Supliment ZF Rezidențial

Cererea pentru locuinţe noi rămâne la un nivel ridicat

25 nov 2020 Autor: Bogdan Alecu

Piaţa rezidenţială locală a de­bu­tat în 2020 în cel mai bun mo­ment al său din istoria mo­der­nă a sectorului de profil. 2019 a fost de altfel cel mai bun an din istoria pieţei, înregistrându-se noi recorduri de livrări, atât în Bucureşti, cât şi în alte pieţe rezidenţiale regionale de mari dimensiuni din România.

Tranzacţiile au atins de asemenea noi va­lori record în anumite pieţe rezidenţiale regionale, cu grade generale de absorbţie de peste 80%, în medie, până la finalizarea pro­iectelor, în timp ce accesibilitatea s-a men­ţinut la cel mai favorabil nivel din ulti­mii 14 ani, într-un context în care salariul mediu pe economie a continuat să crească, iar preţurile s-au majorat cu doar 5,8% în Bucureşti, conform datelor SVN România.

„Piaţa rezidenţială din Bucureşti a avut o evoluţie pozitivă în 2020, mai ales dacă luăm în calcul contextul dificil prin care tre­cem de la declanşarea pandemiei COVID-19. Date­le SVN România arată că în acest an am putea înregistra noi recorduri de livrări, atât în Bucureşti şi împrejurimi, cu un nivel de aproximativ 16.000 de noi locuinţe (8% faţă de nivelul din 2019), cât şi în alte pieţe regio­na­le de mari dimensiuni, precum Cluj-Napo­ca, Constanţa şi Timişoara.

Dezvoltatorii au menţinut ritmul de construcţie la o cotă foarte ridicată, în prin­ci­pal datorită unul nivel de precontractare sa­tisfăcător al locuinţelor cu termene de pre­dare în 2020. Datele noastre arată că în Bucureşti s-a înregistrat un ritm mediu de ab­sorbţie de aproximativ 70% - 75% până la finalizarea construcţiilor“, a spus Andrei Sârbu, CEO al SVN România

În acest context, numărul de tranzacţii imobiliare încheiate la nivel naţional s-a majorat cu 14,6% în luna ianuarie şi cu 21,5% în luna februarie comparativ cu luni­le similare din 2019.

Şi în Bucureşti şi Ilfov, cea mai mare pia­­ţă rezidenţială a României, s-au înre­gis­trat creşteri ale tranzacţiilor cu imobile de 17,6% în ianuarie, respectiv 15,9% în fe­brua­­rie, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Pandemia COVID-19 s-a declanşat, din acest punct de vedere, într-un moment favorabil pentru piaţa rezidenţială locală. După cum era de aşteptat, cele două luni de restricţii de circulaţie din timpul Stării Naţionale de Urgenţă au avut un impact sem­ni­fi­cativ asupra rezultatelor înregistrate.

Dacă în luna martie s-a înregistrat în continuare un avans de aproape opt pro­cen­te în ceea ce priveşte tranzacţiile încheiate la nivel naţional, în ciuda celor două săptă­mâni de restricţii de la finalul lunii martie, aprilie şi mai au adus scăderi semnificative, de 33,8% în aprilie, respectiv 27,8% în luna mai, potrivit datelor ANCPI.

Iunie a adus o revenire puternică, de 16,4%, a numărului de tranzacţii încheiate, rezultat cu atât mai îmbucurător cu cât iunie 2019 a fost prima lună de revenire din 2019, al cărui început a fost marcat de un context ge­neral negativ, cu tensiuni sociale şi poli­tice, care au dus la scăderi anuale de două procente ale tranzacţiilor încheiate.

Parteneri: