Supliment ZF Branduri românești

Câteva dintre cele mai mari agenţii de turism din România povestesc despre cum „călătoresc“ cu brandurile lor în jurul lumii

28 feb 2022 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Încrederea este cea care dictează atunci când vine vorba de mesajul subliminal pe care îl transmite brandul unei agenţii de turism, sunt de părere antreprenorii şi managerii din acest domeniu, unul în care variabilele sunt numeroase, astfel că mulţumirea clienţilor este un obiectiv foarte important pe lista de priorităţi.

După doi ani în care tot ce ştiam despre călătorii s-a schimbat radical, agenţiile vorbesc despre strategiile lor de marketing şi cum au făcut pentru a menţine în atenţia publicului brandurile pe care le-au construit în zeci de ani de existenţă.

„Brandingul este crucial. Agen­ţiile de turism vând experienţe şi încredere. În funcţie de poziţionarea activităţii agenţiei – corporate, B2B sau B2C, local, regional sau global – brandingul se construieşte cu mijloace şi bugete diferite, cu expunere pe canale şi medii cores­punzătoare businessului specific, dar rezultatul trebuie să fie acelaşi: brandul trebuie să inspire încre­dere“, spune Lucian Boronea, CEO al agenţiei Accent Travel & Events.

El adaugă că lucrează acum la un proiect de rebranding, pentru crearea unui brand aferent noului grup pe care îl va lansa – Accent Travel Group. „În România, industria turismului s-a dezvoltat în ultimele decade, devenind tot mai competitivă de la un sezon la altul. De aceea, acum mai mult ca oricând, este evidentă nevoia unei prezenţe solide şi coerente din punctul de vedere al activărilor de brand, tocmai de aceea acordăm o atenţie deosebită modului în care este prezent brandul Christian Tour în media, pe stradă“, spune Cristian Pandel, proprietar şi CEO al agenţiei căreia i-a dat numele.

În cazul agenţiei Eturia, numele a fost inspirat de un alt proiect de business, care se conturase în jurul brandului Etéria. Din 2007 însă, de când a luat naştere Eturia, compania a trimis în călătorii peste 30.000 de turişti care au parcurs cumulat 450 de milioane de kilometri, potrivit calculelor agenţiei.

„Un brand bine definit ne ajută, incontestabil, să atragem publicul potrivit, precum şi să lăsăm o impresie de durată“, spune Daniela Shah, coproprietar al Eturia.

Alin Burcea, unul dintre proprietarii agenţiei Paralela 45, spune, la rândul său, că, pentru o agenţie, brandul este totul. „Se construieşte în timp, şi cu ajutorul turiştilor, care au fost în vacanţe şi recomandă agenţia, şi prin investiţii realizate în ani, prin seriozitatea şi profesionalismul consultanţilor de turism“, spune Alin Burcea.

 

Ce strategii au agenţiile cu acţionariat străin

Happy Tour este una dintre cele mai mari agenţii de turism de pe piaţa locală, nefiind însă un business românesc, deoarece compania este deţinută de Javier Garcia del Valle, care a preluat în 2021 acţiunile de la GED Eastern Fund II, parte din fondul spaniol de investiţii GED prin firma Hey, Be Well! AG. Brandul Happy Tour a fost ales, în 1994, cu gândul la bucuria de a călători. Agenţia are activitate şi în Bulgaria şi Turcia.

„Călătoriile, indiferent de tipul lor, ne fac fericiţi, ne transpun într-o stare de bine şi aşa a apărut numele agenţiei. Şi, chiar dacă acţionariatul agenţiei s-a modificat de-a lungul timpului, numele a rămas acelaşi“, spune Javier Garcia del Valle.

Aproximativ 10% din cifra de afaceri a Happy Tour merg anual către marketing, care include şi partea de branding. „Noi vindem ceva care nu este palpabil, ci mai degrabă experienţe viitoare, şi atunci încrederea în numele şi brandul agenţiei este vitală în relaţia cu clienţii, fie ei corporate sau turişti individuali. Brandul este cel mai bun ambasador al unei agenţii de turism, cel care atrage şi reţine clienţii“, adaugă Javier Garcia del Valle.

WECO-Travel este o altă agenţie prezentă în România, controlată însă de fondul de investiţii danez WECO-Travel CEE, cel mai mare grup de turism de afaceri din CEE. „Acţionarul nostru majoritar are un proprietar al cărui nume este Wedelsborg, de aici numele de Wedelsborg Company şi WECO. Familia lui a pus bazele celei mai mari reţele de agenţii din ţările nordice, VIA, apoi a investit în turismul de afaceri în ţările din Europa Centrală, începând cu Polonia, Cehia, Ungaria şi continuând cu România“, spune Florin Ţâncu, cel care deţine un sfert din companie. Numele WECO-Travel a început să fie folosit în 2007, după ce danezii au achiziţionat pachetul majoritar de 75% din businessul fondat de Florin Ţâncu şi purtând, până la momentul tranzacţiei, numele de Alto Tours. „La nivelul grupului, anual se alocă între 150.000 şi 200.000 de euro (pentru marketing şi branding – n. red.). Acţiunile de branding sunt coordonate de colegii din Polonia“, adaugă Florin Ţâncu.

 

Accent

► Anul lansării: 2000

► Acţionari: Lucian Boronea, Ioana Loredana Stanciu şi Tiberius Mihalache

► Povestea: Lucian Boronea şi-a dorit un nume puternic, care să atragă atenţia, dar care să nu fie agresiv, uşor de pronunţat şi în alte limbi, care să nu denote ceva negativ în alte culturi. A creat liste lungi cu posibile nume ale companiei, sesiuni de brainstorming cu prietenii, iar în final, câştigător a fost „Accent Travel & Events“. Logoul companiei este un simbol dintr-un tablou achiziţionat de Lucian Boronea în acea perioadă de la un tânăr student la Arte Plastice din Bucureşti, un tablou expus şi astăzi în agenţie.

► Volumul de vânzări în 2021: 78 mil. lei (15 mil. euro)

► Bugetul alocat anual pentru branding: variabil, deoarece implică sume diferite pentru promovarea site-ului, a unor oferte turistice, prezenţa la târguri, postări pe Facebook sau LinkedIn, designul semnăturii electronice.

 

Aerotravel

► Anul lansării: 1997

► Acţionari: Mihai Ciprian David, Antonio Niţu şi Quark Investments

► Povestea: numele începe cu prima literă (vocală) a alfabetului şi exprimă obiectul iniţial de activitate al companiei: facilitarea călătoriilor cu avionul sau, mai simplu spus, vânzarea biletelor de avion. Brandul are rezonanţă şi în limba engleză.

► Cifra de afaceri a companiei în 2020: 4,9 mil. lei (1 mil. euro)

► Bugetul alocat anual pentru branding: 12-15% din venitul net bugetat anual, în funcţie de marketing, strategia de vânzări, politica de resurse umane şi training. Pentru campaniile de branding „pure“, se alocă 20% din bugetul total de marketing.

 

Christian Tour

► Anul lansării: 1997

► Acţionar: Cristian Pandel

► Povestea: numele vine de la Cristian Pandel, fondatorul companiei. „Chiar dacă de multe ori am primit întrebări mai ales din partea partenerilor sau a turiştilor din străinătate, nu suntem o companie specializată în pelerinaje, deşi acestea ocupă locul cuvenit în oferta noastră“, spune Cristian Pandel, proprietar şi CEO al agenţiei.

► Cifra de afaceri a companiei în 2020: 20 mil. lei (4 mil. euro)

► Bugetul alocat anual pentru branding: 20% din bugetul total de promovare.

 

Cocktail

► Anul lansării: 2005

► Acţionar: Dan Goicea

► Povestea: numele vine de la faptul că agenţia oferă pachete de vacanţă în destinaţii variate. Recent, compania a adăugat brandingului în online şi hashtagul #cocktaildetrairi, pentru a întări şi mai mult această idee. „Noi suntem pe piaţă încă din 1993, iar atunci nu prea exista conceptul de branding, aşadar ne-am promovat cu numele societăţii: Prompt Service Travel Company. Pe măsură ce au trecut anii, am realizat că acest nume nu ne poziţionează unde trebuie în mintea călătorului şi aşa am ajuns să discutăm cu o companie specializată pe branding şi marketing“, spune Maria Goicea, marketing manager la Cocktail Holidays.

► Cifra de afaceri a companiei în 2020: 600.000 de euro

► Bugetul alocat anual pentru branding: variabil.

 

Eturia

► Anul lansării: 2007

► Acţionar: Sorin Stoica, Daniela Shah

► Povestea: numele a plecat de la denumirea unui alt proiect, Etéria, prin care fondatorii Eturia voiau să ofere servicii de tip wellness. „După ce am decis să deschidem o agenţie de turism, bazată pe experienţa personală de călatorii în afara Europei, ne-am gândit să adunăm într-un cuvânt toată semnificaţia tururilor şi experienţelor exotice, astfel că s-a numit Eturia. Astăzi numele conţine valorile noastre: Entuziasm, Tenacitate, Unicitate, Responsabilitate, Integritate, Atitudine“, spune Daniela Shah, coproprietar al Eturia.

► Volum de vânzări în 2021: 15 mil. euro

► Bugetul alocat anual pentru branding: variabil.

 

Paralela45

► Anul lansării: 1990

► Acţionar: Alin şi Ruxandra Burcea

► Povestea: numele a fost ales în urma unei discuţii cu un artist plastic, care a desenat sigla. „În acele luni de început apăruseră multe firme cu Tour, Turism, Travel în nume şi am dorit să fim altfel. În plus, Paralela 45 simbolizează geografie, simbolizează România, pentru că trece prin România“, spune Alin Burcea, CEO al Paralela 45.

► Volum de vânzări în 2021: 39 mil. euro

► Bugetul alocal anual pentru branding: variabil.

 

Wens

► Anul lansării: 1997

► Acţionar: Mihaela Căluşer

► Povestea: numele vine de la denumirea punctelor cardinale în limba engleză - West, East, North, South. „Fiind o agenţie de turism fondată de o ingineră, trebuia să conţină un astfel de puzzle“, spune Cristina Mureşan, marketing supervisor al agenţiei. În 2014, a avut loc rebrandingul de la WENS Tour la WENS Travel, compania vrând să pună mai mult accent pe partea de experienţă din timpul unei călătorii, nu doar pe turul standard.

► Cifră de afaceri în 2020: 3,5 mil. euro

► Bugetul alocat anual pentru branding: 3.000 de euro pentru campanii de branding în 2022.