Supliment ZF Polonia

Polonezii citesc despre România. Şi o vizitează. Şi o îndrăgesc

11 nov 2022 Autor: Bogdan Cojocaru

Polonezii sunt printre naţiunile europene care citesc cel mai mult, arată un studiu al Eurostat efectuat între 2008 şi 2015 în 15 state din UE. Dacă lumea citeşte, trebuie să fie şi cineva care scrie. Iar în ultimii ani, polonezii s-au pus pe scris, inclusiv despre România, pe care încet-încet au ajuns să o descopere şi, după cum spun mulţi autori, să o îndrăgească. Experienţele trăite în România de-a lungul multelor vizite au făcut-o pe Dorota Filipiak să scrie o carte, Rumunia. Pekniete lustro Europy - România. Oglinda spartă a Europei, pe care o va descrie în interviul de mai jos. Dorota nu este singura autoare care scrie despre România. Polonezii citesc despre români încă de la căderea comunismului.

 

Ne poţi face scurtă descriere a cărţii? Şi care este sensul acelui titlu intrigant?

Dorota Filipiak: Nu este un ghid, nu este o carte monografică despre România. Este un fel de jurnal, amintiri din călătoriile mele. De la prima mea călătorie în România, în 2008, am încercat să înţeleg fenomenul acestei ţări. Încă mă intrigă cum atât de multe părţi diferite ale ei funcţionează împreună. Oglinda spartă în titlul cărţii nu înseamnă ceva stricat – înseamnă pentru mine că România este făcută din multe bucăţi: română, maghiară, germană, balcanică; reflectă Estul, Vestul, Sudul; vorbeşte multe limbi, se închină la multe religii. Este ca întreaga Europă într-un singur loc, dar se pot vedea toate diferenţele foarte uşor – diferenţele sunt toate aceste mici crăpături dintre oglinzile mai mici din care este făcută această mare oglindă românească şi europeană. De aceea nu scriu despre unde să merg şi ce să văd ca polonez, ci despre oameni şi personajele care trăiesc în România în prezent sau au trăit în trecut: binecunoscutul Vlad Ţepeş îl întâlneşte aici pe poetul maghiar Endre Ady; caut urmele şvabilor şi saşilor, stau de vorbă cu copiii ţigani şi mă întâlnesc cu secuii în inima pământului românesc. Este o poveste foarte personală despre propria mea experienţă în România.

Cum ai ajuns să călătoreşti în România?

Dorota Filipiak: Era o problemă de timp. Iar toate interesele mele m-au condus spre România. Sunt foarte interesată de istoria Imperiului Habsburgic, mai ales a Ungariei. Iubesc soarele. Cunoscusem puţini oameni din România, dar care mi-au spus lucruri bune despre ţara lor. Am citit cărţi fascinante despre istorie, aşa că în sfârşit m-am hotărât să vin şi să văd cu ochii mei. M-am gândit că va fi o singură călătorie şi anul viitor voi pleca în altă parte. Dar România m-a fermecat total! După prima călătorie am ajuns aici în România de mai mult de zece ori şi încă n-am terminat!

 

Cum este România percepută de polonezi?

Dorota Filipiak: Mai sunt multe de făcut pentru a schimba viziunea României în Polonia, pentru că mulţi polonezi cred că România este o ţară săracă, unde trăiesc doar ţigani, câinii fără stăpân muşcă oamenii şi spiritul lui Ceauşescu este încă viu. Dar tot mai mulţi dintre noi cei din Polonia - polonezi, precum şi români - facem o treabă grozavă pentru a promova o imagine reală. Scriitori, traducători, profesori de limba română, călători, cu toţii vorbim despre cât de atractivă este România. De asemenea, avem aici o mică, dar foarte activă comunitate românească - reunită în jurul Institutului Cultural Român Varşovia şi Consulatului Onorific al României la Cracovia. Acestea prezintă arta, filmul, literatura şi turismul românesc. Cu toţii îi încurajăm pe polonezi să viziteze România - cu un efect din ce în ce mai puternic.

Ce apreciază cel mai mult polonezii în România?

Dorota Filipiak: Este greu să răspunzi la această întrebare în general, pentru că depinde de cine merge în România. Dar cu siguranţă mulţi dintre noi vizităm România pentru natura ei, de exemplu Delta Dunării, Porţile de Fier şi - cred că este un factor principal pentru mulţi dintre noi - pentru munţii voştri Carpaţi, pentru că ne place turismul montan şi munţii din Polonia sunt foarte aglomeraţi. În Carpaţii româneşti încă mai găsim linişte, linişte şi natură frumoasă. De asemenea, ne plac monumentele istorice, aşa că Transilvania, Maramureş sau Bucovina sunt foarte atractive pentru noi. Şi totuşi România nu este scumpă, ceea ce contează. Şi nu în ultimul rând, apreciem cu adevărat ospitalitatea dumneavoastră autentică. Cred că noi - românii şi polonezii - ne înţelegem foarte bine.

Ar trebui să ne aşteptăm la o creştere a numărului de polonezi care vizitează România?

Dorota Filipiak: Se întâmplă acum! Din ce în ce mai mulţi polonezi călătoresc în România.

 

Când te vei întoarce aici?

Dorota Filipiak: În curând, sper. Am fost la voi în iunie şi abia aştept următoarea oportunitate. Poate voi veni să vizitez câteva pieţe de Crăciun.

Parteneri: