Supliment ZF Birouri

Birourile revin în prim-plan: dezvoltatorii anunţă noi proiecte mari, dar după 2024 şi tranzacţii de investiţii cu portofolii de sute de milioane sunt la o semnătură distanţă

26 sep 2022 Autor: Bogdan Alecu

Anii 2024 şi 2025 vor aduce aproape 400.000 mp de noi birouri, pe măsură ce mulţi dintre dezvoltatorii de pe plan local reiau investiţiile, chiar şi în ciuda scumpirii materialelor de construcţii.

Când vine vorba de tranzacţii, un fond de investiţii al Erste alături de alţi patru posibili investitori, printre care Dedeman şi S Immo, iau în calcul achiziţia portofoliului de birouri al CA Immo din România. CA Immo analizează ieşirea din România prin vânzarea portofoliului de birouri evaluat la 389 milioane euro

În ultimul trimestru al anului trecut, CA Immo a decis să evalueze mai multe opţiuni strategice pentru piaţa românească, inclusiv o vânzare a întregului său portofoliu de birouri din Bucureşti, potrivit raportului publicat în luna noiembrie 2021.

Dar odată cu anularea PUZ-urilor de sector şi posibila anulare şi a Planului Urbanistic General al Capitalei - cel din anul 2000, sunt dezvoltatori care au identificat nişa clădirilor istorice - cei de la Hagag continuă să investească în preluarea, modernizarea şi consolidarea unor clădiri din perioada interbelică din zona centrală a Bucureştiului.

„În Capitală, la nivelul întregii pieţe se observă o creştere pozitivă în ceea ce priveşte volumul cererii pentru spaţii de birouri, dar şi un apetit crescut al companiilor pentru mutare în zone centrale. Referitor la activitatea noastră pe segmentul office, am primit foarte multe cereri anul acesta, în special pentru clădirile de birouri moderne H Victoriei 109 şi H Tudor Arghezi 21. De asemenea, am constatat că potenţialii noştri chiriaşi ne apreciază proiectele în toată complexitatea lor, de la personalitatea impozantă a edificiilor şi facilităţile pe care acestea le oferă până la facilităţile zonei şi conexiunea la reţelele de transport public. Întocmai în acest context, ne-am propus să ne consolidăm prezenţa pe segmentul de spaţii de birouri, şi nu doar prin adăugarea în portofoliu a noi clădiri, ci şi prin lansarea unui produs nou, dedicat antreprenorilor, expaţilor, celor care derulează proiecte pe termen fix în România“, spune Yitzhak Hagag, cofondator şi acţionar al Hagag Development Europe.