Supliment ZF Birouri

AFI TECH PARK 1 este prima fază a campusului de birouri AFI Tech Park Clasa A, dezvoltat de AFI Europe în România şi cuprinde 70.000 mp spatii de birouri. Proiectul va cuprinde 3 clădiri de birouri care vor oferi chiriaşilor diverse opţiuni de extindere.

Analiză. AFI Europe a închiriat peste 80.000 mp de birouri în 2021 şi 2022 şi mizează pe noi investiţii pe plan local

26 sep 2022 Autor: Bogdan Alecu

În 2020 AFI devine „peste noapte“ al doilea cel mai mare proprietar de birouri din România, în urma achiziţiei contra sumei de 300 mil. euro a portofoliului office al NEPI Rockcastle. Acum investiţiile continuă.

Portofoliul de birouri al AFI Europe în România numără şapte proiecte de Clasa A, clădiri cu certificate „verzi“ LEED sau BREEAM şi certificate „WELL Health & Safety“, întreg portofoliul oferind aproximativ 300.000 mp închiriabili de spaţii de birouri. În acest an, proprietarul şi dezvoltatorul s-a extins odată cu lansarea fazei a doua a proiectului AFI Tech Park , care adaugă 25.000 mp.

Portofoliul vândut de NEPI Rockcastle către AFI Europe în 2020 cuprinde patru proiecte de birouri: Floreasca 169, The Lakeview, Aviatorilor 8 din Bucureşti şi City Business Centre din Timişoara, toate cu certificări verzi şi poziţionate strategic în cele mai căutate centre de afaceri din România, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 118.500 de metri pătraţi.

„Anul acesta am modernizat toate spaţiile comune din cladirea AFI Lakeview, în urma unei investiţii de aproximativ 3 milioane de euro, proces primit cu bucurie de toţi chiriaşii din clădire. Pentru a oferi un mediu de lucru sigur şi pentru a ajuta procesul de întoarcere a chiriaşilor noştri la birou,  în toate clădirile de birouri operate de AFI Europe am instalat cel mai nou sistem de purificare a aerului prin ionizare, ceea ce ne-a ajutat şi la obţinerea  certificării „WELL Health & Safety“ pentru toate proiectele de birouri din portofoliu“, a declarat Emma Toma, Head of Office Division, AFI Europe.

Emma Toma, Head of Office Division, AFI Europe: Unul dintre cele mai importante obiective este obţinerea, până în 2025, a certificării „Carbon Zero“ pentru toate proiectele de birouri existente.


AFI Tech Park 2 este cea mai nouă clădire de birouri din portofoliul AFI, este a doua fază a proiectului  AFI Tech Park,  construit în zona care are în proximitate Palatul Parlamentului şi hotelul Marriott din Capitală. Proiectul are o suprafaţă de aproximativ 3.000 mp închiriabili pe nivel  şi a obţinut pre-certificarea „verde“ LEED Platinum. Faza 3 a proiectului va oferi adiţional 25.000 mp închiriabili şi dezvoltatorul estimează începerea fazei de design la sfârşitul acestui an.

În 2021 AFI Europe a semnat contracte noi de închiriere, reînnoire a contractelor existente şi extindere a suprafeţelor ocupate de chiriaşii existenţi însumând 50.000 mp închiriabili, iar anul acesta în prima jumatate, a concluzionat 30.000 mp închiriabili, majoritatea reprezentând contracte noi.

„Este o dovadă a încrederii pe care partenerii noştri ne-o oferă pe termen lung şi ceea ce ne motivează să dezvoltăm în continuare proiecte la standarde cât mai înalte. Preocuparea noastră continuă pentru a oferi chiriaşilor condiţii optime de funcţionare în clădirile noastre de birouri are ca rezultat, de asemenea, modernizarea zonelor comune din proiectul AFI Park Timişoara, prin inaugurarea în luna octombrie a unei zone de lounge unde angajaţii companiilor chiriaşe vor putea avea întâlniri şi discuţii de lucru cu partenerii externi, sau cu echipele proprii“, a spus Emma Toma.

Ea explică faptul că AFI Europe şi-a propus să dezvolte o serie de activităţi şi beneficii pentru toate companiile din clădirile de birouri şi angajaţii lor, îndreptate spre creşterea stării de bine a acestora şi adaptate nevoilor lor în contextul muncii în sistem hibrid.

„Pot menţiona aici AFI Club - un program de loialitate care oferă angajaţilor reduceri cuprinse între 10% şi 20% la o serie  de restaurante din mall sau din proximitatea clădirilor noastre de birouri, dar şi la o serie de servicii. Mai mult, pentru a asigura chiriaşilor flexibilitate, AFI Europe a venit în întâmpinarea lor printr-un serviciu suplimentar, respectiv închirierea de spaţii de tip co-working. Concret, dacă un chiriaş are nevoie de birouri suplimentare pentru o anumită perioadă, avem posibilitatea să punem la dispoziţia acestuia, foarte rapid şi în regim temporar, spaţiul necesar desfăşurării activităţii. În acelaşi timp, ne propunem ca toate clădirile noastre de birouri să devină cât mai sustenabile şi investim constant în reducerea semnificativă a emisiilor de carbon şi creşterea procentului de energie consumată din surse regenerabile până la 100%“, a explicat Emma Toma.

Ea spune că în contextul în care preţul energiei a urcat puternic, iar amprenta de dioxid de carbon trebuie redusă, AFI Europe şi-a stabilit un plan clar ce vizează atingerea unor ţinte ambiţioase pri­vind sustenabilitatea clădirilor, redu­cerea semnificativă a emisiilor de carbon, starea de bine şi siguranţa ocupanţilor aces­tora, precum şi transformarea proiectelor în clădiri smart, cu grad înalt de acces la teh­nologie. „Unul dintre cele mai im­por­tante obiective este obţinerea până în 2025 a cer­tificării „Carbon Zero“ pentru toate pro­iectele de birouri existente, pre­cum şi a pro­iectelor care vor fi dezvoltate pe viitor în România. Pe termen lung, strategia AFI Europe vizează o abordare carbon free pentru toate proiectele de birouri care vor fi dezvoltate pe teritoriul României, astfel încât angajamentul faţă de dezvoltarea sus­tenabilă a clădirilor proprii să an­ti­ci­pe­ze şi să devanseze cu câţiva ani obiec­tivele sta­bilite la nivel european“, a conchis directorul.