Supliment ZF Rezidențial

Piaţa rezidenţială continuă creşterea pe măsură ce dezvoltatorii extind oferta, iar creşterea preţurilor a fost temperată de pandemie

21 iun 2021 Autor: Bogdan Alecu

În primele cinci luni din 2021 s-au înregistrat cu 36% mai multe tranzacţii la nivel naţional comparativ cu perioada similară din 2020 dar şi cu 30% peste numărul de tranzacţii imobiliare înregistrate în primele cinci luni din 2019, când piaţa nu era influenţată de efectele pandemiei, potrivit Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Preţul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente şi case s-a majorat cu 2,2% în primul trimestru din 2021 faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor Analize Imobiliare.

„Ritmul anual de creştere a preţurilor a încetinit din cauza scăderii cererii şi a majorării ofertei existente; acest indicator s-a situat, în perioada analizată, la 3%, faţă de 3,5% la sfârşitul anului trecut. Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii şase ani, o valoare mai scăzută decât atât, anume 2,7%, fiind consemnată în primul trimestru din 2015. Şi indicele de preţ al proprietăţilor rezidenţiale, publicat de INS pe baza tranzacţiilor colectate de la notari, relevă o scădere a marjei de creştere anuale la 2% în trimestrul al patrulea din 2020, faţă de 2,3% în trimestrul anterior, în timp ce media europeană s-a majorat la 5,7%. În România, creşterea medie anuală de 3% s-a reflectat diferit pe cele două segmente ale pieţei: preţul imobilelor existente (vechi) a înregistrat o uşoară scădere, de 0,5%, în timp ce preţul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%“, a spus Dorel Niţă, Head of Data and Research, Imobiliare.ro.

Ionuţ Nicolescu, preşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România este de părere că piaţa rezidenţială locală se află în cel mai bun moment al său din ultimele decenii, în ciuda perioadei dificile prin care am trecut.

„Creşterile sunt şi mai semnificative la nivelul marilor oraşe. În Bucureşti şi Ilfov, cea mai mare piaţă rezidenţială a ţării, avem o creştere anuală de 57% după primele cinci luni, în Cluj s-a înregistrat o creştere de aproape 12%, în Braşov s-a înregistrat o creştere de 89% a tranzacţiilor încheiate în primele cinci luni din 2021, iar în Constanţa s-a înregistrat o majorare de 175%“, a explicat Ionuţ Nicolescu.

Lunile cuprinse între ianuarie şi mai 2021 au adus cele mai bune rezultate înregistrate în aceste luni în ultimii cinci ani.

Piaţa rezidenţială a fost foarte puţin afectată de criza sanitară din ultimele 15 luni în principal datorită fundamentelor temeinice comparative cu criza economică declanşată în 2008.

„Accesibilitatea este la cel mai bun nivel din istorie (raport salariu / preţ), dobânzile au continuat să scadă şi perioada actuala ne-a arătat cât de important este spaţiul în care locuim. Estimăm că 2021 va duce la înregistrarea unor noi rezultate foarte bune, în creştere comparativ cu cele înregistrate în 2020. Din punct de vedere al livrărilor, acest an ar putea aduce pe piaţă aproximativ 18.000 - 20.000 de locuinţe noi în Bucureşti şi împrejurimi, un volum similar cu cel înregistrat anul trecut“, a spus preşedintele SVN România.

Pe de altă parte, suspendarea PUZ-urilor din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 va pune presiune pe piaţa imobiliară în perioada următoare în contextul în care mulţi dezvoltatori au proiectele blocate.

„Oferta de locuinţe noi din Bucureşti nu va fi semnificativ afectată în 2022 ca urmare a suspendării PUZ-urilor în cinci din cele şase sectoare ale Capitalei. Există un pipeline relativ satisfăcător de proiecte deja aprobate iar proiectele aflate în zonele limitrofe nu vor fi afectate de această decizie. Pe de altă parte, în 2022 vor demara proiecte cu livrare programată în 2023 sau 2024, când oferta ar urma să fie semnificativ afectată de această decizie, iar aceste proiecte ar putea să vină cu o ofertă mai scumpă în anumite zone şi segmente de piaţă - o creştere de preţ adiţională celei date de condiţiile de piaţă“, a explicat Ionuţ Nicolescu.

În absenţa unor modificări, oferta ar urma să fie semnificativ afectată iar 2023 ar putea aduce majorări de preţuri adiţionale dacă cererea se va menţine la acelaşi nivel înregistrat în 2020 - 2021.

Noile proiecte rezidenţiale atrag clienţi în special dintre cei care au cumpărat deja într-un alt proiect nou, dar care acum, după pandemie, vor un upgrade, explică Michele Nusco, CEO şi unul dintre acţionarii grupului italian Nusco.

„Pe timp de pandemie mulţi au decis că vor un upgrade şi au vândut sau vor să vândă şi să cumpere într-un alt proiect. Peste 50% din clienţii noştri se mută aici din alte proiecte deoarece vor mai multe facilităţi aproape de casă, mai mult spaţiu verde sau o locuinţă mai spaţioasă“, a explicat Michele Nusco.

Nusco Imobiliara, dezvoltatorul imobiliar controlat de familia Nusco, a demarat în zona Pipera din Capitală, unde are şi showroomul Pinum alături de o fabrică de uşi, un nou proiect rezidenţial.

 

Parteneri: