Supliment ZF Polonia

950.000 de viitori pensionari ai României, investitori la PKO, cea mai mare bancă din Polonia, dar şi la operatorul de telecomunicaţii Netia

11 nov 2020 Autor: Liviu Popescu

Circa 950.000 de salariaţi români, adică aceia care contribuie cu câte 3,75% din ve­ni­tul brut lunar pentru administrarea pri­vată a economiilor pentru bătrâneţe, au ajuns investitori indirecţi la doua dintre cele mai mari societăţi din Polonia, arată datele agre­gate de ZF.

Astfel, prin intermediul fon­dului de pensii Vital, administrat de Aegon Pensii Private, viitorii pensionari ai României sunt investitori indirecţi la PKO - cea mai mare ban­că din Polonia, dar şi la com­pania de tele­co­municaţii Netia, care de­ţine a doua cea mai ma­re reţea de linii fixe din acestă ţară. Potrivit ce­lor mai recente date disponibile, cele de la 30 iunie 2020, investiţia la PKO prin interme­diul fondului de pensii al Aegon era de 1,4 mi­lioa­ne de lei, iar alte 1,6 mi­lioa­ne de lei erau plasate în liniile de teleco­mu­nicaţii ale Netia.

Cu alte cuvinte, circa 950.000 de viitori pensionari ai României au expunere pe busi­nes­sul generat de acordarea creditelor polo­ne­ze, dar şi la cel adus de liniile de teleco­mu­ni­caţii din economia care are cea mai dezvoltată piaţa de capital din estul Europei. Din rândul celor şapte fonduri de pensii pri­vate din România, Aegon Pensii Private era sin­gurul care la 30 iunie 2020 avea investiţii la so­cietăţi listate la bursa de la Varşovia, arată datele agregate de ZF.  Powszechna Kasa Oszczednosci Bank Polski (PKO) este cea mai mare bancă din Polonia şi are o capita­lizare de aproximativ 5,1 miliarde de euro.

Spre comparaţie, Banca Transilvania - cea mai mare instituţie de credit din Ro­mâ­nia - de asemenea listată la bursă, are o va­loa­re de piaţă de 2,2 mld. euro. Datele sunt aferente închiderii din 30 octombrie 2020.

De la începutul anului 2020, acţiunile PKO s-au depreciat cu 40%, iar Banca Tran­sil­vania cu 20%, sectorul bancar european fiind printre cele mai afectate sectoare de coronacriză.

Pe de altă parte, Netia are o valoare de piaţă de circa 330 mil. euro, iar de la începutul anului 2020 acţiunile s-au apreciat cu 2,2%.

 

Parteneri: