Supliment ZF Birouri

Analiză. Investiţii în istorie: Hagag a finalizat modernizarea unei clădiri de birouri lângă universitate şi continuă proiectul de la Palatul Ştirbei

26 sep 2022 Autor: Bogdan Alecu

Hagag Development Europe este primul dezvoltator care se specializează în achiziţia de imobile istorice pe care le modernizează şi le consolidează pentru a le readuce în circuitul economic.

Hagag finalizează în a doua jumătate a acestui an clădirea de birouri H Tudor Arghezi de pe strada cu acelaşi nume din Bucureşti, amplasată în zona universităţii şi care va avea 6.800 mp suprafaţă închiriabilă, fiind cel de-al treilea imobil istoric readus în circuitul economic după ce a fost modernizat şi reabilitat.

Treptat, tot mai mulţi dezvoltatori sunt atraşi de imobilele istorice din zona ultracentrală. Cei de la NEPI-Rockcastle au început primii cu Aviatorilor 8, proiect din Piaţa Victoriei care include Vila Oromolu, Hagag cu H109 - fostul sediu Petrom de pe Calea Victoriei şi H139, o clădire rezidenţială construită înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, iar tot pe Calea Victoriei Atenor a dezvoltat proiectul Dacia One, pornind de la fostul Cazinou Victoria. Hagag merge acum mai departe şi demarează procedurile pentru Palatul Ştirbei.

Pentru moment a obţinut autorizaţia de construire şi a demarat licitaţia pentru viitorul constructor. Astfel, clădirea palatului va fi consolidată şi renovată în întregime, păstrându-se proporţiile şi regimul de înălţime, iar faţadele şi elementele decorative exterioare şi interioare vor fi restaurate, urmărind linia proiectului iniţial. Imobilul este clasat drept monument istoric de clasă A, fiind considerat unul dintre cele mai valoroase şi reprezentative construcţii pentru patrimoniul arhitectural, cultural şi istoric al Bucureştiului.

Odată finalizat, H Ştirbei Palace îşi propune să devină una dintre cele mai sonore galerii comerciale high-end din regiunea Europei de Sud-Est, precum şi unul dintre cele mai apreciate spaţii  destinate artei şi artiştilor contemporani. „Palatul Ştirbei este una dintre cele mai impresionante construcţii din Bucureşti. Arhitectura, elementele decorative neo­clasice şi proporţiile sale erau impunătoare în 1835, atunci când a fost construit, şi la fel de spectaculoase sunt şi acum, în 2022 - chiar dacă imobilul se regăseşte astăzi într-o stare avansată de degradare“, spune Yithzak Hagag, Co-fondator şi acţionar Hagag Development Europe.

„Pentru noi, ca investitor şi dezvoltator imobiliar cu experienţă extinsă pe segmentul de proiecte de regenerare urbană prin reconversia clădirilor vechi, este în egală măsură o plăcere şi o onoare să deţinem o altfel de proprietate în portofoliul nostru local. Ne bucurăm să fim noi cei care, la aproximativ 200 de ani de la inaugurarea construcţiei originale, vor scrie un nou capitol din istoria acestei clădiri monument, atât de reprezentativă pentru oraş.“, spune Yithzak Hagag, Co-fondator şi acţionar Hagag Development Europe.

Hagag continuă planurile de extindere pe plan local şi adaugă noi investiţii în portofoliul de proprietăţi prin achiziţia unei clădiri de birouri situată pe strada Vasile Lascar numărul 5-7, la 400 de metri distanţă de KM 0 al Bucureştiului.

Imobilul se desfăşoară la sol pe o suprafaţă care depăşeşte 1.000 de metri pătraţi şi afişează peste 6.000 de metri pătraţi construiţi de spaţii de birouri, dispuşi pe şapte nivele.

„Această nouă tranzacţie nu consolidează doar prezenţa noastră în România ca investitor pe termen lung şi dezvoltator activ de proprietăţi imobiliare, ci reiterează, în acelaşi timp, promisiunea Hagag Development Europe de a contribui la regenerarea şi modernizarea zonelor centrale prin reconversia clădirilor vechi, cu valoare istorică, culturală şi de patrimoniu. Mă bucur să văd cum, odată cu fiecare investiţie pe care o adăugăm în portofoliu, viziunea noastră pentru Bucureşti prinde din ce în ce mai mult contur .“, a spus Yitzhak Hagag.

Istoricul clădirii datează de mai bine de 75 de ani, iar proiectul se bucură de toate facilităţile care derivă din amplasamentul privilegiat. Mai mult decât atât, zona Vasile Lascăr este recunoscută drept unul dintre cartierele reprezentative ale capitalei, relevante atât pentru identitatea istorică a capitalei, cât şi pentru cea culturală.

Victoriei

În ultimele trei decenii, Bucureştiul s-a confruntat cu un dezinteres notabil în ceea ce priveşte conservarea patrimoniului arhitectural din zonele istorice. Fie că discutăm despre demolarea sau neglijarea mai multor construcţii remarcabile, peisajul urban din centrul oraşului s-a deteriorat într-un ritm accelerat.

„Proprietatea noastră din strada Vasile Lascăr 5-7 nu este clasificată ca monument istoric, însă acest aspect nu o face mai puţin valoroasă. Parcela pe care este edificată şi împrejurimile sale sunt arii protejate, iar investiţia pe care o planificăm aici cu siguranţă că va aduce plusvaloare întregului cartier. Mai mult, am convingerea fermă că oricare vom decide că va fi destinaţia finală a viitorului proiect, acesta va avea un impact semnificativ asupra imaginii de ansamblu a zonei de centru a Bucureştiului.“, a adăugat Yitzhak Hagag.

Dezvoltatorul a închiriat de curând şi 1.250 de metri pătraţi de spaţii de birouri în clădirea H Victoriei 109. Noii chiriaşi, BTDConstruct & Ambient şi Progetto Lusso Industrial Cluster, parte din Grupul de Companii BTD şi jucători importanţi din industria de construcţii comerciale şi industriale, respectiv inginerie, arhitectură şi design, ocupă etajele 2, 3, 7 şi parţial etajul 1, în aripa din Calea Victoriei.

„Îmi face plăcere să le urez bun venit noilor noştri chiriaşi, BTDConstruct & Ambient şi Progetto Lusso, în comunitatea H Victoriei 109. Totodată, mă bucur să văd că, în ciuda vocilor mai puţin optimiste, piaţa de spaţii de birouri s-a dovedit rezilientă şi cererea a rămas pregnantă. Cred că marea majoritate a companiilor ale căror model de afaceri este centrat pe dezvoltare continuă şi în special companiile care pun bunăstarea angajaţilor pe primul plan, vor investi întotdeauna într-un spaţiu de birouri modern, care să le ofere toate facilităţile necesare unei creşteri armonioase pe termen lung.“, declară Yitzhak Hagag, Cofondator şi acţionar Hagag Development Europe. 

BTDConstruct & Ambient şi Progetto Lusso Industrial Cluster şi-au relocat birourile în clădirea de pe Calea Victoriei - H Victoriei 109, unul dintre cele mai proeminente proiecte de birouri livrate în ultimul deceniu în zonele centrale şi ultra-centrale ale Bucureştiului şi singurul localizat pe Calea Victoriei. Desfăşurat pe 8 nivele şi cu o suprafaţă închiriabilă totală cu peste 6.000 de metri pătraţi, proiectul este certificat BREEAM In-Use cu standardul Excellent şi dispune de facilităţi similare celor specifice clădirilor de birouri de clasă A,

„BTDConstruct & Ambient împlineşte anul acesta 9 ani de activitate în sectorul de construcţii din România. În tot acest timp am crescut alături de angajaţii şi partenerii noştri, ne-am consolidat portofoliul de clienţi, precum şi pe cel de servicii şi am livrat proiecte extraordinare. Dinamismul pieţei şi evoluţia pozitivă a companiei ne-au motivat să recrutăm an de an noi colegi, aceste demersuri generând, implicit, şi nevoia unui spaţiu de lucru mai amplu. Aşadar, relocarea BTDConstruct & Ambient şi Progetto Lusso (parte din Grupul de Companii BTD), într-un spaţiu mai generos şi mai modern, a venit ca un pas firesc pentru noi în aceste momente. Apreciem foarte mult abordarea şi demersurile Hagag Development Europe pentru revitalizarea ţesutului urban al oraşului, astfel că decizia de a alege H Victoriei 109 a fost, şi aceasta, la fel de naturală“, spune Cornel Dogaru, CEO BTDConstruct & Ambient.

Yithzak Hagag, Co-fondator şi acţionar Hagag Development Europe