Supliment ZF Polonia

Subcarpatia - porneşte în aventură!

11 nov 2020

Subcarpatia reprezintă o alegere excelentă pentru cei care do­resc să fugă de agitaţia ora­şului în sânul naturii sălbatice, în lo­curi în care timpul înceti­neş­te. Vă invităm într-o călătorie extra­or­dinară prin cele mai frumoase col­ţuri ale vo­ie­vo­da­tului şi modalităţi diverse de a pe­trecere timpului liber. Vă vom su­gera unde să căutaţi bucătăria gustoasă, tra­di­ţio­­nală şi vă vom prezentă gama de posi­bi­­lităţi care îi aşteaptă pe cei care decid să-şi petreacă timpul în voievodatul Subcarpatia.

Subcarpatia, spaţiu al economiei mo­derne, al naturii necontaminate, al culturii bogate şi al oportunităţilor. Situat în sud-estul Poloniei, voievodatul Subcarpatia aco­peră o suprafaţă de 18.000 km2, fiind lo­cuit de peste 2 milioane de oameni. Teh­no­logiile inovatoare de aviaţie, infor­ma­ti­că şi motorizare sunt adiacente zonelor de odih­nă activă, aventură montană şi multi­cul­tu­ralism. La sud, se învecinează cu Slo­vacia, iar la est, cu Ucraina prin gra­niţa ex­ternă a Uniunii Europene. Capitala re­giunii - Rzeszów, cu o populaţie de aproa­pe 200.000 de locuitori - pulsează de tine­reţe, modernitate, creativitate şi este una dintre aglomerările cu cea mai rapidă creş­tere din Polonia. Aeroportul interna­ţio­nal, puncte­le de trecere a frontierei UE, zonele de in­ves­tiţii şi resursele tine­ri­lor educaţi deter­mi­­nă companiile glo­bale să-şi localizeze se­diul aici. Iar după mun­că? Ce-ţi pofteşte ini­ma! De la atmosfera ca­fenelelor oraşu­lui, pubu­ri­lor, teatrelor, con­certelor, odih­na activă pe uscat, pe apă şi în aer, prin na­tu­ra săl­ba­ti­că şi peisajele din Carpaţi, până la le­gendele Munţilor Bieszczady, Roztocze şi Beskid Niski. În afară de scu­fun­darea în cul­tura, arhitec­tura şi arta zonei de lângă gra­niţă, ai timp şi loc pentru linişte.

Pasionaţii de odihnă activă pot găsi aici ceva pentru ei pe tot parcursul anului. Drumeţii montane de-a lungul traseelor, că­lă­rie, ciclism, navigări cu barca cu pânze şi zboruri cu planorul - toate le sunt la îndemână. Iar iarna?

În regiune există teleschiuri, trasee de ski fond şi de ski tour. Iar celor care preferă să-şi petreacă vacanţa în locuri unde să se poată linişti şi să-şi regenereze puterea, sănătatea şi frumuseţea - le recomandăm localităţile balneare cu o gamă largă de facilităţi de wellness şi spa.

Agricultura ecologică curată, mân­carea sănătoasă, tradiţională şi valorile na­tu­rale, culturale şi turistice bogate fac din Subcarpatia un spaţiu excelent de trai, muncă şi studiu.

 

5 destinaţii de top din Subcarpatia

În ultimii ani, Subcarpatia a devenit o destinaţie turistică de top.

Cine nu visează ca într-o zi însorită să facă drumeţii de-a lungul crestelor şi pajiş­tilor din munţii Bieszczady, să stea pe vârful Tarnica, să navigheze cu barca pe Solina sau să se plimbe prin clădirile cu climat spe­cific ale unuia dintre muzeele satului...

Cu toate acestea, merită să ne amintim că regiunea, în afară de cele mai populare atracţii, are multe de oferit.

Încă există numeroase locuri de desco­pe­­rit aici, iar unele dintre ele sunt ade­vă­ra­te pietre preţioase care îi vor impresiona pe cei mai experimentaţi călători. Iată cinci atrac­ţii din Subcarpatia pe care trebuie să le vezi.

Castelul din Łańcut este una dintre cele mai frumoase reşedinţe aristocratice din Polonia. Este renumit pentru interioarele sale extrem de bine conservate, colecţia unică de vehicule trase de cai, oranjeriile, zona dedicată orhideelor cu o colecţie deosebită de orhidee şi vechiul parc pitoresc în stil englezesc.

Şase monumente din zona voievo­da­tului Subcarpatia au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural UNESCO. Lista include: bisericile din Blizne şi Haczów, precum şi bisericile ortodoxe din lemn din Chotyniec, Radruz, Smolnik de pe San şi Turzansk. Pe jos, cu bicicleta, cu maşina, cu caiacul sau cu sania trasă de cai, indiferent de preferinţele cu pri­vire la mijlocul de transport, puteţi ex­plo­ra comorile arhitecturale din Subcarpa­tia pe tot parcursul anului.

Una dintre cele mai renumite căi fera­te cu şine înguste din Polonia este legen­dara Cale Ferată Forestieră Bieszczady. Tra­seul străbate văi montane pitoreşti. Trenul circulă în fiecare zi în sezonul estival. Iarna, în timpul sărbătorilor de iarnă, se poate merge cu trenul de două ori pe săptămână.

Muzeul de Arhitectură Populară din Sanok se numără printre cele mai renu­mite muzee ale satului din Europa. Situat pe malul drept al râului San, la poalele Munţilor Sanocko-Turczanskie, acesta reflectă caracteristicile naturale ale regiunii Sucarpatia şi vegetaţia din această zonă. Vizitatorii vor găsi aici nu numai căsuţe rurale reconstruite cu fidelitate sau mori de vânt, ci şi conace poloneze. Extrem de atrăgătoare este Piaţa Galiţia, unde puteţi vizita fosta poştă, ceasorni­căria, casa evreiască şi staţia de pompieri sau puteţi face o poză de album la un fotograf.

Deschisă în anul 1854, cea mai veche mină de petrol din lume, care funcţionează şi în prezent, găzduieşte un muzeu unic. Realizate în spiritul tendinţei globale populare în turismul industrial, expoziţiile fac posibilă cunoaşterea istoriei industriei petroliere. Muzeul Industriei Petrolului Şi Gazului din Bóbrka documentează dez­voltarea industriei petroliere şi realizările producătorilor polonezi de petrol.

Este vremea pentru odihnă, este vre­mea pentru Subcarpatia! Nu vei regreta!

 

Dacă doriţi să aflaţi mai multe lucruri interesante despre diferite regiuni din Polonia, Institutul Polonez din Bucureşti vă invită anul viitor la campania #PolskaRegionów.

Vizitaţi pagina fanilor Institutului şi website-ul: instytutpolski.pl/bucuresti.

 

Parteneri: