Supliment ZF Rezidențial

Terenurile de sport, pe agenda tot mai multor dezvoltatori imobiliari. „Acum zece ani, spaţiile verzi, de sport sau relaxare nu reprezentau o zonă de interes, însă nevoile oamenilor au devenit tot mai sofisticate“

8 mai 2023 Autor: Miruna Diaconu

♦ Cartierele Coresi şi Avantgarden3 din Braşov sunt două dintre exemplele de proiecte imobiliare în cadrul cărora se află şi terenuri de sport dedicate locuitorilor din zonă ♦ Cartierele rezidenţiale devin şi spaţii pentru organizarea de evenimente sportive, astfel sportul venind mai aproape de oameni.

Tot mai multe terenuri de sport, spaţii verzi şi de relaxare sunt pe lista de facilităţi oferite de dezvoltatorii imobiliari în cadrul proiectelor construite de ei. Dacă în urmă cu un deceniu o astfel de facilitate făcea parte din categoria proiectelor de lux, începe să devină o necesită odată cu cererea tot mai mare pentru astfel de zone din proximitatea cartierelor rezidenţiale, iar dezvoltatorii se adaptează nevoilor pieţei.

„Acum zece ani, spaţiile verzi, de sport sau relaxare nu reprezentau o zonă de interes pentru dezvoltatori, majoritatea căutând să eficientizeze la maxim suprafaţa construită şi astfel profitul. Însă nevoile oamenilor au devenit tot mai sofisticate şi nevoia de calitate a spaţiului construit şi a mediului în care trăiesc a devenit tot mai importantă pentru cumpărători, nevoie pe care dezvoltatorii au început treptat să o includă în proiectele rezidenţiale“, spun reprezentanţii companiei Nhood, care dezvoltă proiectul imobiliar Coresi din Braşov.

Cartierul Coresi include centrul comer­cial Coresi Shopping Resort, proiectul rezidenţial Coresi Avantgarden, campusul de birouri Coresi Business Campus, co-workingul The Business Factory şi hotelul Qosmo, operat de Kronwell.

„În Cartier Coresi, iubitorii de sport şi mişcare în aer liber se pot bucura de zonele de fitness outdoor, pistele de alergare şi de biciclete, terenurile de fotbal şi baschet, volei sau ping-pong, de zona de skate park şi pumptrack, dar şi de competiţiile de pe Aleea Sporturilor, pe care le organizăm cu partenerii Coresi.  Cartier Coresi a fost ales ca loc de desfăşurare a concursului Braşov Runnig Festival 2021 şi 2022“, spun reprezentanţii Nhood.

Pe lângă o zonă de sport, organizarea unor astfel de evenimente în cartierele rezidenţiale îi aduc mai aproape pe oameni de sport. Organizatorul Braşov Running Festival, Daniel Santa, a ales acest loc este pentru că infrastructura complexului permite organizarea unei astfel de competiţii, având şi un hotel aproape de linia de start.

„Am găsit în cartierul Coresi o infrastructură potrivită din toate punctele de vedere. Mai mult, acolo este un hotel la 200 de metri de linia de start“, spune Daniel Santa. 

Mai mult, prin organizarea unei astfel de competiţii într-un cartier rezidenţial, Daniel Santa speră să atragă mai mulţi amatori care să participe la competiţie, dar şi să aducă acest sport mai aproape de oameni.

Un alt dezvoltator care a inclus în proiectele sale şi terenuri de sport este firma Maurer, care a construit proiectul Avantgarden3 din Braşov. 

„Ne dorim să încurajăm viaţa activă şi sănătoasă şi am creat spaţii exterioare unde oamenii din comunitatea Avantgarden3 pot practica diverse sporturi: teren de fotbal cu iarbă naturală, teren de tenis marcat corespunzător, coş de baschet, teren de volei, mese de ping-pong şi zona de Street Workout“, spun reprezentanţii Maurer despre proiectul din Braşov.

Compania mai are un proiect şi în Târgu-Mureş, prevăzut şi acesta cu un teren sportiv multifuncţional, unde pot fi jucate sporturi precum fotbal, baschet şi tenis.

Cu toate că dezvoltatorii încep să adauge în proiectele lor şi terenuri de sport, spaţii verzi şi de relaxare, numărul acesta este mult prea mic. Mulţi dezvoltatori de proiecte rezidenţiale se uită la cum pot să eficientizeze suprafaţa construită, iar în loc de un teren de sport, aleg să adauge doar o sală de fitness, fie zone în aer liber, care ocupă mult mai puţin spaţiu.