Supliment ZF Rezidențial

Pompele de căldură şi centralele de bloc câştigă teren

19 apr 2022 Autor: Bogdan Alecu

Pompele de căldură, mai ales cele aer-apă, dar şi cele geotermale câştigă tot mai mult teren, având un consum mai redus de energie şi o eficienţă ridicată. De partea cealaltă, noile proiecte rezidenţiale renunţă la clasicele centrale de apartament în favoarea celor de bloc pentru a creşte confortul locatarilor.

Pompele de căldură aer-apă, care includ o unitate externă care seamănă cu cea a unui aparat de aer condiţionat şi una internă, de dimensiunile unei centrale de apartament, dar şi cele geotermale, care implică forarea unor puţuri, câştigă tot mai mult teren pe măsură ce dezvoltatorii, dar şi clienţii doresc să reducă atât consumul de energie, cât şi emisiile de dioxid de carbon.

„Noi venim pe segmentul rezidenţial cu cazanele Elco, diferite de alte produse din piaţă, care asigură eficienţă mai mare şi consum redus. A doua soluţie, tot mai cerută, este cea a pompelor de căldură. Vedem tot mai multe cartiere de case, dar şi blocuri, unde investitorii se uită la aceste soluţii regenerabile, eficiente. Anul viitor vom lansa şi cazane pentru zona industrială, pentru spaţii comerciale“, a spus Daniel Buhazi, director comercial la Ariston România, în cadrul evenimentului ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2022 realizată de ZF alături de One United Properties, Vantage Towers, Nordis Group, Akcent Development, Theda Mar, Atria Urban Resort, Gran Via, Elco, SVN România, Alesonor şi Evergent.

El a subliniat că trendul vizează aceste noi soluţii verzi nu doar în cazul sectorului rezidenţial, cât şi office sau retail.

„Vedem o schimbare de tendinţe la beneficiari, o creştere a interesului pentru astfel de produse. Pe viitor, orientarea va fi în zona de soluţii green, eficiente energetic şi sustenabile în timp. Sunt dezvoltatori care se uită la soluţii cu pompe de căldură pentru fiecare casă sau la sisteme centralizate pentru blocuri. În paralel, există o piaţă a înlocuirilor, acolo unde instalaţiile au fost instalate în urmă cu 20 de ani“, a explicat Daniel Buhazi.

Există un parc de centrale instalate la nivel naţional estimat la peste 2,6 milioane de centrale termice. Din acestea doar 40% sunt cele cu tehnologie mai nouă, deci există potenţial de a ridica piaţa.

Piaţa de centrale termice se ridică la circa 160-170 milioane de euro, însă cifra companiei Ariston Thermo nu este realizată integral pe această piaţă, ci este împărţită astfel: 65% din cifra realizată pe zona de centrale termice, 20-25% în zona de boilere electrice, iar restul pompe de căldură şi cazane industriale.

Printre proiectele care mizează pe soluţii verzi este şi cel al Alesonor. Investiţia în proiectul Amber din România este estimată la 110 milioane de euro, dintre care peste 42 de milioane sunt alocate primei fazei de dezvoltare. Proiectul include peste 500 de vile verzi şi 200 de apartamente dezvoltate pe 31 de hectare.

„În proiectul Amber am introdus elemente de sustenablitate încă din 2014 şi asigurăm eficienţă energetică, ceea ce în condiţiile actuale este foarte important. Familiile vor nu doar sustenabilitate şi efi­cienţă, ci contează şi ce ai în jur, când ieşi din casă. Oamenii au nevoie de spaţiu, de aer curat“, a spus Leonidas Anastasopoulos, managing partner al Alesonor.

One United a semnat cu Veolia, grupul francez care deţine Apa Nova, un parteneriat pentru construirea şi operarea pentru o perioadă de 30 de ani a unui sistem de încălzire şi răcire geotermal pentru proiectul One Lake District prin care se vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu 2.000 de tone pe an. Sistemul va fi format din 270 de sonde geotermale, cu adâncime de 120 de metri, iar sistemul va fi folosit şi pentru proiectul One Peninsula.

„În urmă cu 10 ani cel mai tare era să ai centrală de apartament. Oamenii voiau să plătească mai puţin. Am trecut apoi la centrale de bloc în proiecte. Am început să folosim încălzirea prin pardoseală, nu doar pentru penthouse. Folosim acum pompe de căldură. Sunt multe lucruri care se pot face pentru sustenabilitate. Legislaţia ne obligă să facem mai multe pe partea de sustenabilitate şi e bine, dar toate aceste lucruri înseamnă costuri foarte mari“, a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties.

 

Parteneri: