Supliment ZF IMM 2021

De unde vin banii pentru tranziţia IMM-urilor spre un business sustenabil. Companiile mici şi mijlocii din România găsesc cel mai greu finanţare externă, aşa că 92% se bazează pe propriile resurse financiare

1 aug 2022 Autor: Cristina Roşca

♦ Spre comparaţie, la nivel european, doar două din trei afaceri mici şi mijlocii (64%) simt că trebuie să îşi asigure singure banii necesari funcţionării şi dezvoltării ♦ Ca surse externe de finanţare, cele mai frecvente sunt granturile şi subvenţiile.

România este, alături de state precum Letonia, Spania sau Bulgaria, una dintre ţările unde IMM-urile invocă lipsa resurselor financiare pentru a putea face tranziţia către un model de business sustenabil, verde, arată un raport al Comisiei Europene.

Pe plan local, 35% dintre companiile chestionate au invocat acest motiv, o pondere mai mare fiind înregistrată doar în Franţa (40%). La polul opus se găsesc afacerile mici şi mijlocii din ţări precum Austria, Slovenia şi Suedia, unde jucătorii intervievaţi declară că nu au probleme în a găsi bani pentru a merge pe calea unei dezvoltări verzi sustenabile, fie că e vorba de bani proprii, fie din alte surse. De altfel, în unele ţări, cum e şi cazul Suediei, deja multe afaceri au făcut paşi în această direcţie, într-o perioadă în care sustena­bilitatea e cuvântul de ordine în economia mondială.

Totuşi, această tranziţie înspre un model de business sustenabil este văzută ca o necesitate în toate ţările Europei, aşa că firmele caută modalităţi care să le permită acest transfer. De multe ori, ele ajung să se bazeze pe fondurile proprii.  

„Analiza noastră a arătat că accesul la finanţare reprezintă una dintre principalele probleme pentru companii, în special pentru IMM-uri, care vor să facă tranziţia înspre un model de business sustenabil. Această problemă afectează în special firmele mai mici şi startupurile. Mai mult, situaţia nu este similară pe toate pieţele“, conform raportului Annual Report on European SMEs 2021/2022 - SMEs and environmental sustainability, realizat de Comisia Europeană.

Datele ilustrează că, cel mai frecvent, sprijinul acordat IMM-urilor în procesul de tranziţie constă în sfaturi şi asistenţă non-financiară acordată de partenerii de pe lanţul de distribuţie. Aceasta este situaţia pentru 35% dintre cazuri. Sfaturi pot veni şi din partea companiilor de audit şi consultanţă sau de la alţi parteneri. Când vine vorba de ajutor financiar, unu din cinci respondenţi a afirmat că banii au venit din surse publice ñ granturi, subvenţii sau credite. Un număr similar a optat pentru finanţare privată de la bănci, fonduri de private equity sau de venture capital. Totuşi, de cele mai multe ori, IMM-urile trebuie să se bazeze pe fonduri proprii.

„În rândul companiilor mici şi mijlocii care au făcut paşi în direcţia transformării businessului într-unul sustenabil, 64% s-au bazat pe fonduri proprii, în timp ce 36% au accesat granturi sau subvenţii.“ Aceasta este însă situaţia la nivel european, pentru că realitatea la nivelul fiecărei pieţe în parte e alta.

Spre exemplu, România este pe primul loc în Uniune când vine vorba de lipsa sprijinului extern, cu 92% dintre IMM-uri care declară că tranziţia se face pe bani proprii. În Cipru ponderea e de 79%, iar în Austria la fel. La polul opus, în Italia, Franţa şi Danemarca, doar una din două companii e nevoită să se bazeze pe forţe proprii.

„Este interesant că numărul companiilor care sunt în această situaţie a crescut, în unele ţări chiar drastic versus 2017“, conform aceluiaşi raport.

Astfel, fie că bagă mâna în propria puşculiţă, fie că se împrumută sau că au alte metode de finanţare, IMM-urile trebuie să se bazeze pe forţe, idei şi bani proprii.

 

Parteneri: