Accesul facil la reţeaua de metrou nu mai este doar un criteriu de confort pentru bucureşteni, ci un diferenţiator economic major pe piaţa imobiliară. Într-un oraş în care timpul pierdut în trafic se măsoară în ore, apropierea de o staţie de metrou poate adăuga până la 30% la preţul unei locuinţe.
„Într-un oraş de multe ori sufocat de trafic, accesul la metrou devine un factor cheie pe piaţa rezidenţială. Localizarea cu toate beneficiile ei a devenit, treptat, principalul criteriu de achiziţie pentru cumpărători, surclasând chiar şi preţul. Principalul atribut în Bucureşti este proximitatea faţă de metrou“, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Datele agregate de Imobiliare.ro arată faptul că sunt cumpărători care plătesc cu 10% mai mult pentru un apartament din Bucureştii Noi situat la mai puţin de 500 m de metrou. În zona Ozana, diferenţa ajunge la 30% pentru locuinţele noi. Chiar şi în cartiere „tradiţionale“ precum Militari sau Berceni, apartamentele din imediata apropiere a metroului sunt mai scumpe cu 7%–18%.
Fenomenul se repetă şi în sudul Capitalei. Staţiile Dimitrie Leonida şi Berceni (fostă IMGB) au stimulat dezvoltarea Popeşti-Leordeniului, iar comuna Berceni, unde nu s-au construit încă blocuri, a devenit un magnet pentru cumpărătorii de case. Aici, oferta a explodat: de la 80 de locuinţe în 2020 la aproape 1.000 în 2025. Preţul mediu al unei case a urcat la 135.000 de euro.
„Perspectiva extinderii metroului are un efect catalizator asupra dezvoltatorilor imobiliari. Aceştia investesc masiv în proiecte rezidenţiale şi comerciale în localităţile aflate în apropierea viitoarelor staţii, anticipând creşterea valorii terenurilor şi a cererii pentru locuinţe.“
„Popeşti-Leordeni este un exemplu grăitor în acest sens – de la o comună modestă, s-a transformat într-o zonă urbană în plină expansiune, cu blocuri moderne, centre comerciale şi infrastructură nouă, avand cea mai mare dezvoltare urbana din ultimii ani, din Romania. Acesta este exemplul suprem al faptului că infrastructura de transport subterană este determinantă pentru cei care aleg mutarea în Capitală, în raport cu alte potenţiale alegeri“, a declarat Bogdan Ivan, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România - Urbanis.
Aceste diferenţe de preţ reflectă ideea că infrastructura dictează valoarea. Extinderea reţelei de metrou influenţează direct harta dezvoltărilor rezidenţiale. Noile proiecte sunt ghidate de traseele planificate ale metroului, iar promisiunea unei staţii apropiate devine un argument comercial solid.
Un exemplu elocvent este Magistrala 6, aflată în construcţie. Cartierul Băneasa a înregistrat o creştere de 15% a preţurilor locuinţelor noi de la demararea lucrărilor, potrivit datelor Imobiliare.ro. În Otopeni, preţurile au crescut cu 16%, iar media cerută pentru o casă a ajuns la 245.000 de euro.
Şi cartierele consacrate se transformă odată cu metroul. Zona Pallady, conectată prin staţiile Nicolae Teclu şi Anghel Saligny, a trecut de la periferie industrială la pol de interes rezidenţial. Un apartament care costa 59.000 de euro în 2015 ajunge acum la aproape 102.000 de euro. Cererea este de cinci ori mai mare decât oferta disponibilă.
Cartierul Bucureştii Noi a fost revitalizat prin extinderea Magistralei 4. În 2011, un apartament nou costa 70.000 de euro. În 2025, acelaşi tip de locuinţă se vinde cu 159.000 de euro. Aici, pentru fiecare apartament listat se înregistrează nouă potenţiali cumpărători.
Chiar şi Drumul Taberei, odată considerat un cartier-dormitor, a intrat într-o nouă etapă odată cu inaugurarea Magistralei 5. În doar câţiva ani, cererea pentru apartamente noi a crescut spectaculos. În 2025, un apartament finalizat recent se vinde, în medie, cu 117.750 de euro, iar locuinţele vechi din apropierea metroului sunt listate la preţuri cu 52% mai mari decât în 2020.
Infrastructura de transport subteran nu doar facilitează mobilitatea, ci redefineşte harta valorii imobiliare în Bucureşti. Într-un context economic volatil, conectivitatea la metrou oferă stabilitate, atractivitate şi perspective solide de investiţii pentru dezvoltatori şi cumpărători deopotrivă.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE