Statul român ar putea încasa redevenţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani din gazele extrase din Marea Neagră, la nivelul anului 2025 fiind estimată o dublare a producţiei naţionale de gaze ca urmare începerii exploatării offshore.
În absenţa unor polici coerente privind folosirea acestei resurse şi pe plan local, cel mai probabil sumele câştigate de România din povestea gazului din Marea Neagră nu vor fi semnificativ mai mari, în acest moment fiind mai vizibil interesul Ungariei şi al Austriei pentru utilizarea acestor descoperiri offshore.
Acestea au fost câteva dintre concluziile celei de-a doua zile a ZF Power Summití18, a şaptea ediţie a evenimentului dedicat în exclusivitate temelor energetice organizat de Ziarul Financiar.
„Noi producem 10-11 miliarde de metri cubi şi consumăm tot atât. Probabil în 2025, vom produce 18-20 de miliarde de metri cubi dacă va ajunge Marea Neagră la un potenţial complet de exploatare, iar atunci se va căuta cumpărător“, a declarat Sorin Călin Gal, directorul general al Direcţiei generale de gestionare, evaluare şi concesionare a resurselor/rezervelor de petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Potrivit acestuia, primele cantităţi de gaze din Marea Neagră, din noile proiecte, ar putea atinge ţărmul românesc în 2019.