Special

ZF Most Valuable TECH Start-ups in Romania 2022. Cele mai valoroase start-up-uri tech din România, după finanţările totale atrase de la investitori în perioada 2017-2022, sunt FintechOS, CAPEX.com şi Druid AI

ZF a acordat nouă premii speciale în cadrul evenimentului

ZF a acordat nouă premii speciale în cadrul evenimentului

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.07.2022, 00:07 943

ZF a prezentat joi seară, în cadrul evenimentului „ZF Most Valuable TECH Start-ups in Romania 2022” Anuarul Cele mai valoroase start-up-uri tech din România, care va fi publicat în perioada următoare, şi a oferit premii pentru proiectele care au ocupat primele 3 locuri şi o serie de şase premii speciale.

Clasamentul din topul ZF a fost realizat pe baza investiţiilor atrase de start-up-uri în perioada 2017-2022 de la fonduri de investiţii, investitori de tip angel sau alte metode, reflectând astfel realitatea din piaţă - pariurile făcute de investitori şi abilitatea antreprenorilor de a-şi finanţa proiectele. Astfel, cele mai valoroase 10 start-up-uri tech din România au atras finanţări de 205 mil. euro în perioada 2017-2022, arată datele preliminare colectate de ZF şi verificate cu fondatorii companiilor. Catalogul se află încă în lucru iar ZF primeşte în continuare înscrieri din partea start-up-urilor tech sau sugestii privind companiile care ar putea fi incluse în top.

Locul I în clasamentul celor mai valoroase start-up-uri tech este ocupat de FintechOS, care dezvoltă soluţii digitale pentru industria financiară, finanţări totale în valoare de 95 mil. euro în perioada 2017 – 2022. Valoarea celei mai recente finanţări atrase de FintechOS a ajuns la 51 mil. euro.

„Mă uit aici şi văd o mulţime de start-up-uri faine, care au ridicat bani sau urmează să ridice bani. Mi se pare că la noi încă nu a ajuns vestea că lucrurile nu merg bine, pentru că pe aici pare că lucrurile merg bine. Trăim vremuri în care se propagă valul acesta de evaluări în scădere pentru companii care sunt listate şi la care se vede în timp real ceea ce se întâmplă, către companiile care ridică runde de investiţii private şi se vede deja o încetinire semnificativă. Interesant e că dacă ne uităm unde are loc încetinirea asta – are loc o încetiniere mai profundă în SUA decât în Europa. Ne uităm la cele mai recente date, ceea ce ne arată că investitorii europeni sunt mai dispuşi să susţină companiile în care au investit deja în orice perioadă dificilă. Am fost în Londra şi am stat de vorbă cu mai mulţi investitori, iar mesajul lor este că nu e momentul să ridicăm acum o rundă nouă de investiţii, nu ştim când e momentul dar e bine să mergem înainte şi vedem noi pe parcurs”, a spus Sergiu Neguţ, cofondator al start-up-ului FintechOS, în cadrul evenimentului.

El a evitat să menţioneze care este evaluarea FintechOS şi să comenteze evaluările vehiculate public, de circa 200 mil. euro, admiţând însă că în contexul economic global dificil, în care segmentul de tehnologie pentru industria financiară se află sub presiune, acelaşi lucru se întâmplă şi pentru firma pe care o reprezintă. „Răspunsul corect este da (evaluarea FintechOS este sub presiune – n. red.), dar nu ştim cât. Dacă până în urmă cu circa şase luni aveam nişte aşteptări legate de nişte multipli care funcţionau aproape matematic – multiplu pe cifrele curente, pe 12 luni, pe venituri -, în prezent percepţia pieţei este că nu s-a stabilizat o plajă de multipli încât să ştim sigur cât valorează o companie dacă ar fi să ridice bani, mai ales pentru că situaţiile în care se ridică runde noi de investiţii sunt relativ rare şi acoperă o plajă largă în care nu ştii dacă sunt deal-uri care au fost negociate înainte, dacă au fost negociate acum, ce s-a întâmplat între timp.

Pentru noi prima jumătate din acest an a fost şi e bine”, a spus Sergiu Neguţ, adăugând că nu vede o încetinire în business,. „Vedem o accelerare spectaculoasă, vedem cum tânăra sucursală din Statele Unite începe să producă, să aibă clienţi şi să fie prezentă în piaţă. Momentan am toate motivele de optimism şi mă uit puţin câş la piaţa evaluărilor.”

Sergiu Neguţ, cofondator al FintechOS, a ridicat premiul pentru cel mai valoros start-up tech din România, ocupând locul I în clasament

Octavian Pătraşcu, fondator şi CEO al Capex.com, a ridicat premiul pentru cel mai valoros start-up tech din România, ocupând locul II în clasament

Cristina Şişcanu, global MarCom manager al Druid, a ridicat premiul pentru cel mai valoros start-up tech din România, ocupând locul III în clasament

 

De asemenea, platforma de tranzacţionare online Capex.com a ocupat locul II în clasamentul celor mai valoroase start-up-uri tech din România, cu o finanţare totală de 30 mil. euro în perioada 2018 -2022. Valoarea celei mai recente finanţări atrase de Capex.com este de 20,5 mil. euro.

Octavian Pătraşcu, fondator şi CEO al Capex.com, a spus în cadrul evenimentului că pentru primele şase luni din anul 2022, start-up-ul pe care îl reprezintă a înregistrat venituri de 26 de milioane de dolari.

„Am stat puţin <under the radar> pentru că am vrut să ne concentrăm pe a crea valoare şi apoi să ieşim în piaţă cu produse inovatoare, la care lucrăm. Am putut să atragem de pe piaţa locală aproape jumătate din sumă, ceea ce înseamnă circa 15 milioane de dolari, într-un timp destul de scurt, şi am reuşit să conving în pandemie alţi investitori internaţionali, chiar pe Zoom, ceea ce a fost o premieră şi pentru mine. Cred că este un shift destul de mare acum în piaţă pentru că până să ridicăm aceşti 30 de mil. de euro am vorbit cu destul de multe VC-uri din afară – Franţa, Germania, USA – şi mereu ei voiau să mergem pe o creştere agresivă, iar noi consideram că nu avem momentan experienţa necesară să putem merge în acest stil de «hyper growth» şi am preferat să avem o infrastructură legală puternică şi o să ajungem să avem nouă licenţe diverse de brockere, de cripto şi de digital banking. Pentru primele şase luni ale acestui an avem venituri de 26 mil. dolari şi un EBITDA de 3 milioane de dolari pentru primele şase luni şi ne aşteptăm să închidem anul cu 40 – 45 mil. dolari. Iar asta ne dă puterea să ne alegem de unde ridicăm banii”, a explicat Octavian Pătraşcu.

Locul III în clasamentul celor mai valoroase start-up-uri tech din România este ocupat de Druid, care a dezvoltat o platformă pentru crearea de roboţi – aplicaţii conversaţionale de business bazate pe inteligenţa artificială, cu o finanţare totală de 19,1 milioane de euro din 2017 până în 2022,. De asemenea, valoarea celei mai recente finanţări este de 13,7 milioane de euro, iar cea mai recentă evaluare a companiei este de 40 de milioane de euro.

„Mulţumesc ZF pentru acest premiu, partenerilor, clienţilor şi investitorilor care ne-au susţinut de-a lungul timpului. Nu în ultimul rând aş dori să mulţumesc echipei Druid care în fiecare zi scrie povestea”, a spus Cristina Şişcanu, Global MarCom Manager al start-up-ului Druid.

ZF a acordat şi şase premii speciale în cadrul evenimentului: premiul special ZF IT Generation - InnovX BCR pentru cel mai promiţător start-up de tehnologie către Synaptiq.io; premiul special ZF IT Generation pentru expansiune internaţională în ed-tech pentru Kinderpedia; premiul special ZF IT Generation pentru revoluţie în game design către start-up-ul machinations.io; premiul special ZF IT Generation pentru creştere accelerată către Flip Tehnologies; premiul special ZF IT Generation pentru disruption in education către start-up-ul Youni şi premiul special ZF IT Generation pentru inovaţie în retail către Bob Concierge.

Oana Păun, quality project manager al Synaptiq, a ridicat premiul special ZF IT Generation şi InnoxV BCR pentru cel mai promiţător start-up de tehnologie.

Evelina Necula, cofondator al Kinderpedia, a ridicat premiul special ZF IT Generation pentru expansiune internaţională în ed-tech.

Mihai Gheza,  cofondator al Machinations, a ridicat premiul special ZF IT Generation pentru revoluţie în game design.

George Moroianu, cofondator al Flip Tehnologies, a ridicat premiul special ZF IT Generation pentru creştere accelerată.

Andrei Nicolae,  fondator şi CEO al Youni, a ridicat premiul special ZF IT Generation pentru  disruption in education

Mihaela Bucur, projects manager al Bob Concierge, a ridicat premiul special ZF IT Generation pentru inovaţie în retail.

 

Mike Butcher, editor at large la TechCrunch: Start-up-urile trebuie să se gândească într-un mod creativ la cum le fac propuneri investitorilor, la cum atrag bani sau la ce face de fapt produsul lor, dacă este potrivit pentru aceste vremuri economice

„Nu cred că există un anume sector de start-up-uri care să supravieţuiască acestor vremuri, ci aceasta va fi vremea companiilor deştepte, care lucrează într-un mod mai inteligent.“

În noul context economic incert antreprenorii la început de drum trebuie să fie creativi şi să aducă pe piaţă tehnologii care pot răspunde noile cerinţe din economie şi societate pentru a putea atrage atenţia şi banii investitorilor, a spus Mike Butcher, editor în cadrul publicaţiei americane TechCrunch.

„Suntem într-un mediu economic diferit în momentul de faţă, am avut pandemia, apoi a fost un boom de creştere în 2021, evaluările start-up-urilor au luat-o razna, au fost foarte multe oferte publice iniţiale (IPO), iar acum piaţa de oferte publice iniţiale este aproape moartă, ceea ce înseamnă că nu se mai investeşte atât de mult în venture capital (VC). Având în vedere că trăim în vremurile acestea dificile, start-up-urile trebuie să se gândească mai bine, într-un mod creativ, la cum le fac propuneri investitorilor, la cum strâng bani sau la ce face de fapt produsul lor, dacă este potrivit pentru aceste vremuri economice. Eu mă uit la companiile care încearcă să răspundă problemele pe care le vom întâmpina cu toţii în următorii ani. La aceste lucruri ar trebui să se gândească start-up-urile”, a explicat Mike Butcher în cadrul evenimentului ZF Most Valuable TECH Start-ups in Romania 2022, organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu InnovX BCR, Techcelerator şi SeedBlink. 

El a adăugat că antreprenorii trebuie să se gândească la lucruri precum: cine este publicul lor ţintă, dacă urmăresc investitorii, dacă vor să recruteze oameni, dacă urmăresc angajaţi cu profil tehnic. De asemenea, Mike Butcher consideră că deşi situaţia economică la nivel global nu este favorabilă, aceasta nu va avea un impact negativ asupra ecosistemului de start-up-uri tech. 

„Vor veni anumite provocări, dificultăţi, vor veni vremuri complicate din punct de vedere al economiei, dar nu cred că vor afecta sectorul de start-up-uri şi inovaţie. Astfel, există motive pentru care să fim optimişti.” Alexandra Cepăreanu, Ramona Cornea

 

De altfel, jurnalistul britanic nu consideră că există un sector de start-up-uri care să supravieţuiască acestor vremuri incerte. „Aceasta va fi vremea companiilor deştepte, care lucrează într-un mod mai inteligent.”

Despre ecosistemul de start-up-uri tech din România Mike Butcher a spus că este unul dintre cele mai efervescente huburi de inovaţie din Europa Centrală şi de Est şi se află în continuă expansiune.

„Singurul drum pentru start-up-urile tech din România este spre creştere, piaţa start-up-urilor din România este în plină expansiune. Ce plusuri are România: are un cost de trai scăzut, viteză de internet rapidă, unicorni precum UiPath care inspiră generaţiile noi de startup-uri de tehnologie, un nivel record de finanţări atât de la investitori din interiorul ţării, cât şi de la cei străini, un bazin de talente excelent şi universităţi cu profil tehnic excelente.”

În cadrul evenimentului Mike Butcher a punctat faptul că numărul mediu de tranzacţii pre-seed şi seed de pe piaţa naţională a „explodat” în 2021.

„Anul 2021 a fost neobişnuit şi este interesant ce a ieşit dintr-o ţară cu atât de mult potenţial de a merge înainte. Guvernul României ar putea face lucruri precum să susţină deschiderea de subsidiare ale companiilor româneşti pe pieţe străine, acest lucru se numeşte diplomaţie economică. De asemenea, numărul şi volumele tranzacţiilor internaţionale este absolut excelent. În 2021, aproape 60 de start-up-uri au strâns o finanţare totală de 30 mil. euro.”

Mike Butcher, editor at large la TechCrunch: România este unul dintre cele mai efervescente huburi de inovaţie din Europa Centrală şi de Est. Piaţa start-up-urilor din România este în plină expansiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO