1997, când suedezii au devenit acţionari majoritari. Ei au investit în retehnologizarea fabricii şi în creşterea capacităţii de producţie. Totuşi, în aceeaşi perioadă compania a redus numărul de angajaţi de la 2.300 la circa 900 la finalul anului trecut.

Dacă Arctic a intrat în portofoliul turcilor de la Arcelik, iar Electrolux a preluat fabrica din Satu Mare, fabrica de aspiratoare Electroargeş din Curtea de Argeş este singura controlată în continuare de antreprenori locali. Mai mult, producătorul de aspiratoare a cunoscut o dezvoltare continuă, dublându-şi afacerile în ultimii trei ani pe seama aspiratoarelor pe care le produce la Curtea de Argeş şi care apoi sunt vândute în Germania sub marca nemţilor de la Kaercher.

De altfel şi producţia celor de la Electrolux şi Arctic merge în principal la export, potrivit ultimelor date ale ZF. Producătorul din Argeş a terminat anul trecut cu afaceri de aproape 140 mil. euro şi şi-a bugetat pentru acest an afaceri de circa 146 mil. euro. Datorită celor trei producători de electrocasnice România a reuşit să îşi majoreze producţia de aspiratoare, frigidere şi maşini de gătit în perioada 1989-2011 cu 552%, 215% şi respectiv 6%. La polul opus, producţia de maşini de spălat rufe a scăzut cu 91%, una dintre cauze fiind intrarea în faliment a producătorului brandului Albalux.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO