Supliment ZF Agrobusiness

Productivitatea creşte două cifre în fermele care sunt digitalizate şi folosesc noile tehnologii

29 iun 2021 Autor: Florentina Niţu

Zi de zi tehnologiile se schimbă, iar în agrobusiness, un sector dinamic, fermierii şi antreprenorii încearcă să ţină pasul cu ele. Astfel, de la lansarea unui simplu site, în contextul pandemic, până la achiziţionarea unor sisteme de monitorizare prin GPS sau drone, fermierii s-au adaptat. În plus, ei au investit şi în contextul în care tehnologia îi ajută la creşterea randamentului în fermă.

„Îmbinând agricultura clasică cu digitalizarea, cu noile tehnologii şi cu educaţia fermierilor, vedem o creştere a productivităţii totale, la nivel naţional, de 20–30%“, spune Valerian Iştoc, business development director, Agrii România, companie ce deţine o platformă de monitorizare a culturilor pentru creşterea eficienţei în ferme.

De altfel, Ovidiu Bucătaru, CFO al Grup Şerban Holding, spune că digitalizarea poate aduce o creştere de 25% a randamentului la hectar într-o fermă vegetală. „Am văzut cum stau la nivel de microentitate“, a întărit el.

Faptul că tehnologia ar putea avea un impact foarte mare asupra sectorului agricol a menţionat şi Ana Romanescu, data & AI specialist pentru România şi Ungaria în cadrul Microsoft. „Prin implementarea unor tehnologii în fermele româneşti, productivitatea ar creşte de ordin zecimal, de două cifre.“

Dan Giuşcă, software architect & partner în cadrul Bento, a dezvoltat o aplicaţie pentru creşterea eficienţei pro­ce­selor de depozitare şi vine cu diverse variante de finanţare pentru ca fermierii să poată să investească într-un astfel de soft. 

„Companii care înainte nu puteau să realizeze recepţii la mai mult de 50-60 de maşini pe zi, după implementarea soluţiei pot să realizeze recepţii la peste 150-200 de maşini. Acest lucru s-a făcut fără niciun om în plus“, a explicat reprezentantul Bento.

Adrian Chesnoiu, pPreşedinte Comisia pentru agricultură şi industria alimentară din Camera Deputatilor, crede că odată cu pandemia de COVID-19, condeptul de digitalizare s-a modificat foarte mult. El spune că utilizarea noilor tehnologii, precum şi a roboţilor, duce la rentabilitate, iar pe o piaţă cu concurenţă mare, doar performanţa va face diferenţa. „Cei care vor investi în tehnologiile viitorului vor domina sectorul în care activează, dar tehnologia nu va înlocui oamenii.“

 

Parteneri: