Supliment ZF Polonia

Polonia: răspunsuri la provocările momentului

12 nov 2020 Autor: Bogdan Cojocaru

Pentru polonezi, 11 noiembrie 1918 reprezintă Ziua Independenţei, momentul din istorie când Polonia şi-a recucerit suveranitatea de la imperiile vremii după aproape 12 decenii de inexistenţă ca stat.

Un secol mai apoi, Polonia, trecută printr-un război devastator,  comunism şi o tranziţie către capitalism considerată un succes, este cea mai mare economie est-europeană şi are ambiţia de a fi cel mai important actor de pe scena geopolitică şi economică regională.

Într-o lume din nou intens disputată de marile puteri, de data aceasta mai puţin pe calea armelor şi mai mult comercial, deşi războaiele locale nu sunt rare, Polonia a dezvoltat o relaţie specială cu Statele Unite şi ţine la distanţă Rusia. Varşovia este singurul guvern din Europa care înaintează hotărât spre ţinta de a deveni independentă de gazele ruseşti.

Guvernul speră că prin aceste eforturi, care includ alianţe cu statele europene producătoare de petrol şi gaze din nord şi cu SUA, va ajunge  şi jucătorul care face cărţile pe piaţa energiei din regiune.

Polonia este deja puterea comercială dominantă în Europa de Est. Este cel mai mare exportator. Singura ţară cu care are un deficit comercial notabil este China, cel mai mare exportator al lumii.

Altfel, exporturile poloneze sunt mai mari decât importurile în relaţiile cu, spre exemplu, Germania, Cehia, Marea Britanie, Franţa şi Olanda. În relaţiile cu România, Polonia exportă de două ori mai mult decât importă. Expansiunea reflectă un mediu de business intern dinamic, dar şi plin de provocări.

Piaţa de consum mare – Polonia are şi cea mai mare populaţie din regiune, dacă este exclusă Ucraina, ţară care nu este membră a UE – a dat forţă companiilor poloneze care se extind inclusiv în România, prin exporturi, subsidiare sau chiar achiziţii. Stabilirea unei companii poloneze în Germania nu mai este deloc o noutate.

Expansiunea nu ar avea atâta forţa dacă Polonia nu ar reuşi, cumva, să-şi croiască drum printre crizele economice. Economia poloneză este singura din UE care a evitat recesiunea în criza financiară globală, iar actuala criză îi aduce una dintre cele mai uşoare recesiuni.

Analiştii laudă răspunsul financiar şi fiscal dat de guvernul polonez la şocul economic produs de pandemie ca fiind cel mai mare din Europa.

Nici companiile poloneze nu se lasă intimidate de pandemie. Unele se adaptează, îşi modifică modelul de business, îşi intensifică promovarea.

Altele lucrează mai intens: pandemia le creşte vânzările.

Despre cum înfruntă Polonia şi business-ul polonez provocările momentului puteţi citi în suplimentul „Polonia: răspunsuri la provocările momentului”.

Parteneri: