Special

ZF Power Summit ‘18: Realitatea este că Austria şi Ungaria se bat pe gazul din Marea Neagră. România, pe nicăieri în discuţie

♦ Statul român ar putea încasa redevenţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani din gazele extrase din Marea Neagră, la nivelul anului 2025 fiind estimată o dublare a producţiei naţionale de gaze ca urmare a începerii exploatării offshore. Fără o politică de a utiliza aceste gaze pe plan local, redevenţele şi taxele de tranzit ar putea fi singurele câştiguri ale României din resursele de la Marea Neagră.

Statul român ar putea încasa rede­ven­ţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani din gazele extrase din Marea Neagră, la nivelul anului 2025 fiind estimată o dublare a producţiei na­ţionale de gaze ca urmare începerii exploatării offshore.

În absenţa unor polici coerente privind fo­losirea acestei resurse şi pe plan local, cel mai pro­babil sumele câştigate de România din po­vestea gazului din Marea Neagră nu vor fi sem­nificativ mai mari, în acest moment fiind mai vizibil interesul Ungariei şi al Austriei pentru uti­lizarea acestor descoperiri offshore.

Acestea au fost câteva dintre concluziile celei de-a doua zile a ZF Power Summití18, a şap­tea ediţie a evenimentului dedicat în exclusivitate temelor energetice organizat de Ziarul Financiar.

„Noi producem 10-11 miliarde de metri cubi şi consumăm tot atât. Probabil în 2025, vom produce 18-20 de miliarde de metri cubi dacă va ajunge Marea Neagră la un potenţial com­­plet de exploatare, iar atunci se va căuta cum­­părător“, a declarat Sorin Călin Gal, direc­torul general al Direcţiei generale de gestio­na­re, evaluare şi concesionare a resurselor/rezer­ve­lor de petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Potrivit acestuia, primele cantităţi de gaze din Marea Neagră, din noile proiecte, ar putea atinge ţărmul românesc în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO