Supliment ZF Logistică 2021

Adrian Crizbăşianu: Nordul Capitalei este un nou pol de expansiune pentru logistică. De când s-a extins Centura Capitalei între A1-DN1-A3 şi E85/DN2 se observă migrarea dezvoltării de spaţii dinspre vest spre nord-vest şi nord. Ne mai uităm la noi achiziţii. Luăm în calcul orice zonă cu acces direct la centură, cel mai probabil în sud şi est, dar şi în alte mari oraşe precum Cluj-Napoca

Adrian Crizbăşianu, VGP: Nordul Capitalei este un nou pol de expansiune pentru logistică

29 sep 2021 Autor: Bogdan Alecu

VGP România, o filială a grupului VGP prezentă în România din 2007, deţine în prezent parcuri active în Timişoara şi Sibiu, precum şi o bază solidă de teren pentru dezvoltări viitoare în Bucureşti, Arad şi Braşov.

VGP, dezvoltator de spaţii pentru logistică şi uz semiindustrial, a achiziţionat un teren pentru proiectul VGP Park Bucureşti în nordul Capitalei.

La intersecţia dintre autostrada 3 Bucureşti-Ploieşti şi centura actuală a Capitalei noul proiect se va dezvolta pe un teren de 250.000 mp şi va avea o suprafaţă potenţială totală de închiriere de aproximativ 120.000 mp împărţită în patru clădiri.

„Nordul Capitalei este un nou pol de expansiune pentru logistică. De când s-a extins Centura Capitalei între A1-DN1-A3 şi E85/DN2 se observă migrarea dezvoltării de spaţii dinspre vest spre nord-vest şi nord. Ne mai uităm la noi achiziţii. Luăm în calcul orice zonă cu acces direct la centură, cel mai probabil în sud şi est, dar şi în alte mari oraşe precum Cluj-Napoca“, a spus Adrian Crizbăşianu, country manager  al VGP România.

Construcţia primei clădiri cu o suprafaţă de 28.000 mp este planificată să fie lansată în iunie 2021, iar livrarea către primii chiriaşi este programată pentru decembrie 2021. Bucureştiul deţine, de asemenea, aproape jumătate din stocul românesc de spaţii logistice moderne clasa A, estimat la aproximativ 5 milioane de mp la sfârşitul anului 2020, fiind astfel piaţa principală pentru segmentul imobiliar logistic şi semiindustrial.

VGP România, filială a grupului VGP cu o prezenţă în România din 2007, deţine în prezent parcuri logistice şi semi-industriale active în Timişoara şi Sibiu, precum şi parcuri în construcţie la Braşov şi Arad. Grupul are un total de 77 de parcuri situate în douăsprezece ţări europene şi se află într-o expansiune pe toate pieţele sale.

Piaţa spaţiilor industriale din vestul României, respectiv judeţele Timiş, Arad şi Bihor, continuă să atragă atenţia investitorilor, după ce în ultimii zece ani s-a dublat, devenind a doua după Bucureşti. Dezvoltatorul paneuropean VGP a achiziţionat un teren de 39 ha în oraşul Arad pentru un proiect logistic.

Adrian Crizbăşianu, un manager care a lucrat 15 ani în cadrul operatorului de servicii de transport şi logistică DB Schenker, a preluat conducerea dezvoltatorului de spaţii logistice şi industriale VGP România în luna februarie a anului 2020. Ultima funcţie ocupată de Adrian Crizbăşianu în cadrul DB Schenker a fost de COO (director operaţional) şi membru al consiliului director. Grupul imobiliar belgian VGP specializat în achiziţia, construcţia, leasingul şi administrarea spaţiilor industriale şi logistice deţine în România, începând cu anul 2012, parcurile logistice VGP Park Timişoara, cu 320.000 de metri pătraţi de teren şi peste 150.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, dar şi VGP Park Sibiu, constând în 210.000 de metri pătraţi de teren şi mai mult de 90.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă (construită şi în dezvoltare), conform ultimelor date.

De asemenea, compania mai dezvoltă şi un parc la Braşov, cu o suprafaţă închiriabilă potenţială de peste 170.000 mp.

VGP este dezvoltat în zona aeroportului din Timişoara cu 110.000 mp în piaţă, cu 30.000 mp în construcţie, 98% grad de ocupare, cu chiriaşi precum companii de curierat, dar şi producători industriali. „Activ mai este parcul din Sibiu, amplasat adiacent autostrăzii 1 la ieşirea spre Mediaş, unde avem teren pentru o viitoare dezvoltare în următorii 3-5 ani“, a subliniat Adrian Crizbăşianu.

VGP Bucharest este amplasat în nordul Bucureştiului la intersecţia dintre A3 şi DNCB şi are o suprafaţă închiriabilă de 112.409 mp

În ultimele 15 luni, în vestul României au fost închiriaţi aproape 77.000 mp de spaţii industriale, zona atrăgând interesul companiilor din curierat, precum şi al celor din domeniul distribuţiei şi producţiei.

Stocul actual de 700.000 mp are un grad de neocupare de 5,2% şi alţi 75.000 mp de spaţii industriale sunt în construcţie în judeţele Timiş, Arad şi Bihor şi vor fi livraţi până la finalul anului, potrivit datelor CBRE Research.

La 1 februarie 2020, Adrian Crizbăşianu a devenit director general (country manager) al VGP România. În acest rol, el supervizează dezvoltarea accelerată a operaţiunilor româneşti, cu scopul pe termen scurt şi mediu de a extinde prezenţa VGP la nivel naţional.

În martie 2020, VGP a început în forţă extinderea Parcului VGP Timişoara cu încă 20%, prin cea de-a 7-a clădire, care depăşeşte 30.000 mp suprafaţă închiriabilă. Noua dezvoltare este deja precontractată în proporţie de 50% şi va fi gata la începutul anului 2021.

În august, VGP a anunţat oficial o achiziţie majoră de teren la Arad, în vestul României. Noul VGP Park Arad va fi poziţionat strategic în limitele administrative ale oraşului Arad, având conectivitatea perfectă la reţelele rutiere europene deoarece este adiacent autostrăzii 1 şi la doar 50 de kilometri distanţă de Timişoara şi de punctul de frontieră româno-maghiar (Nădlac).

Pe un teren de 39 ha, VGP Park Arad va oferi începând cu 2021 o suprafaţă posibilă de închiriat de până la 200.000 mp, ideală pentru industria uşoară, operaţiuni de preasamblare auto, precum şi huburi de logistică, distribuţie şi curierat. Autorizarea completă deja în vigoare, precum şi sprijinul local şi eficienţa autorităţilor locale din oraşul Arad sunt premisele dezvoltării rapide atât a proiectelor customizate, cât şi a clădirilor standard, în conformitate cu specificaţiile de înaltă calitate ale VGP.

În noiembrie, VGP a lansat dezvoltarea noului parc de afaceri multichiriaşi din Braşov, în partea centrală a României. Prima clădire, cu o suprafaţă de 9.400 mp, este planificată să fie livrată la mijlocul anului 2021 şi va fi parţial ocupată de Fildas Trading S.R.L., companie farmaceutică.

VGP Park Braşov se dezvoltă pe un teren de cca 390.000 mp şi va avea un potenţial total de aproximativ 180.000 mp suprafaţă închiriabilă. Parcul are o locaţie în interiorul şoselei de centură a Braşovului, cu acces direct la parc de pe DN1/E68 către Sibiu şi în imediata apropiere a conexiunii cu viitoarea autostradă 3 Bucureşti-Braşov-Sibiu.