Supliment logistica

Logistica în timpul pandemiei

27 apr 2020 Autor: Bogdan Alecu

Marile companii de logistică au implemen­tat deja toate măsurile necesare pentru a evita o contaminare a personalului cu noul coronavirus, iar activitatea a con­tinuat fără probleme majore. Mai mult, dincolo de misiunea de a ţine magazinele alimentare bine aprovizionate, depozitele au avut şi rolul de a face faţă numărului tot mai mare de comenzi online.

Citeşte suplimentul Logistică & Transporturi în format e-paper

De partea cealaltă, construcţia de noi depozite con­tinuă. Pe fondul noilor livrări, în primul trimestru din 2020 stocul de spaţii industriale moderne a ajuns la 4,49 mil. mp datorită livrărilor de 97.000 mp din T1 la nivel naţional. Din acest volum, 80% reprezintă stoc împărţit în două parcuri industriale deja construite – WDP Park Ştefăneşti, pe A3, şi ELI Park I, construit de Element Industrial în apropiere de Chitila. Restul de 20% se regăsesc în partea centrală a ţării, lângă Braşov şi Sibiu.

La finalul primului trimestru din acest an aproxi­ma­tiv 611.000 mp de centre logistice şi industriale erau în construcţie şi urma a fi livraţi până la finalul celui de-al doilea trimestru din 2021. Din acest volum, 72% reprezintă spaţii deja închiriate, conform datelor CBRE.

Din suprafaţa de 541.000 mp ce va fi adăugată sto­cu­lui până la finalul acestui an, 68% reprezintă deja depo­zite preînchiriate, iar 56% sunt în proximitatea Bucureş­tiului. Restul de circa 240.000 mp reprezintă proiecte din oraşe precum Deva, Oradea, Timişoara şi Constanţa.

Potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox, până la finalul anului vor mai fi livrate încă aproape 300.000 mp de noi spaţii industriale şi logistice, majo­ritatea fiind deja preînchiriate.