Supliment ZF Rezidențial

One United Properties are peste 3.000 de apartamente în diferite stadii de dezvoltare şi alte 6.000 de apartamente autorizate

8 mai 2023 Autor: Bogdan Alecu

♦ One United dezvoltă în prezent cele mai mari proiecte mixte şi rezidenţiale din Capitală. Cea mai recentă achiziţie a unui teren vizează dezvoltarea One Cotroceni Towers, care va transforma o fostă zonă industrială în cea mai mare regenerare urbană din Capitală. 

Dezvoltatorul numără în prezent aproape 6.000 de apartamente autorizate, incluzând aici şi proprietăţile în stare avansată de construcţie, a spus co-CEO-ul şi acţionarul semnificativ Victor Căpitanu într-o recentă conferinţă de presă, detaliind totodată pe marginea administraţiei Capitalei şi potenţialelor planuri de extindere ale companiei.

„Nu facem business în funcţie de politic şi administraţie, noi ne organizăm afacerea în funcţie de priorităţi, tocmai de asta avem cam 5.700 de apartamente autorizate, inclusiv cele în stare avansată de construcţie. Chiar dacă administraţia actuală ar mai primi un mandat şi nu am mai depune nicio autorizaţie în următorii cinci ani, avem ce construi doar pe autorizaţiile existente. Ne-am pregătit că, dacă administraţia devine şi mai conservatoare, să putem construi şi livra apartamente“, explică Victor Căpitanu, cofondator al One United Properties.

O caracteristică a pieţei actuale este di­ver­sitatea, în condiţiile în care există ofertă pentru toate categoriile de clienţi, din punctul de vedere al costurilor, dar şi al lo­ca­lizării proiectelor şi al facilităţilor incluse.

„Este important ca clientul să aibă de unde să aleagă, este important cum percepe el piaţa. Pe măsură ce dezvoltatorii au adus lucruri bune în piaţă ca opţiuni, toată lumea s-a aliniat şi a devenit o piaţă competitivă, care este bună pentru potenţialul client, care are opţiuni de unde să aleagă“.

În opinia lui Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division în cadrul One United, Bucureştiul este o capitală europeană extrem de importantă, inclusiv geopolitic, care nu are o dezvoltare rezidenţială atât de puternică pe cât ar trebui.


„Şi stăm foarte bine din toate punctele de vedere. Ne uităm şi la puterea de cumpărare. Chiar dacă blamăm preţurile, că sunt din ce în ce mai sus, suntem o capitală europeană pe care doar Bosnia şi Herţegovina o poate bate la nivel de preţ pe metru pătrat. Iar cei care investesc în rezidenţial vor avea un beneficiu real în timp“.

Astfel, în ciuda contextului mai dificil din 2023, există tranzacţii pe piaţa rezidenţială, cu menţiunea că cei care cumpără sunt mai educaţi decât în trecut şi analizează foarte bine achiziţia şi unde cumpără.

Iar din perspectiva dezvoltatorului, managerul ONE spune că faptul că pentru o companie este important să se poată finanţa singură sau prin bănci şi să aibă în spate o istorie de proiecte finalizate, ceea ce creează un reper în faţa potenţialului client.

Victor Căpitanu explică faptul că presiunea suportată de preţurile apartamentelor merge în prezent în sens ascendent, în vreme ce autorităţile locale nu prioritizează dezvoltarea sectorului de real estate, iar potenţialii clienţi continuă să simtă ritmul intens al inflaţiei. 

„În februarie anul acesta am cumpărat terenul vecin la One Cotroceni Park ca să continuăm dezvoltarea One Cotroceni City; a fost cea mai mare achiziţie a noastră din istorie, lucrăm la ea de vreo patru ani şi de-abia acum a ajuns la maturitate cu o achiziţie de 36 de milioane de euro. Este cea mai mare achiziţie pe care am făcut-o noi vreodată şi unul din cele mai scumpe terenuri vândute vreodată în România“, a spus Victor Căpitanu. 

La 1,2 miliarde de lei a ajuns cifra de afaceri a companiei în 2022, plus 4% de la an la an, suma fiind susţinută de creşterea veniturilor din vânzările de proprietăţi rezidenţiale. Profitul net s-a diminuat totodată cu 1% la 502,6 milioane de lei.

One a vândut şi pre-vândut anul trecut 599 de apartamente cu o suprafaţă totală de 52.724 mp.

„Strategia noastră a fost dintotdeauna să alegem locaţii atrăgătoare. Chiar şi într-o situaţie neclară, cu tendinţe adverse care pot influenţa şi piaţa imobiliară, compania continuă să aibă lichiditate şi realizează vânzări. Se pare că în situaţii de genul acesta – cu adversitate din partea autorităţilor, inflaţie şi dobânzi mari – strategia aceasta dă rezultate“, adaugă Andrei Diaconescu, co-CEO al One United.