Supliment ZF Rezidențial

Braşovul devine cea mai mare piaţă rezidenţială regională. Deschiderea aeroportului va duce la investiţii de peste 250 mil. euro în proiecte noi

8 mai 2023 Autor: Bogdan Alecu

♦ Numărul caselor ÅŸi apartamentelor vândute în BraÅŸov în primele trei luni din acest an a fost de 2.184, faţă de circa 2.050 în TimiÅŸ ÅŸi circa 1.800 în Cluj â™¦ InvestiÅ£iile în proiectele imobiliare destinate exploatării turistice vor depăşi 250 de milioane de euro în următorii cinci ani, anual fiind livrate circa 400 de locuinÅ£e de acest tip â™¦ Aeroportul InternaÅ£ional BraÅŸov, care va fi Inaugurat în luna iunie, va atrage în primul an de funcÅ£ionare un trafic de pasageri estimat la 150.000 - 200.000 de persoane.

Braşovul a devenit cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, după regiunea Bucureşti - Ilfov, devansând Timişoara şi Cluj-Napoca în primul trimestru din acest an, relevă un raport întocmit de compania de consultantă SVN România pe baza statisticilor oficiale şi a datelor biroului local SVN România - Braşov.

Astfel, peste 2.180 de case ÅŸi apartamente au fost vândute în BraÅŸov în primele trei luni din acest an, comparativ cu circa 2.050  în TimiÅŸ ÅŸi circa 1.800 în Cluj, potrivit datelor AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Cadastru ÅŸi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Aproximativ 3.000 de locuinţe noi ar putea fi livrate în acest an în Braşov şi împrejurimi, potrivit datelor biroului local SVN România - Braşov, în uşoară scădere faţă de anii anteriori, circa 400 dintre acestea ţintind segmentul de investiţii, fiind destinate exploatării turistice.

Peste 250 de milioane de euro ar urma să fie investiţi în următorii cinci ani în proiecte rezidenţiale amplasate în Braşov şi împrejurimi, destinate exploatării turistice, potrivit datelor SVN România, la care se vor adăuga alte zeci de milioane de euro destinaţi dezvoltării de hoteluri şi pensiuni.

„Braşovul înregistrează de câţiva ani o dezvoltare semnificativă şi estimez că va fi cel mai dinamic pol de dezvoltare economică din România pe termen mediu. Deja vedem investiţii de sute de milioane de euro în noi unităţi de producţie şi proiecte logistice şi tot mai multe branduri internaţionale aleg Braşovul pentru investiţii în unităţi noi de cazare. Deschiderea aeroportului Braşov va avea un impact semnificativ în dezvoltarea economică a oraşului precum şi a segmentului turistic, Braşovul şi Poiana Braşov având în continuare un potenţial semnificativ de a atrage noi investiţii“, au explicat oficialii SVN România.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că peste 423.000 de turişti vizitează şi se cazează anual în Braşov. Concomitent, la finalul anului 2022 existau 56 de hoteluri in oraş, cu un total de peste 6.800 de camere. Acestora li se adaugă alte câteva mii de locuri de cazare în diferite unităţi de cazare, dar şi locuinţe exploatate în scop turistic, care atrag anual alte câteva sute de mii de turişti, potrivit estimărilor SVN România - Braşov.