♦ „Înainte de a ajunge la o piaţă din ce în ce mai mare, trebuie să vorbim despre a creşte businessul românesc, a înfiinţa mai multe companii şi a finanţa la nivel de start-up, astfel încât să creăm de la început nişte companii care să poată creşte mai repede“ ♦ „În industriile mari din România vedem foarte mulţi antreprenori care au potenţialul de a consolida piaţa. Antreprenorii români trebuie să aibă acest antrenament şi să înţeleagă că pot face M&A şi că nu este atât de complicat“.
Pentru piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a venit momentul în care lucrurile trebuie să înceapă să se mişte în aşa fel încât să se creeze lideri naţionali, care să se facă remarcaţi în regiune şi să devină, astfel, campioni regionali. Astfel, fondurile locale de private equity trebuie să facă astăzi un pas în faţă şi să se ridice la nivelul celor din Polonia, de pildă, devenind fonduri regionale.
Aceasta este una dintre cele mai importante concluzii ale conferinţei ZF Top Tranzacţii 2024. „Este 2024 anul în care piaţa de M&A revine în zodia creşterilor?“, eveniment organizat în parteneriat cu EY România, ROCA Investments, RTPR, alături de JW Marriot Bucharest şi BPT ca parteneri suport.
„Este momentul să creăm lideri naţionali şi campioni regionali şi pentru asta acel outbound de 5% (ponderea în totalul pieţei de M&A, unde sunt analizate şi tranzacţiile domestice şi cele inbound, alături de outbound - n.red.) trebuie să crească în perioada următoare. În al doilea rând, spunem în permanenţă că private equity este doar 11%, iar restul investitorilor sunt strategici, dar dacă ne uităm cine este în spatele strategicilor care vin şi investesc de afară în companiile româneşti, vom vedea că mai mult de jumătate sunt de fapt companii de private equity de afară, deci, indirect, volumul private equity este mult mai mare. Atât doar că avem discrepanţă între fondurile de investiţii de afară şi cele domestice şi acest lucru aştept să se schimbe în perioada următoare“, a spus în timpul evenimentului Rudi Vizental, CEO şi cofondator al ROCA Investments.
Pentru ca piaţa de M&A să îşi atingă obiectivele, punctează Andrei Gemeneanu, cofondator al Morphosis Capital, este esenţial ca actorii de pe această piaţă să uite la ceea ce a fost în trecut doar pentru a învăţa din greşeli sau din ceea ce a funcţionat.
Însă, subliniază el, focusul trebuie să fie pe viitor şi pe cum pot creşte în continuare fondurile locale şi companiile din portofoliile lor.
„Trebuie să ne gândim că fondurile regionale suntem noi, adică fondurile regionale nu mai trebuie să fie doar acele fonduri din Polonia sau din altă parte care vin să investească în România, trebuie să devenim noi fonduri regionale, trebuie să mergem noi şi direct, ca fonduri, şi prin companiile din portofoliu să consolidăm în regiune, să consolidăm chiar şi în Europa de Vest“, a adăugat acesta.
În piaţa de fuziuni şi achiziţii din România există oportunităţi şi există, totodată, şi resurse, după cum au spus cei mai mulţi dintre jucătorii de pe această piaţă prezenţi la conferinţa ZF Top Tranzacţii 2024. „Este 2024 anul în care piaţa de M&A revine în zodia creşterilor?“.
Totodată, are loc şi o maturizare a pieţei de M&A, iar unul dintre elementele esenţiale pentru creşterea sa în continuare rămâne educaţia.
„Trebuie să facem lucrurile sistematic, să avem o echipă şi consultanţi. Vedem o maturizare a pieţei. Au ajuns suficient de multe companii la un nivel interesant pentru investitori. Este un lucru îmbucurător pentru că înseamnă că avem suficient de multe companii care să facă un pas mai departe. Mi-aş dori să fie şi mai multe, dar pentru asta nevoie de educaţie“, a punctat Jean Dumitrescu, director of investor relations, AQUILA.
Cornel Marian, partener în cadrul Oresa Ventures, este de părere că o consolidare a pieţei de M&A şi a actorilor de pe această piaţă, astfel încât să ajungă la stadiul de campioni regionali, trebuie să aibă la bază crearea de campioni naţionali. „E ca la fotbal. Dacă nu ai un campionat puternic local, nu ai cum să ai echipe care câştigă cupa campionilor. Campionatul nostru pare competitiv, dar când eşti în interior, vezi că nu este chiar aşa. Nu e o intensitate a competiţiei pe care o vedem în Polonia sau în Vest. Ca să apară un campion regional, el trebuie să se antreneze şi să se formeze aici“, a concluzionat el.
Iulia Bratu, partener, head of lead advisory, EY România
► Anul 2023 a arătat remarcabil pentru activitatea de M&A în România, s-au parafat 241 de tranzacţii, 30% din aceste tranzacţii au valoarea comunicată, pentru restul de 70% operăm noi cu estimări. Estimarea EY pentru valoarea pieţei totale o plasează în intervalul 6-7 miliarde de euro, 6,5 mld. euro este estimarea pentru sfârşitul anului 2023.
► Valoarea medie a unei tranzacţii în România, tichetul mediu, este în jurul valorii de 40 de milioane de euro, în 2023 a fost de 37 mld. euro.
► În România, în primele cinci luni in 2024 faţă de primele cinci luni din 2023 avem o consistenţă fantastică, atât pe volum, avem 110 versus 107 tranzacţii parafate la cinci luni, cât şi pe valoare.
► Din perspectivă regională, este pentru al treilea an consecutiv când România ocupă locul al doilea, depăşind Cehia deja. Obişnuiam să fim pe locul al treilea.
Rudi Vizental, CEO şi cofondator, ROCA Investments
► Cred că piaţa se va schimba destul de mult. Acea medie de 40 de milioane de euro nu reprezintă pe nimeni. Nu avem tranzacţii de 40 de milioane de euro, ele sunt rezultatul între puţine tranzacţii foarte mari şi multe tranzacţii la nivel de 5 milioane - 20 de milioane.
► Zona de private equity poate deveni un motor real pentru creşterea zonei de tranzacţii şi nu numai tranzacţii de dragul tranzacţiei, ci de dragul consolidării. Ne uităm foarte mult la litera A când spune M&A, adică cele mai multe tranzacţii sunt achiziţii, dar valoarea de adăugată se creează la „merges“, adică din fuziuni, zona de integrare, unde reuşesc să consolidez.
► Capitalul este, el doar trebuie să ajungă în zona managerilor de capital privat ca lucrurile să se întâmple la un nivel tot mai mare. Nevoia de consolidare nu este la vârf, ci este la bază, pentru a avea o economie mai solidă.
Sebastian Popescu, partner, grants and incentives advisory, EY România
► Ajutorul de stat era foarte mult direcţionat către companiile multinaţionale, însă mediul antreprenorial s-a maturizat şi acum discutăm deja de o echilibrare.
► Începând de anul acesta, focusul s-a dus în zona de active. Schema 807 s-a prelungit cu o nouă schemă valabilă pentru următorii trei ani de zile, care are un buget de 450 mil. euro, bani care se vor da anual - câte 150 mil. euro - companiilor din industria manufacturieră.
► Autorităţile se uită în zona de domenii de activitate care ar putea corecta balanţă comercială, adică domenii în care importurile sunt semnificativ mai mari decât exporturile, cum ar fi industria chimică, construcţii metalice sau prepararea de hrană animală. O altă industrie în care va fi nevoie în următorii ani de finanţare este industria materialelor de construcţii.
Costin Tărăcilă, managing partner, RTPR
► Cred că România are o şansă foarte bună de noi megatranzacţii. Creşterea asta vine probabil ca urmare a creşterii economiei României. Crescând economia într-un ritm susţinut, automat şi companiile cresc. Anul trecut, pe lângă numărul foarte mare de tranzacţii, am observat de asemenea un număr mare de tranzacţii peste 100 de milioane, ceea ce este o noutate şi un element pozitiv pentru piaţă.
► Cred că în fiecare an vom avea ocazia să vedem mega-tranzacţii. Piaţa creşte, companiile româneşti cresc. Nu trebuie să ne uităm la megatranzacţii neapărat ca cele peste 1 miliard în România, şi o tranzacţie de la jumătate miliard în sus este o tranzacţie foarte mare.
► Anul trecut, din 45 de tranzacţii pe care am lucrat noi, foarte multe au fost în energie şi healthcare, în sănătate au fost nouă tranzacţii semnate, de diverse dimensiuni.
Peter Latos, partener, liderul departamentului de strategie şi tranzacţii, EY România
► La finalul zilei, motorul pieţei de fuziuni şi achiziţii şi ceea ce ajută la transformarea continuă a economiei nu sunt mega-tranzacţiile. Dimensiunea medie a tranzacţiilor este de 40 de milioane.
► Există un număr tot mai mare de oferte care sunt evaluate la peste 100 de milioane de euro şi care încep să se ridice în fiecare an. Acolo vom vedea o creştere şi o explozie în continuare a numărului de tranzacţii în anii următori.
► România rămâne o piaţă foarte atractivă pentru o serie de investitori, are nişte elemente fundamentale foarte puternice, iar economia continuă să depăşească performanţele din regiune.
► Cred că ar trebui să ne concentrăm şi pe unde este piaţa reală şi ea se îndreaptă către evaluările de 100 de milioane de euro.
Ferenc Korponay, fondator, Vetimex Capital
► În România sunt foarte multe tranzacţii care se vor face în următoarea perioadă. Ajungem la acest ciclu de 20-30 de ani când fondatorii nu vor mai dori să continue, dacă nu au o structură pusă la punct, dacă succesiunea nu este rezolvată.
► Multiplii sunt mai mici în Ungaria faţă de România, sigur că şi dimensiunea pieţei este mai mică. În România este mai mare, cu potenţial foarte mare. Acum încep să vină din ce în ce mai multe firme la care s-a ajuns la stadiul în care fondatorii vor să ia o decizie.
► Şi pentru fonduri este un moment optim şi în următorii cinci - zece ani vor fi foarte multe tranzacţii în România. Din partea antreprenorilor de vânzare, iar fondurile să cumpere.
Andrei Gemeneanu, cofondator, Morphosis Capital
► Dacă privesc în retrospectivă, cred că faţă de acum şase-şapte ani, când am intrat noi în piaţă, ecosistemul s-a dezvoltat foarte mult.
► Dacă ne uităm la private equity ca procent din PIB, suntem la coada listei la nivel european, deci mai avem un drum lung în faţă.
► Cred că România îi lipseşte mai mult timp. Adică trebuie să avem mai mult timp să consolidăm rezultatele.
► Cred că trendul este pozitiv, cred că dinamica pieţei este mult mai bună, cred că începem să avem şi teze regionale.
► Cred că e important de spus de ce trebuie să creştem private equity. Est important să ne uităm la faptul că acest private equity şi venture capital aduc cel mai mare impact de economie.
Tudor Cosăceanu, regional VP, UiPath
► Nu cred că UiPath trebuie văzută ca o excepţie, poate ca pe un prim exemplu de succes.
► În multe din sectoarele din România, pe măsură ce apar consolidări, ele trebuie văzute şi ca un lucru pozitiv. Sectorul bancar este un exemplu clar pozitiv.
► Acest succes este alimentat de cel mai important element al competitivităţii, inovaţia. Fie că vorbim de inovaţie în domeniul bancar, în domeniul consultanţei, în domeniul e-commerce-ului, retailului, curieratului, domeniului medical, de cele mai multe ori inovaţia merge împreună cu tehnologia sau este de fapt tehnologia.
► Când o companie doreşte să crească prin M&A, o face pe diferite criterii de capacitate sau de capabilitate.
Tudor Manea, CEO, eMAG
► Pentru noi, M&A este un instrument foarte important pe care încercăm să-l folosim ori de câte ori considerăm că produce valoare. Şi când decidem că produce valoare, ne când ne uităm la un business ne uităm ca acel business de sine stătător să aibă o valoare a lui, adică să aibă clienţi, să aibă o profitabilitate a lui
► După aceea ne uităm acest business, dacă-l integrăm în grupul eMAG, el produce o valoare pentru grup?
► Al treilea criteriu la care ne uităm este dacă suntem capabil să executăm acel deal într-un mod profitabil pentru noi. Deci M&A este un instrument şi tot timpul analizăm oportunităţi şi când vedem ceva de care chiar avem nevoie, care îndeplineşte cele trei criterii, apelăm la el.
Mihai Păduroiu, CEO office division, One United Properties
► Businessul de real estate este foarte legat de nivelul dobânzii de referinţă, mai ales când vine vorba de exit-uri, de partea de vânzare.
► Săptămâna trecută s-a dat startul la reversarea acestui trend prin prima reducere după cinci ani venită de la Banca Centrală Europeană. Este un semnal extraordinar de important pentru tot domeniul nostru, mai ales când vine vorba de dezvoltările comerciale, de office, retail, industrial.
► Toate ţările, nu doar România, au avut performanţe excepţionale în această perioadă, deşi a existat presiune foarte mare pe mai multe categorii de factori, inclusiv pe partea de închirieri de spaţii de birouri.
Bogdan Chiriţă, partener, V4C Capital
► O întrebare la care mi-ar plăcea să ştiu răspunsul este cât de mult timp va putea România să atragă interes european, dar şi regional şi internaţional, respectiv cât de mult fluxurile de capital se vor îndrepta către România şi vor ajuta să continue această creştere din anii precedenţi.
► Un deal bun este acela în care construim împreună cu antreprenorul o companie care să crească după ieşirea noastră.
► Aştept competiţia şi pe piaţa de M&A din România care nu face decât să ne îmbunătăţească pe noi şi companiile în care investim. În România probabil vom avea competiţie locală, însă la nivel regional competiţia cu fondurile din regiune va fi mai mică. În piaţă cred că sunt mulţi bani.
Jean Dumitrescu, director of investor relations, AQUILA
► Ne uităm la jucători din top 10 de pe piaţa de distribuţie de bunuri de larg consum, care deţin o cotă de piaţă de 50%, dar şi la un model integrat în care să dezvoltăm din ce în ce mai mult branduri proprii. Elementul principal la care ne uităm este portofoliul de produse.
► Ne lipsesc fundamente legate de educaţie financiară şi antreprenorială. Înainte de a ajunge la o piaţă din ce în ce mai mare vorbim despre a creşte businessul românesc, a înfiinţa mai multe companii şi a finanţa la nivel de start-up, astfel încât să creăm de la început nişte companii care să poată creşte mai repede.
► Sunt multe oportunităţi pe piaţă. Ne uităm la o strategie legată de finanţarea achiziţiilor care să ne permită sume de cel puţin 50 mil. euro şi peste, chiar de 100 mil. euro.
Cornel Marian, partener, Oresa Ventures
► Sunt bani pentru oportunităţi bune. Tranzacţiile, în general, se întâmplă din două motive: consolidare sau growth. Strategicii vin în România şi vedem tranzacţii pe consolidare sau pe intrare într-o nouă piaţă. Fondurile, în general, mai ales cele din România, care sunt mici, intră pe growth.
► Procesul de internaţionalizare nu începe neapărat cu o mare tranzacţie afară, ci cu un export, un parteneriat, un distribuitor, după care începe şi partea de M&A.
► Campionatul nostru pare competitiv, dar când eşti în interior, vezi că nu este chiar aşa. Nu e o intensitate a competiţiei pe care o vedem în Polonia sau în Vest. Ca să apară un campion, trebuie să se antreneze aici, în ţară.
Ömer Tetik, CEO, Banca Transilvania
► Focusul nostru este acum pe aprobările şi integrarea OTP Bank şi subsidiarele OTP Leasing şi OTP Asset Management. Cred că este din ce în ce mai puţin loc pentru băncile mici. Aşteptăm să vină şi fonduri mai mari, care să cumpere băncile mici şi să creeze ţinte pentru grupurile mari.
► Suntem activi şi pe zona de finanţare a tranzacţiilor, dar nu este linia noastră principală de business. Un tichet maxim pentru o achiziţie în cazul nostru este sub 200-300 mil. euro. Peste această valoare nu ne simţim în zona de confort, dar depinde foarte mult de planul de business şi de potenţial.
► În ultimii ani, Banca Transilvania a avut un buget de M&A care s-a apropiat de un miliard de euro.
Adrian Mihai, CEO, Fan Courier
► Cred că în orice piaţă există loc de consolidare şi piaţa noastră nu face excepţie. Am crescut organic şi am investit în companii complementare din domeniul transporturilor sau din alte domenii şi în continuare vom investi tot în această direcţie. Cred că în continuare vom avea creşteri, iar piaţa de M&A abia acum se va consolida.
► Am discutat de multe ori cu partenerii noştri şi cu companii care ne-au propus listarea la Bursă, doar că aşteptăm momentul potrivit pentru noi, care nu încă nu a venit.
► Foarte multe afaceri, circa 80%, sunt la prima generaţie. Fie noua generaţie va prelua afacerile, dar trebuie să şi poată şi să îşi dorească, iar aici cred că ne lipseşte knowledge-ul, fie multe dintre ele vor alege cale vânzării.
Mihai Marcu, preşedinte şi CEO, Medlife
► În industriile mari din România vedem foarte mulţi antreprenori care au potenţialul de a consolida piaţa. Antreprenorii români trebuie să aibă acest antrenament şi să înţeleagă că pot face M&A şi că nu este atât de complicat.
► Avem o nouă facilitate de 50 mil. euro pentru achiziţie. Avem o activitate mai lentă de achiziţii pentru că sunt din ce în ce mai puţine zone unde nu suntem prezenţi cu clinici mari. Dar mai există în România 3-4 spitale viabile, business-uri de familie. Profilul achizitor al Medlife se va păstra.
► În România, în cinci ani, se va termina consolidarea pieţei de healthcare. Ne gândim să facem paşi către wellnes sau tehnologie medicală, dar uşor. O să fim pe încă 3-4 pieţe în viitor, însă Medlife nu va exploda în sute de ţări şi va trebuisă găsească nişte pieţe unde să scaleze un model spre 100 mil. euro.
Aleksandar Dragicevic, principal, Mid Europa
► Sperăm că anul acesta se va încheia cu vânzarea Profi, tranzacţia pe care am semnat-o anul trecut. Avem alte două active considerabile - Regina Maria şi Cargus - care cresc ambele destul de bine. Ne-am dori foarte mult să investim în noi achiziţii în România, poate anul viitor.
► Ne uităm la câteva sectoare importante din România: consum, unde vedem o cerere importantă, tehnologie şi servicii IT, unde vedem un talent uriaş, healthcare şi servicii de afaceri.
► În urmă cu şase luni, situaţia pe piaţa M&A arăta puţin diferit. Astăzi este mai multă activitate, sunt jucători regionali şi jucători români şi lucrurile se mişcă. Activitatea nu se referă doar la mega tranzacţii, ci şi la a avea tranzacţii în general.