♦ Mai multe achiziţii de hale industriale şi terenuri au accelerat dezvoltarea belgienilor de la WDP pe piaţa locală de la începutul anului. Într-un sector imobiliar aflat pe val de creştere, dezvoltatorul urmăreşte noi oportunităţi la orizont şi vrea să-şi consolideze poziţia pe care o are la vârful pieţei de profil din România.
Vara acestui an a adus anunţul potrivit căruia dezvoltatorul WDP a preluat parcul industrial Arad Business Park, cu o suprafaţă totală de aproximativ 42.000 de metri pătraţi. Situat în partea de centru-nord a oraşului Arad, proiectul Arad Business Park avea la momentul tranzacţiei o rată de ocupare de aproximativ 90%.
„Această dezvoltare (din Arad - n. red.), care constă în conversia unei fabrici învechite într-un parc de afaceri, este ideală pentru activităţile de logistică urbană, la marginea unei zone rezidenţiale în creştere, în apropiere de centrul oraşului“, se arată în cel mai recent raport al WDP.
Tot în acest an, WDP a mai făcut o mutare importantă pe piaţa locală după ce a cumpărat mai multe clădiri din Târgu- Lăpuş şi Baia Mare ale producătorului de mobilă Taparo şi ale furnizorului de textile pentru industria sanitară Techtex, parte a aceluiaşi grup. Este vorba despre o suprafaţă totală de peste 32.000 de metri pătraţi şi o valoare de 16 milioane de euro. Mai departe, WDP a închiriat spaţiile cumpărate pe termene de 15-20 de ani tot către Taparo şi Techtex (printr-un contract de tipul sale and rent back), iar pe terenul cumpărat belgienii au în plan o extindere.
Taparo şi Techtex, deţinute de familia Filip, aveau trei puncte de producţie în proprietate - la Cicârlău (lângă Baia Mare), la Oşorhei (lângă Oradea) şi la Târgu-Lăpuş (judeţul Maramureş). După vânzarea a două dintre ele, au mai rămas doar cu unitatea de lângă Oradea. La începutul acestui an, hala de producţie din Târgu-Lăpuş a fost afectată de un incendiu. Taparo produce mobilier tapiţat, fiind unul dintre cele mai mari businessuri de profil din România, iar Techtex produce măşti sanitare.
În total, în primul semestru din 2022 WDP a cumpărat terenuri noi în valoare de 37 de milioane de euro. În raportul WDP se mai precizează că la Roman, în judeţul Neamţ, unde WDP are deja un proiect, va avea loc o extindere cu 5.700 de metri pătraţi, în care investiţia ajunge la aproximativ şase milioane de euro, termenul estimat de finalizare fiind sfârşitul acestui an.
Cele 62 de proprietăţi închiriabile pe care belgienii de la WDP le au în România sunt evaluate la 854,6 de milioane de euro, potrivit celui mai recent raport al grupului. WDP are pe plan local proprietăţi logistice cu o suprafaţă închiriabilă de aproape 1,3 milioane de metri pătraţi, pe o suprafaţă totală a terenurilor de peste şase milioane de metri pătraţi. În aceste prime şase luni din 2022, WDP a obţinut venituri de 29,5 milioane de euro din închirierea proprietăţilor din România, plus 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Cererea de proprietăţi imobiliare (industriale - n. red.) încă este concentrată în principal în şi în jurul Bucureştiului (35%), fiind urmată de împrejurimile unor oraşe precum Ploieşti (29%), Slatina (8%) şi Arad (8%). Cererea a fost susţinută cu precădere de sectorul alimentar şi de retail, dar şi de jucătorii din comerţul electronic şi de furnizorii de servicii logistice“, notează WDP în raportul pentru primul semestru din 2022.
În această perioadă, belgienii au finalizat proiecte în valoare de 39 de milioane de euro, reprezentând spaţii logistice pentru retaileri precum Metro, Auchan şi Profi. Totodată, WDP are în derulare în prezent în România proiecte de 106 milioane de euro, cu termene de finalizare până în 2025.
Potrivit celor mai recente date, din spaţiile aflate în portofoliul WDP, circa un sfert reprezintă clădiri dedicate producţiei, restul fiind spaţii de logistică. Printre proiectele belgienilor pe piaţa locală se numără parcuri situate în Dragomireşti, Ştefăneştii de Jos, Dumbrăviţa, Apahida, Ariceştii Rahtivani şi Oarja.
În ansamblu, piaţa industrială şi logistică continuă să fie printre cele mai dinamice sectoare din imobiliare. Cu 5,6 milioane de metri pătraţi de spaţii de depozitare moderne la sfârşitul anului 2021, România este a treia cea mai mare piaţă industrială şi logistică din CEE-15, după cum arată estimările consultanţilor.
La mijlocul anului 2022, specialiştii companiei de consultanţă imobiliară Colliers estimau un volum de aproximativ 60 de milioane de euro în ceea ce priveşte tranzacţiile din sectorul imobiliar industrial, reprezentând circa 17% din totalul volumului de tranzacţii de investiţii. Există şanse ca volumul investiţiilor de anul acesta să depăşească pragul de 1 miliard de euro, determinat în mare parte de tranzacţii în segmentul de office. Sectorul industrial are în continuare foarte mult potenţial şi este de aşteptat să fie încheiate şi alte tranzacţii până la finalul anului, sunt de părere experţii Colliers.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE