Supliment ZF Agrobusiness

Ce influenţă are pandemia de COVID-19 asupra preţurilor: legumele şi fructele sunt mai scumpe, dar fermierii nu se aşteaptă la creşteri de preţ la cereale

29 iun 2020 Autor: Florentina Niţu

Schimbarea obiceiurilor de cumpărare a produselor agroalimentare ale românilor, din mediul online şi preponderant produse româneşti, oprirea exporturilor de cereale şi obţinerea unor producţii mai mici de cereale din cauza secetei prelungite din toamnă, dar şi închiderea temporară a sectorului HoReCa au dus la creşterea sau scăderea preţului alimentelor de bază.

„Acum, la mere preţul a crescut foarte mult, pentru că producţia de anul trecut este mică, iar cererea este mare, fiind un aliment de bază. La caise, piersici, cireşe, struguri se estimează o scădere a preţurilor, pentru că a scăzut consumul. La cartofi, însă, deşi a crescut consumul, preţul este la un minim istoric, deoarece majoritatea producţiei mergea în HoReCa, care nu a avut activitate în perioada stării de urgenţă. Per total, industria legumelor şi fructelor va creşte, iar preţul produselor va fi reglat de piaţă”, spune Bogdan Băianu, manager al Fructis Trading, membru al Cerasus Grup.

Cerasus Grup este o asociaţie formată din peste 40 de producători de fructe, în special cireşe, din localitatea Cotnari, un sat din judeţul Iaşi, renumit pentru soiul de vinuri cunoscut sub numele de Grasă de Cotnari, fiind şi o regiune importantă producătoare de vin din România. Ei lucrează circa 120 de hectare, iar roadele sunt trimise în retail sau în afara ţării.  

Potrivit producătorilor de cartofi din România, preţul de vânzare de la poarta fermei sau într-o piaţă agroalimentară este de 0,7-0,8 lei/kilogram, în timp ce preţul merelor este de 7-9 lei/kilogram în retail (Mega Image).

De altfel, traderii de cereale spun că din cauza opririi exporturilor de cereale pentru o săptămână în luna aprilie şi a scăderii producţiei pe fondul secetei prelungite din toamnă până în primăvară, preţurile cerealelor ar putea creşte pentru o scurtă perioadă de timp, însă susţin că preţul nu este influenţat doar de piaţa internă, ci şi de piaţa globală a Mării Negre, unde România concurează cu Rusia şi Ucraina. Evoluţia este imprevizibilă, au subliniat ei. În prezent, preţul unei tone de grâu este de circa 700 de lei.

Parteneri: