Supliment ZF Rezidențial

Alexandru Niţescu, Conadi: Zona centrală va fi întotdeauna în atenţia pieţei deoarece are un grad ridicat de exclusivism

8 mai 2023 Autor: Bogdan Alecu

♦ Proximitatea faţă de punctele de interes, de la universităţi la zone de birouri, continuă să atragă proiecte rezidenţiale din segmentul superior.

Cişmigiu Residence este printre pu­ţinele proiecte rezidenţiale noi care vor demara în 2023 în zona ultra­cen­trală a Capitalei, având în ve­dere dificultatea tot mai mare din piaţă în a obţine autorizaţia de con­stru­ire, iar miza acestor proiecte este să fie con­ce­pute de la început pe baza cererilor din piaţă.

„Cu proiectul din zona Cişmigiu vom ieşi în curând pe piaţă, iar acesta va fi un produs premium cu 35 de apartamente cu un grad mare de unicitate, fiind în proximitatea parcului. Atenţia nu a dispărut niciodată de pe piaţa din centrul Capitalei deoarece acolo eşti în proximitatea unor puncte importante de interes“, explică Alexandru Niţescu, investments portfolio manager în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Conadi. 

Conadi este compania responsabilă, printre altele, de vânzările proiectului Arcadia Apartments Domenii din nordul Capitalei şi este consultantul care a participat la tranzacţia prin care Speedwell a cumpărat platforma Griro din Bucureşti. 

„Avem discuţii pentru două-trei proiecte rezidenţiale, unele boutique, în zone centrale şi suntem deschişi să discutăm cu alţi dezvoltatori.“ 

„Noi suntem interesaţi de pachetul de dezvoltare cu vânzare exclusivă, să fim implicaţi de la început în creionarea conceptului. Un produs nu este conceput pentru că arhitectul zice că aşa este frumos, constructorul că este ieftin, ci pe baza nevoii generate de piaţă“, a explicat consultantul. El a subliniat că implicarea în proiect a unui consultant trebuie să aibă loc la început, tocmai pentru ca acesta să fie configurat astfel încât să fie un produs care să respecte cerinţele pieţei.

„Noi ne dorim să fim implicaţi cu departamentul nostru de dezvoltare, de la începutul proiectului. Produsul creat va fi unul cu legătură cu piaţa, va fi vandabil în piaţă. Procedura este să analizezi piaţa, să identifici nevoile şi astfel produsul creionat să fie absorbit de piaţă. Nu în ultimul rând, clientul se schimbă pe parcurs - la Arcadia, tema de la prima fază este diferită faţă de cel de la a treia. Faza următoare a fost concepută pe baza cererilor de la faza anterioară“, a spus Alexandru Niţescu.

În cazul proiectului Arcadia Apartments Domenii, peste 70% din cele 245 de apartamente disponibile în faza a III-a a ansamblului, s-au vândut cu circa un an înainte de finalizarea şi predarea proiectului, potrivit Conadi, companie de consultanţă imobiliară. Fazele I şi II, cu 520 de unităţi, sunt finalizate şi predate integral proprietarilor din 2022. 

„Cererea a fost pentru apartamente mari. Primele vândute au fost produsele pre­mium precum duplexuri, lofturi şi pent­houseuri, vândute încă din 2022, iar în primul trimestru s-au vândut în general cele mari, de 3-4 camere, cu peste 100 mp suprafaţă utilă.“ 

„Per total toate apartamentele din faza a treia vin cu suprafeţe mari - spre exemplu, unul cu două camere are 80 mp suprafaţă utilă“, a explicat Maria Vasile, head of new homes division Conadi. Construcţia celei de-a treia faze va fi gata în 2024, iar până la finalul anului următor clienţii se vor putea muta. Clădirea B8 din faza a treia va fi una cu faţadă ventilată şi spaţii de retail la parter. 

Proiectul este dezvoltat de DVD Residential Imobiliare, companie deţinută majoritar de omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert. Conadi a tranzacţionat achiziţia terenului în valoare de peste 18 milioane de euro şi asigură dezvoltarea şi vânzarea exclusivă a proiectului ce va depăşi la final suma de 120 de milioane de euro, cu 20 mil. euro peste estimarea iniţială.

„În ceea ce priveşte modalitatea de achiziţie, peste 90% dintre cumpărători dispun de resurse proprii pentru o achiziţie, nefiind nevoie să apeleze la finanţare bancară, care este momentan o problema pentru mulţi clienţi din piaţă. Cumpărători sunt în general antreprenori, cei cu meserii liberale sau manageri de corporaţii. În cazul celor care doresc să achiziţioneze mai mult de două apartamente, realizăm o analiză de risc înainte“ a declarat Maria Vasile. 

La nivelul lunii aprilie construcţia proiectului, realizată de Conarg, a ajuns cu structura la etajul al treilea, iar cele trei noi blocuri au partea de subsol în comun. 

„Cei mai mulţi sunt utilizatori finali, care au deja o legătură cu proiectul şi mulţi fac upgrade - au cumpărat la început un apartament mai mic şi acum vor unul mai mare, vor să rămână în zona Domenii, iar apartamentul din prima sau a doua fază vor să îl închirieze. Apartamentele faţă de faza înâi au preţuri aproape duble, iar viteza de închiriere a apartamentelor este de sub o săptămână“, a explicat Maria Vasile. 

În cea de-a treia faza a ansamblului sunt disponibile la vânzare 70 de apartamente. Preţurile acestora pornesc de la 150.000 de euro fără TVA, pentru un apartament de două camere cu loc de parcare subteran şi de la 212.000 de euro fără TVA,  pentru un apartament de trei camere cu loc de parcare subteran.

Proiectul de pe terenul de 3 hectare de lângă Parcul Copilului, aproape de Piaţa Domenii a demarat în 2017, iar în 2018 a început efectiv construcţia primei faze. Complexul este amplasat aproape şi de zona Expoziţiei, un viitor pol de birouri din Capitală, lansat după anunţul construcţiei liniei de metrou spre aeroportul Otopeni, şi de staţia de metrou Griviţa.

Alexandru Niţescu, investments portfolio manager, Conadi

 

Maria Vasile, head of new homes division, Conadi

 

Parteneri: