Special

Videoconferinţa Top Angajatori undelucram.ro. Munca în regim remote le oferă angajatorilor acces la o resursă de talente mai mare, la candidaţi din oraşe mai mici sau din alte ţări. Daniela Micuşan, Majorel România: „Noi recrutăm de oriunde, avem în jur de 300 de oameni din ţările nordice care lucrează pentru noi“

Videoconferinţa Top Angajatori undelucram.ro. Munca în...

Autor: Ramona Cornea

18.02.2022, 00:07 1226

Ana Pohrib, Amber: „Pentru anul acesta, ne propunem angajarea a încă 100 de oameni doar în Botoşani. Putem să aducem şi oameni din jurul Botoşaniului, din Suceava, Iaşi“ Amelia Popa, 8x8 International: „Faţă de anii trecuţi, nu mai recrutăm doar din graniţele Clujului, ci ne-am extins la nivel de România.“

Munca în regim remote le oferă angajatorilor de pe piaţa locală a muncii acces la o resursă de talente mai mare, la candidaţi din oraşe mai mici sau din alte ţări, a fost una dintre concluziile videoconferinţei Business Magazin şi Undelucram.ro „Top An­gajatori“, realizată cu sprijinul partenerilor  Kaufland România, 8X8 International, Majorel România şi Autonom.

„În momentul de faţă, noi am ajuns să depăşim 400 de angajaţi la nivel de România. Faţă de anii trecuţi, nu mai recrutăm doar din graniţele Clujului, ci

ne-am extins la nivel de România. (...) Da, am angajat remote, nu ne-am stabilit o strategie de a merge în anumite locuri, nu avem anumite oraşe în vedere, ci mai degrabă acolo regăsim colegii cu care ştim că o să putem să pornim la drum. Regăsim aceleaşi talente în piaţa din Cluj şi la nivel de România“, a declarat Amelia Popa - senior manager talent acquisition, 8x8 International.

„Produsul pe care îl dezvoltă compania 8X8 International este unul menit să ofere soluţii de comunicaţie la nivel de cloud, soluţii integrate care cuprind partea de video, de chat, de contact center, toate sub aceeaşi umbrelă, care să poată să ajungă pe tot globul şi să poată fi folosite de pe orice dispozitiv“.

„Planurile noastre de recrutare sunt în continuare foarte ambiţioase. Avem peste 100 de joburi deschise în acest moment. Ne du­cem şi în alte oraşe, am început să explorăm şi acest mod de lucru pentru că ne aşteptăm ca modul de lucru remote să fie în continuare în modul nostru zilnic de lucru. Le dăm ocazia să vină şi la birou, birourile au fost deschise tot timpul în această pe­rioadă, au fost colegi care au ales să se ducă şi la birou, dar marea majoritate au vrut să lucreze de acasă“, a spus şi Cătălina Magui, HR director, Societe Generale Global Solution Centre, în cadrul evenimentului.

Centrul de servicii al Societe Generale a ajuns la circa 2.000 de angajaţi şi continuă să recruteze anul acesta.

Ana Pohrib, PeopleOps manager în cadrul Amber, un studio independent de game development din România, afirmă că organizaţia sa a deschis o sucursală în Botoşani care a pornit cu 10 angajaţi şi a ajuns la 150 de angajaţi astăzi, după doi ani şi jumătate de activitate.

„Pentru anul acesta ne propunem angajarea a încă 100 de oameni doar în Botoşani. Pe unii îi ajutăm să revină acasă, iar pe alţii îi ajutăm să nu plece de acasă. La Botoşani avem un studio de testare a jocurilor. Mai ales în vremurile de munca de acasă şi remote, putem să aducem şi oameni din jurul Botoşaniului, putem vorbi de Suceava, Iaşi şi în felul acesta nu este nevoie să îşi găsească o locuinţă în Botoşani“, a spus ea.

Bogdan Cană, senior recruiter & sales recruitment team leader în cadrul Kaufland România şi Moldova, afirmă că organizaţia sa continuă ritmul accelerat de recrutare în anul 2022.

„Facem foarte multe angajări, suntem o echipă mare. Suntem undeva peste

15.000 de colegi în momentul de faţă, iar expansiunea noastră atât din anii precedenţi, cât şi de anul acesta şi anii următori va fi una destul de mare. În 2020, când a început pandemia, planul nostru era să deschidem undeva la 10 magazine în anul respectiv, la fel şi în anii următori şi nu ne împiedică nimic să deschidem aceste magazine şi să oferim locuri de muncă. Un magazin Kaufland are în medie 100 de angajaţi, iar noi având undeva la

10 deschideri pe an, este clar că volumul de recrutare este destul de ridicat. În mod constant, avem aproximativ 200 de roluri sau peste deschise“, a detaliat el.

Costin Tudor, CEO-ul platformei Undelucram.ro, afirmă că transparenţa va fi punctul cheie din piaţa muncii din România şi din regiune. „Cu cât suntem mai în vest, cu atât angajaţii îşi spun mai lesne opiniile, mai rapid. În zona de est a Europei lucrurile încep să se dezvolte şi cred că în următorii ani transparenţa va fi de departe punctul cheie din piaţa muncii. Fie că suntem candidat, angajat, angajator, nu mai putem ascunde lucrurile sub preş, ci trebuie să le con­ştientizăm, să încercăm să le îmbu­nă­tăţim, să luăm opinia altora în con­si­derare. A empatiza cu colegul tău şi a aduce tran­spa­renţă sunt lucrurile pe care le re­co­mand“, a spus el în cadrul videoconferinţei.

 
 

Costin Tudor, CEO, Undelucram.ro

La Undelucram.ro realizăm un top al celor mai admiraţi angajatori din România,  bazat exclusiv pe feedbackul angajaţilor sau al foştilor angajaţi. Modul în care se simt ei la serviciu contează şi va conta din ce în ce mai mult. Angajaţii români sunt din ce în ce mai deschişi în a-şi exprima experienţa pe care o au la serviciu.

Cu cât suntem mai în vestul Europei, cu atât angajaţii îşi spun mai lesne opiniile, mai rapid. În zona de est a Europei lucrurile încep să se dezvolte şi cred că în următorii ani transparenţa va fi de departe punctul cheie din piaţa muncii. Fie că suntem candidat, angajat, angajator, nu mai putem ascunde lucrurile sub preş, ci trebuie să le conştientizăm, să încercăm să le îmbunătăţim, să luăm opinia altora în considerare.

 
 

Bogdan Cană, senior recruiter & sales recruitment team leader, Kaufland România & Moldova

Partea financiară este una foarte importantă pentru toată lumea în momentul de faţă şi trebuie să te gândeşti ce poţi să faci peste partea financiară ca să poţi să îţi motivezi oamenii şi să îi ţii alături de tine.

Ce încercăm noi să facem pentru a ţine colegii implicaţi în companie este să comunicăm foarte mult, să fim foarte transparenţi, avem şi o aplicaţie în sensul acesta unde toată lumea are acces şi unde încercăm să comunicăm tot – decizii, rezultate şi avem o discuţie deschisă pe orice subiect.

Suntem undeva peste 15.000 de colegi în momentul de faţă, iar expansiunea noastră va fi una destul de mare.

 
 

Amelia Popa, senior manager talent acquisition, 8x8 International

În momentul de faţă, noi am ajuns să depăşim 400 de angajaţi la nivel de România. Faţă de anii trecuţi, nu mai recrutăm doar din graniţele Clujului, ci ne-am extins la nivel de România.

Da, am angajat remote, nu ne-am stabilit o strategie de a merge în anumite locuri, nu avem anumite oraşe în vedere, ci mai degrabă acolo regăsim colegii cu care ştim că o să putem să pornim la drum. Regăsim aceleaşi talente în piaţa din Cluj şi la nivel de România.

Dacă este să mă uit un pic la subiectul de engagement al angajaţilor, cred că el porneşte chiar din partea de recrutare.

Faptul că primim recomandări de candidaţi de la angajaţii noştri este un lucru foarte important. Oferim şi bonusuri de recomandare. v

 
 

Daniela Micuşan, director general, Majorel România

Am depăşit ţinta de angajări de anul trecut, suntem la 2.300 de angajaţi în acest moment.

Starea emoţională a angajaţilor primează în momentul de faţă, aş spune chiar starea spirituală a angajaţilor.

Avem o paletă foarte largă de limbi străine, avem proiecte care au 23 de limbi străine vorbite.

Avem în jur de 300 de oameni din ţările nordice care în momentul acesta lucrează pentru noi. Le dăm salarii în intervalul cărora să se simte confortabil să se reloce, adică nu poţi merge foarte mult sub ceea ce vor câştiga în ţara de baştină. Adaptăm cumva grila salarială, dar nu salariul este criteriul după care se relocă, avem un serviciu care îi ia din aeroport, îi ajută cu CNP-ul în România, cu ceea ce înseamnă autorităţi şi documente.

 
 

Maria Tătaru, marketing manager, Autonom

Cred că sunt trei lucruri principale care îi motivează pe angajaţi să rămână alături de noi destul de mult timp: dezvoltarea personală – avem foarte multe iniţiative care să susţină creşterea oamenilor, avem un target minim de 50 de ore de training pentru fiecare coleg din echipă, - al doilea lucru este autonomia de a lua decizii, de a implementa ideile care le vin, de a le pune în practică, - al treilea este legat de sensul muncii lor, angajaţii au oportunitatea de a face voluntariat în timpul serviciului, ne dorim să avem un impact în educaţie.

Aproximativ 40% dintre angajaţii noştri au o vechime de peste patru ani în companie.

Mai lucrăm şi acum în remote, în Autonom aveam de dinainte de pandemie flexibilitatea de a lucra de acasă.

 
 

Simona Podgoreanu, director resurse umane, KPMG România şi Moldova

Pandemia ne-a ajutat să scoatem din nou tot ce este mai bun în relaţia angajat – angajator.

Cred că ce am început să facem din ce în ce mai bine este partea aceasta de comunicare şi cred că ce aş putea să adaug în plus este zona de măsurare, am devenit foarte mult data driven în zona de HR – întrebăm, ascultăm, măsurăm, luăm decizii, măsurăm şi repetăm. Este clar că nu mai există angajator care să fie în zona de aroganţă în care să creadă că ei ştiu cel mai bine, noi credem că angajaţii ştiu cel mai bine.

Munca remote are pericolele ei de care este important să fim conştienţi, pe care trebuie să ştim cum să le abordăm.

Ce am început să facem bine este să îi ajutăm pe angajaţi să conştientizeze care sunt semnele de burnout. 

 
 

Estera Anghelescu, recruiting & employer branding director, Kaufland România & Moldova

În momentul de faţă avem circa 500 de colegi cu dizabilităţi integraţi cu succes în cadrul companiei din România.

Avem în plan încă 200 de roluri deschise pentru astfel de colegi. Am realizat mai multe demersuri interne, anumite job descriptions speciale pentru ei, roluri dedicate în cadrul locaţiilor noastre.

De asemenea, avem case de marcat speciale pentru oamenii în scaun cu rotile, avem opt astfel de case de marcat.

În egală măsură este importantă şi egalitatea de gen, iar în momentul de faţă, în cadrul companiei, peste 52% din managerii noştri sunt de sex feminin. În ceea ce priveşte vârstele, avem colegi cu vârste de la 18 ani până la 76 de ani.

 
 

Georgiana Guţă, IWS manager, JTI România

IWS este un sistem, un nou mod de lucru pe care îl implementăm în fabrica noastră JTI din Bucureşti şi în celelalte fabrici. Este un sistem de optimizare a tehnicilor de producţie care vine cu o reorganizare a echipelor de lucru.

JTI are peste 1.200 de angajaţi, dintre care 500 sunt în fabrică.

Pe partea de fabrică ştiu că avem o ţintă ca până în 2025 să avem 30% din poziţiile de top management ocupate de femei. Momentan avem 13%. În echipa de top management, 50% sunt femei. Eu, personal, cred că cea mai importantă este o evaluare corectă a fiecărui angajat, iar fiecare angajat, indiferent de gen, să fie potrivit pentru rolul respectiv din poziţia de top management.

 
 

Ana Pohrib, PeopleOps Manager, Amber

Suntem dezvoltatori de jocuri, oferim servicii de dezvoltare a jocurilor către clienţii noştri. Primii şi principalii noştri clienţi au fost în Statele Unite, iar ulterior, în ordinea deschiderii studiourilor Amber, au urmat Botoşani, Mexic, astăzi suntem prezenţi în Ucraina, Polonia şi lucrăm intens pentru înfiinţarea altor studiouri în Asia. Acesta a fost parcursul în 9 ani de existenţă.

Deschiderea unui studio la Botoşani a fost o idee a colegilor din top management, este un model de business. La Botoşani s-a aflat un veteran al industriei de gaming, care a pătruns în această industrie încă din anii 1990, când ea a fost înfiinţată şi în România. Aflându-se la Botoşani, el a avut această iniţiativă să creeze o echipă mică, de 10 oameni. De la 10 angajaţi am ajuns astăzi la 150 de angajaţi după doi ani şi jumătate.

 
 

Karla Riskovics, employer branding specialist la Kaufland România & Moldova

Din poziţia de employer branding specialist încercăm să fim cât mai aproape de candidaţi şi de angajaţii noştri.

În fiecare lună, numărul CV-urilor primite este de ordinul miilor pentru că, având 150 de magazine în ţară, 20 de centre logistice şi mai multe departamente în sediul central, numărul joburilor este destul de mare şi variază de la o perioadă la alta, de la o lună alta.

Ce am resimţit atunci când am intrat în pandemie a fost că a trebuit să trecem la online, să participăm la evenimente online, să ne întâlnim cu candidaţii online, lucru pe care nu îl făceam înainte. Cel puţin pentru sediul central, toate interviurile aveau loc faţă în faţă.

 
 

Elena Nedelcu, head of PR & Employer Branding, Libra Internet Bank

Încă de acum câţiva ani, noi, departamentul de marketing, acordam ajutor departamentului de HR în diverse acţiuni: campanii de comunicare, evenimente şi aşa mai departe. Aşa ne-am dat seama că este nevoie de o direcţie clară de marketing pentru HR, o direcţie pe care am implementat-o, am numit-o employer branding şi care a venit natural să vină în direcţia de marketing. Prin employer branding, noi aducem marketingul în mijlocul HR-ului.

Avem echipe de IT foarte mari, recrutăm frecvent în zona de IT, 10% dintre angajaţii noştri vin din IT.

Vrem să creştem numărul angajaţilor atât în zona de vânzări, cât şi în zona de IT pentru că ne concentrăm mult pe dezvoltarea digitală. Angajăm atât juniori, cât şi seniori.

 
 

Cătălina Magui, HR director, Societe Generale Global Solution Centre

Avem peste 2.000 de angajaţi. Planurile noastre de recrutare sunt în continuare foarte ambiţioase. Avem peste 100 de joburi deschise în acest moment.

Brandingul nu este ceea ce spunem noi aici, ci ceea ce spun angajaţii noştri când nu suntem cu ei şi mai ales ce spun foştii noştri angajaţi.

Ne bazăm extrem de mult pe aceste programe de recomandări interne, o mare parte din recrutări le facem prin aceste recrutări interne. Şi noi avem bonus pentru ele, depinde de tipul de job.

Brandingul nu poate fi făcut într-un mod deconectat de zona de engagement pentru că putem fi prezenţi în social media, să vorbim frumos despre ce facem, dar trebuie să şi facem lucrurile acestea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO