Supliment ZF Agrobusiness

Cum arată agricultura în prezent? Cine va fi prezent la emisiunea ZF dedicată suplimentului de agrobusiness?

29 iun 2020 Autor: Florentina Niţu

Agricultura românească s-a schimbat semnificativ într-un deceniu. În 2010, România avea o suprafaţă cultivată cu cereale de 5 milioane de hectare, similară cu cea de anul trecut (5,4 mil. ha), însă producţia era de numai 16,7 milioane de tone de cereale, pe când în 2019 recolta de cereale a fost de 29,5 milioane de tone, aproape dublă. De altfel, productivitatea la hectar a crescut cu peste 50%.

Însă marea provocare a agriculturii româneşti a rămas aceea de a transforma materia primă în produs finit, investiţiile timide în procesare fiind încă insuficiente pentru a trece la următoarea etapă. De altfel, toate că la producţia vegetală România excelează, la zootehnie şchiopătează, producţia de carne de porc satisfăcând numai 30% din consumul intern. Un factor care a influenţat negativ acest sector a fost pesta porcină africană, din cauza căreia pierderile s-au ridicat la 2 mld. euro, conform reprezentanţilor din industrie.

O altă problemă a agriculturii este deficitul de personal, care a mai fost ameliorat odată cu reîntoarcerea românilor din străinătate în contextul pandemiei de COVID-19 şi dorinţa acestora de a rămâne să lucreze în ţară. Salariile din sectorul agricol au crescut în ultimii ani şi un responsabil de fermă, de vânzări sau de distribuţie, poate câştiga chiar şi 3.000-5.000 de euro lunar.

Cum arată agricultura în prezent, după ce a fost încercată de secetă, grindină şi inundaţii, pe de o parte, şi de restricţiile de circulaţie pentru prevenirea noului coronavirus, vom discuta astăzi în cadrul unei emisiunii ZF dedicate suplimentului de Agrobusiness din 2020 cu Florin Ciolacu, director executiv în cadrul Clubului Fermierilor Români, asociaţie formată din fermieri importanţi din ţară, care lucrează câteva sute de hectare sau mii de hectare.

De altfel, în cadrul emisiunii va fi prezentă şi Anca Damour, executive board member în cadrul Carrefour România, reţea de magazine ce încurajează agricultura ecologică prin finaţare. Cum s-au schimbat preferinţele consumatorilor în ultimii ani, dar şi în timpul stării de izolare, vom afla de la ea.

Cum poate o aplicaţie să eficientizeze munca într-o fermă de cereale, vom afla de la Dan Giuşcă, dezvoltatorul aplicaţiei Bento Granar.

Cum au evoluat salariile în agricultură şi ce meserii se caută în prezent, dar şi care sunt aşteptările de la noua politică agricolă comună vom discuta cu Florin Constantin, fondator şi consultant în resurse umane Agxecutive.

 

Parteneri: