Supliment ZF Logistică 2021

Element Industrial a demarat o investiţie de 25 mil. euro la Brăila. Andrei Jerca, managing director: Am primit de curând autorizaţia de construire pentru prima fază, de 10.000 mp

29 sep 2021 Autor: Bogdan Alecu

Dezvoltatorul imobiliar Element Industrial, controlat de antreprenorul Ionuţ Dumitrescu, a demarat un nou proiect în partea de est a ţării, ELI Park Brăila, o investiţie totală de peste 25 de milioane de euro.

Proiectul logistic este localizat pe un teren de 11 hectare din Zona Liberă Brăila. Element Industrial planifică dezvoltarea în trei faze a unui parc logistic cu suprafaţa brută totală de 50.000 mp. Decizia de construcţie vine şi în contextul în care în 2023 ar trebui să fie gata podul peste Dunăre.

„Brăila are toate avantajele de care o afacere are nevoie: poziţionare în nod rutiero-naval, forţă de muncă, deschiderea dată de podul peste Dunăre şi, nu în ultimul rând, autorităţi locale care fac toate eforturile pentru atragerea investitorilor în zonă. Am primit de curând autorizaţia de construire pentru prima fază, de 10.000 mp, o opţiune pentru distribuţie, producţie sau logistică, cu acces direct la E584“, spune Andrei Jerca, managing director, Element Industrial.

Conceptul de la Brăila este unul flexibil şi modular, adaptat cererii din zonă. Astfel, unităţile minime închiriabile pornesc de la 850 mp, fiecare fiind deservită de un dock şi un drive-in, o zonă de birouri şi locuri de parcare dedicate. Localizarea la intrarea în oraş, în imediata vecinătate a centurii şi a Brăila Mall, aduce un plus conceptului „in-city“, parcul putând fi atât o opţiune pentru distribuţia regională, cât şi una „last-mile“.

Parcul logistic ELI Park Brăila va fi construit la standarde de clasă A, iar viitorii chiriaşi vor beneficia de specificaţii tehnice precum: înălţime liberă de depozitare de 10,5 m, o uşă de încărcare/descărcare la fiecare 800 mp de hală, spaţii generoase de manevră pentru camioane (35 m truck court) şi locuri numeroase de parcare. Pentru fazele ulterioare sunt vizate şi construcţii personalizate tip built to suit.

„Potenţialul pe care noi îl vedem în piaţa de logistică şi industrial pe următorul ciclu economic este de 2,5-3 mil. mp în dezvoltare. Element Industrial a început un nou proiect în Buftea, ELI Park 3, de încă 18.000 mp şi avem în diferite stadii de autorizaţie încă 44.000 mp, iar până la finalul anului vom trece pragul de 100.000 mp de depozite dezvoltate de Element Industrial“, a spus Andrei Jerca.

Următorul pas îl reprezintă extinderea la nivel naţional şi achiziţia de noi terenuri. „Ne uităm foarte mult în ţară, pe lângă Bucureşti care este ancora. Ne uităm la Bacău, unde lucrăm la un proiect de 24.000 mp, ne uităm la Brăila, noi credem foarte mult în zona Brăila-Galaţi ca zonă de dezvoltare şi mai ales în partea de logistică, unde lucrăm la un proiect de 10.000 mp“, a spus Andrei Jerca.

Element Group de asemenea a anunţat achiziţia unui nou teren de 2,7 hectare, la intrarea în Piteşti, în imediata vecinătate a autostrăzii 1. Terenul este poziţionat în apropierea autostrăzii 1, precum şi lângă un hub comercial deja existent - Jupiter City, Metro şi Arabesque Piteşti.

Element Industrial a lansat şi Eli Xpress, o nouă linie de business care se bazează pe conceptul de depozitare de proximitate. Clădirile Eli Xpress vor avea suprafeţe între 6.000 şi 12.000 mp şi vor fi situate în vecinătatea imediată a marilor oraşe sau chiar în interiorul lor.

Primul proiect de acest gen este Eli Xpress Constanţa, un parc logistic de 11.000 mp, închiriat către Altex şi Bere Băuturi Constanţa, achiziţionat anul trecut de la distribuitorul de băuturi alcoolice Bere Băuturi. Depozitul este localizat pe bulevardul I.C. Brătianu 131 A, arteră care asigură intrarea în localitate dinspre A2.

Intenţia Element Industrial este de a construi un portofoliu de astfel de proiecte, fie prin achiziţia directă a depozitelor, fie prin dezvoltarea unor terenuri care corespund cerinţelor. Totodată, dezvoltatorul continuă investiţiile şi în reţeaua Eli Parks, parcuri logistice cu suprafeţe între 50.000-60.000 mp.

Fondat de Ionuţ Dumitrescu, grupul este unul dintre acţionarii diviziei de office a One United. Sub brandul Element Development dezvoltă parcuri de retail, precum Bistriţa Retail Park, iar sub brandul Element Industrial are în dezvoltare o serie de parcuri logistice în Bucureşti şi în oraşe secundare şi terţiare din România.

ELI Park 1 şi 3 de lângă Bucureşti

ELI PARK Brăila