Alex Skouras, managing partner, Alesonor: Transformarea oraşelor în spaţii sustenabile începe cu fiecare comunitate construită corect.
Alesonor, dezvoltator specializat în proiecte sustenabile, mizează pe o evoluţie pozitivă a pieţei imobiliare, în ciuda contextului geopolitic volatil şi a provocărilor din sectorul construcţiilor. Compania dezvoltă în prezent Amber Forest, suburbie cu multiple facilităţi din România, un proiect de 31 hectare, în zona Tunari, care aduce împreună locuinţe verzi, infrastructură modernă şi facilităţi de educaţie, sport şi sănătate.
„Cred cu tărie în piaţa din România. Sunt aici de 23 de ani şi am văzut că, în ciuda ciclurilor economice, nevoia de locuire de calitate a fost constantă. Clienţii sunt mai educaţi, verifică dezvoltatorii, vor transparenţă şi livrabilitate. Pentru cei care livrează ce promit, există în continuare încredere“, spune Alex Skouras, managing partner, Alesonor. Compania a început deja construcţia fazei a doua din Amber Forest, un proiect mixed-use în care peste 550 din cele 700 de unităţi au fost deja vândute. Mai mult, două treimi din spaţiile comerciale au fost preînchiriate, iar lucrările pentru zona de retail – care include supermarket, restaurante, brutărie, hub de co-working şi clinică – încep în această lună.
„Când am ajuns în România, am analizat potenţialul dezvoltărilor din interiorul oraşului, dar am văzut multe limitări. În zonele unde putem construi de la zero, avem ocazia să evităm greşelile trecutului şi să oferim locuinţe moderne, conectate, în cartiere unde trotuarele, spaţiile verzi, şcolile şi utilităţile sunt gândite coerent. Aici văd viitorul“, subliniază Skouras.
Modelul Amber Forest este construit în jurul ideii de comunitate. Cartierele Alesonor se adresează în principal utilizatorilor finali – familii care caută un loc sigur şi bine dotat pentru a-şi creşte copiii.
„Am vorbit până acum cu peste 10.000 de familii. Când le-am întrebat de ce aleg Amber Forest, cele mai frecvente răspunsuri au fost «pentru comunitate» şi «pentru sustenabilitate». Asta ne-a confirmat direcţia.“
Dezvoltatorul urmăreşte extinderea în zonele de nord şi nord-vest ale Capitalei, acolo unde poate replica conceptul de „oraş sustenabil de 15 minute“.
Sunt analizate terenuri mari, cu acces şi infrastructură adecvată, iar noi proiecte sunt în plan, în funcţie de condiţiile pieţei.
Un moment definitoriu în traiectoria Amber Forest a venit recent, odată cu obţinerea certificării LEED v4.1 pentru Comunităţi: Planificare şi Design, la nivel Platinum – cea mai înaltă distincţie acordată de US Green Building Council. Este primul proiect rezidenţial din Europa care primeşte această recunoaştere, confirmând standardele ridicate de sustenabilitate, planificare urbană şi calitate a vieţii.
„A fi primul proiect certificat LEED v4.1 pentru Comunităţi în Europa implică o responsabilitate uriaşă. Credem că tranziţia către comunităţi sustenabile este un efort colectiv, iar noi suntem dedicaţi să învăţăm continuu şi să oferim un model replicabil“, spune Leonidas Anastasopoulos, managing partner Alesonor.
Proiectul a fost evaluat în funcţie de criterii precum eficienţa energetică, reducerea emisiilor de carbon, mobilitatea sustenabilă, spaţiile verzi, gestionarea deşeurilor, sănătatea şi echitatea socială. În cadrul Amber Forest, peste 200 de familii locuiesc deja, iar proiectul va fi finalizat în etape până în 2027.
„Transformarea oraşelor în spaţii sustenabile începe cu fiecare comunitate construită corect. Amber Forest este un exemplu concret de cum o dezvoltare bine gândită poate contribui la viitorul urban al României“, a declarat Peter Templeton, preşedinte şi CEO USGBC.
Pentru Alesonor încrederea în piaţa din România rămâne un pilon al strategiei. „Suntem pregătiţi pentru următorul pas – fie prin parteneriate, fie prin investiţii directe. Credem în România şi vrem să continuăm să construim aici. Avem toate resursele pentru a transforma calitatea vieţii în avantaj competitiv pentru întreaga piaţă imobiliară.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE