Supliment ZF Rezidențial

Francesco Curcio, Pinum: Piaţa este susţinută de construcţiile noi, dar în perioada următoare tot mai multe imobile vechi vor fi reabilitate şi implicit vor creşte cererile pentru modernizări

19 apr 2022 Autor: Bogdan Alecu

Reabilitările termice, dar şi modernizarea construcţiilor deja existente vor aduce o nouă cerere pe piaţa materialelor de construcţii pe măsură ce proprietarii clădirilor vor demara noi investiţii.

Piaţa materialelor de construcţii, a uşilor şi ferestrelor a fost susţinută puternic de achiziţiile din partea marilor dezvoltatori care au construit clădiri noi, însă mai departe ar putea fi susţinută de renovări, mai ales în contextul în care prin PNRR sunt finanţate reabilitări termice ale blocurilor de locuinţe.

„Programele de reabilitare termică la nivel european au dus la creşteri mari la tâmplărie, lemn, PVC şi aluminiu, Italia, Franţa, Germania  au cereri mari. În Italia Nusco a deschis anul cu comenzi de trei ori mai multe decât anul trecut datorită cererii de tâmplărie pentru reabilitări termice. Totul depinde de organizare. Am investit an de an în capacitatea de producţie de tâmplărie şi investim şi anul acesta şi vom mai angaja. Anul trecut am angajat 30 spre exemplu. Dacă avem utilaje şi oameni, vom creşte deoarece comenzi avem. Şi în România, mulţi producători se vor orienta către export deoarece pe piaţa locală trebuie să asiguri şi montaj, iar acest lucru înseamnă forţă de muncă, iar aceasta este tot mai greu de găsit, dincolo de creşterile de salarii. Cu modificările din legislaţie am mai ţinut oameni din construcţii, dar dacă este eliminată, nu vom mai avea cu cine să construim şi nu vom putea cheltui banii din PNRR“, a spus Francesco Curcio, directorul general executiv al Pinum Doors&Windows, parte a grupului italian Nusco, controlat de familia Nusco.

Pinum a împlinit şi 30 de ani în România, de la înfiinţarea companiei pe piaţa locală în 1992.

„Acum în România producţia merge în primul rând către construcţiile noi, însă şi aici vor începe renovările şi reabilitările,  de aceea şi extindem reţeaua de distribuţie. Am deschis în Craiova, Braşov, distri­buitori prin Ploieşti, Piteşti, urmează Constanţa, unde va fi refăcut showroomul, în Iaşi dublăm spaţiul, deshidem în Sibiu, urmează Cluj-Napoca, Timişoara. Vrem să fim prezenţi în fiecare oraş mare, după care în cele mai mici“, a explicat directorul.

Scumpirile materiilor prime au forţat producătorii să mizeze pe stocuri tot mai mari, însă chiar şi aşa au urcat cu cel puţin 20-30% sau chiar s-au dublat în anumite cazuri. „Criza lemnului va continua, iar scumpiri am văzut şi în ianuarie, nu doar la lemn, ci şi la placaj, lemn prelucrat, toate materialele derivate deoarece avem o situaţie – pieţele din SUA, China şi Europa caută materiale şi implicit vin cu preţuri mai mari, iar procătorii se îndreaptă după preţ. Se construieşte tot mai mult şi nu se găsesc suficiente materiale“, a spus Francesco Curcio.

Pe de altă parte, în Bucureşti piaţa imobiliară va fi afectată în următorii ani de anularea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de sector şi de amânările înregistrate de dezvoltatori.

„Încă nu se simt problemele pe partea de autorizaţii în piaţa imobiliară, însă efecte am putea vedea din 2023. Momentan proiectele începute vor fi construite“, a spus Francesco Curcio.

Pe de altă parte, aceste întârzieri cu care s-ar putea confrunta piaţa imobiliară ar putea afecta şi vânzările Pinum pe piaţa locală.

„Noi estimăm şi o creştere de 15% a cifrei de afaceri în 2022, însă dacă piaţa nu va fi deblocată, atunci în piaţă se va resimţi acest lucru în Bucureşti. Şi în Ilfov au mai fost probleme cu autorizaţiile, care înainte erau mai rapide. În 2021 cifra de afaceri a fost de 17,6 mil. euro, cu 32% peste 2020, când businessul a fost afectat de pandemie. Au intervenit însă costurile de materiale care au influenţat termenele de livrare, dar noi am mizat pe stocuri mari. 10% probabil businessul a crescut din preţ şi 20% de producţie.  Avem şi aproape 30 de angajaţi în plus“, a explicat Francesco Curcio.