Special

Tech Talks - Life Around Tech îi aduce la Timişoara pe Jimmy Wales, co-fondatorul Wikipedia, pe şeful tehnologiilor de inteligenţă artificială de la Boeing şi pe liderul programului de materiale inteligente la Argonne National Laboratory

Victoria Cociotă

Victoria Cociotă

Autor: Ramona Cornea

15.05.2023, 15:00 235

Universitatea Politehnică Timişoara organizează în 19 mai 2023, începând cu ora 09:00, a doua ediţie a conferinţei Tech Talks – Life around Tech, la CRAFT (Centrul Regional de Afaceri Timişoara). Evenimentul va avea drept temă principală cum inteligenţa artificială şi soluţiile open source, 5G, tehnologiile blockchain şi inovaţia au aplicabilitate în toate domeniile care ne influenţează existenţa astăzi. 

Printre speakerii evenimentului se numără Jimmy Wales, co-fondatorul Wikipedia, Dragoş Mărgineanţu, AI chief technologist, senior technical fellow în cadrul Boeing şi Marius Stan, cercetător ştiinţific, lider al programului de materiale inteligente la Argonne National Laboratory. 

„Am pregătit una dintre cele mai importante conferinţe pe inovaţii şi tehnologie din zona de vest a ţării. Anul acesta suntem la a doua ediţie a conferinţei Tech Talks, avem pregătiţi speakeri de anvergură mondială. (...) Prin aceste conferinţe, noi nu ne adresăm doar studenţilor, noi ne adresăm întregii comunităţi şi  Universitatea Politehnică nu este doar o instituţie de învăţământ, ci este un actor important pe zona de educaţie a întregii comunităţi”, a spus Victoria Cociotă, head of communication & image department în cadrul Universităţii Politehnice Timişoara, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Ea spune că universitatea în care lucrează are un cuvânt important de spus în formarea resursei umane care va ajunge să lucreze în companiile din zonă.

„Suntem prima universitate care a înfiinţat un comitet director între reprezentanţii celor mai importante companii din zonă şi o universitate prin care există o colaborare şi se dă o direcţie pe nevoia de resursă umană şi specializare a acestora să fie conformă cu necesităţile mediului economic. Majoritatea evenimentelor de acest tip noi le organizăm în colaborare cu partenerii economici pe care îi avem în Timişoara, majoritatea sunt companii internaţionale”, a detaliat reprezentanta UPT.

Marius Stan, cercetător ştiinţific, lider al programului de materiale inteligente la Argonne National Laboratory, Illinois, SUA, spune despre evenimentul UPT că va ajuta ca tehnologii precum inteligenţa artificială să ajungă la publicul larg şi să fie înţeleasă mai bine.

„Este cu siguranţă un eveniment extrem de important pentru comunitatea ştiinţifică, pentru oraşul Timişoara, care este capitală culturală europeană acum şi pentru a face ca dezvoltările recente, evoluţia accelerată şi spectaculoasă a unor tehnologii cum este inteligenţa artificială să ajungă la publicul larg, să poată fi înţeleasă mai bine inteligenţa artificială şi să putem evalua împreună atât cât de mult ne poate ajuta şi ne poate schimba viaţa în bine, dar şi unele pericole legat de care există temeri”, a explicat el.

În plus, cercetătorul român crede că modul în care se organizează conferinţele ştiinţifice de către universităţi şi institute de cercetare, precum şi calitatea cercetării ştiinţifice s-au îmbunătăţit foarte mult în ultima perioadă.

„România, ca ţară, şi cercetarea şi educaţia în ca parte din cultura română s-au integrat din ce în ce mai bine în Uniunea Europeană, în Europa”, a concluzionat el.

Marius Stan este cercetător ştiinţific şi scriitor în Chicago, S.U.A. A obţinut licenţa în fizică la Universitatea Bucureşti şi doctoratul în chimie la Institutul de Chimie-Fizică al Academiei Române. Universitatea Politehnică Bucureşti i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. După plecarea în S.U.A. în 1997, Marius Stan a fost cercetător ştiinţific principal la Los Alamos National Laboratory şi director naţional pentru Informatică la Ministerul Energiei al S.U.A. în timpul administraţiei prezidenţiale Obama.

Ulterior a devenit lider al programului de materiale inteligente la Argonne National Laboratory şi profesor asociat la Universitatea Chicago şi Universitatea Northwestern. Marius Stan foloseşte inteligenţa artificială (IA) şi simulările computerizate de înaltă performanţă pentru a înţelege şi prezice proprietăţile sistemelor complexe cu aplicaţii în energie (materiale nucleare şi baterii), electronică (memoria calculatoarelor) şi securitate naţională.

Marius Stan

            Alţi speakeri importanţi vor urca pe scena Tech Talks by UPT 2023:

·         Dragoş Mărgineanţu, absolvent UPT, AI Chief Technologist la Boeing Research and Technology, care în prezent activează în perfecţionarea sistemelor care folosesc tehnologii AI, va prezenta utilizarea Inteligenţei Artificiale în aviaţie şi industria aerospaţială.

·         Clara Neppel, absolventă UPT, expert în guvernanţă AI, este Senior Director European Operations al IEEE, cea mai mare asociaţie profesională dedicată inovării şi excelenţei în tehnologii avansate, va vorbi despre guvernanţa AI şi Uniunea Europeană.

·         Pasi Toivanen, Senior Vice-President şi head of Cloud RAN Solutions la Nokia, responsabil strategii Nokia şi Nokia Mobile Networks pentru companii web-scale, producători de servere şi al ecosistemelor aferente, va prezenta noile tehnologii 6G.

·         Märt Aro, co-fondator DreamApply, un inovator în domeniul educaţiei, va vorbi despre modul în care AI este utilizată pentru a îmbunătăţi experienţele educaţionale, inclusiv folosirea realităţii augmentate şi a asistenţilor virtuali pentru învăţarea personalizată.

·         Gilles Jourquin, CEO Newpharma, o platforma care redefineşte conceptul de ‘personal health and well-being’, va vorbi despre ce înseamnă sa devenim cea mai bună versiune a noastră si cum sănătatea e definita in primul rand de molecula numita “stil de viata”.

·         Vali Mălinoiu, Head of Blockchain la humans.ai, o platformă de abordare a provocărilor de execuţie, monetizare şi guvernanţă AI, va discuta despre potenţialul AI de a spori potenţialul uman.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO