Supliment ZF Agrobusiness

Cum stă România la capitolul legume?

15 iul 2022 Autor: Florentina Niţu

Cu toate că producţia de legume din România a crescut în ultimii ani şi a ajuns la 3,5 milioane de tone în 2021, necesarul de consum al ţării nu este acoperit. Vara vedem supraproducţie de legume, iar iarna producţia lipseşte cu desăvârşire, doar 4% din cantitatea totală de legume dintr-un an fiind realizată în solarii, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, când tragem linie la finele unui an, vedem importuri de cinci ori mai mari decât exporturile, care sar de jumătate de miliard de euro, potrivit sursei citate anterior.

„Am putea să investim în tot ce înseamnă legumicultură, dar în primul rând am avea nevoie de realizarea infrastructurii de irigaţii. În momentul acesta nu avem infrastructură de irigaţii pentru legumicultură completă, mai ales în bazinele legumicole mari, în zona Olteniei şi în zona Bărăganului”, spune fondatorul firmei de consultanţă Atragem Finanţare. El adaugă că există interes din partea românilor pentru investiţii în acest sector, dar îşi doresc să le facă cu cofinanţare europeană.

Cele mai mari producţii de legume ale României sunt de cartofi, varză, conopidă şi roşii, însă pentru acestea are şi cele mai mari importuri, care merg spre 200 de milioane de euro, în timp ce exporturile nu ajung nici măcar la 5 milioane de euro.

Parteneri: