Supliment ZF Rezidențial

Tips&tricks în procesul de achiziţie: Cum alegem cel mai bine când vrem să cumpărăm o locuinţă şi cum o transformăm în „acasă“?

23 apr 2022 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ A avea propria casă este visul pe care îl are aproape orice român, aşa cum o arată statisticile, care plasează românii la vârf când vine vorba de simţul proprietăţii. Dar achiziţia nu vine singură, ci cu noi provocări, de la amenajare la detalii mai tehnice sau practice, legate de etajul la care este mai bine să stai, de calitatea construcţiei sau ce e mai potrivit - o casă pe pământ sau un apartament într-un bloc.

Casa, de pildă, vine cu avantajul accesului la aer liber mai rapid decât cel pe care îl oferă apartamentul, dar aduce, odată cu asta, şi câteva aspecte mai puţin comode, precum costurile de întreţinere mai mari - de la cele cu terenul până la încălzire, în cazul caselor individuale, care nu au pereţi comuni cu alte case.

Totuşi, pandemia a dus la o creştere semnificativă a cererii pentru case cu curte sau apartamente amplasate la parterul blocurilor, cu o grădină proprie.

„Desfăşurarea activităţii de la distanţă şi noile modele de învăţământ online sau hibrid au amplificat necesitatea unui spaţiu mai mare şi a unei curţi sau grădini. Deci pandemia a dus la accentuarea unei preferinţe care exista oricum - cel puţin la nivel de ideal - pentru unii dintre noi (cea pentru casă - n. red.)“, spune Gabriel Voicu, vicepreşedintele firmei de consultanţă imobiliară SVN România.

Cu toate acestea, datele statistice arată că apartamentele au rămas majoritare din punctul de vedere al tranzacţiilor, în primul rând datorită preţurilor de tranzacţionare mai reduse şi amplasamentului în oraş. La fel cum există cumpărători care aleg o casă într-una din localităţile limitrofe Bucureştiului sau altui mare oraş - şi îşi doresc doar acest tip de locuinţă - există şi locuitori care nu ar renunţa aproape niciodată la amplasamentul din apropierea unor puncte de interes din interiorul oraşului.

Dacă balanţa ajunge, în cele din urmă, să încline mai mult în favoarea apartamentului, apare o altă întrebare: la ce etaj este mai indicat să locuieşti? Dacă viitorul locatar îşi doreşte o privelişte extinsă asupra oraşului, recomandarea este să se mute la o înălţime cât mai mare, mai ales că etajele inferioare vin cu dezavantajul zgomotului, iar la parter în special este inevitabil, de cele mai multe ori, sunetul uşii de la intrarea în bloc.

„Din acest motiv, şi penthouse-urile sunt „cireaşa de pe tort“ a unei clădiri, pentru că oferă aceste avantaje şi se vând cu un preţ mult mai mare decât apartamentele de la etajele inferioare“, spune arhitectul Hamid Nikola Katrib.

Expunerea de la ultimul etaj are însă şi un dezavantaj din punct de vedere termic. Acolo, vara temperaturile sunt mai ridicate, în timp ce iarna sunt mai scăzute decât în locuinţele de la celelalte etaje. Aparatele de climatizare pot însă să rezolve aceste probleme.

Când locuinţa - fie ea apartament sau casă - a fost deja aleasă, o nouă dilemă apare pe tapet: a lucra sau nu cu un arhitect. La început, poate părea o cheltuială în plus, aşa că mulţi proprietari preferă să aloce acest buget către achiziţia de materiale, însă un specialist cu experienţă poate face ca investiţia să se recupereze rapid prin folosirea eficientă a materialelor. Expertiza cu care vine un specialist, după studiile urmate şi experienţa acumulată în domeniu, ar putea să ducă, în final, la economisirea unor bani care ar fi cheltuiţi inutil în lipsa acestui ajutor.

„Un specialist face un buget personalizat şi ştie să echilibreze toate zonele, astfel încât să nu te trezeşti că după ce ai achiziţionat parchetul şi canapeaua îţi dai seama că nu îţi mai rămân fonduri pentru decoraţiunile interioare, care sunt foarte importante, pentru că pot schimba total aspectul unei locuinţe, sau perdele ori draperii. De asemenea, majoritatea specia­liş­tilor au parteneriate cu magazinele de profil şi au condiţii preferenţiale pentru clienţi - discount partener, transport sau mon­taj gratuit, livrare rapidă“, spune Andrei Ichim, unul dintre proprietarii re­ţelei de decoraţiuni interioare Silver Decor.

El povesteşte că dacă în 2015, din zece proiecte, Silver Decor era consilier direct al clientului pentru nouă şi doar unu avea un arhitect în spate, astăzi, din zece proiecte, cinci se fac cu un specialist.

Şi dacă tot a venit vorba de bani, bugetul este, fără nicio îndoială, unul dintre criteriile definitorii atunci când vine vorba de achiziţia unei locuinţe. De el depind numărul de camere pe care le va avea casa sau apartamentul, localizarea, calitatea finisajelor. Când ajunge în faţa deciziei finale, cumpărătorul care se pregăteşte să înceapă discuţiile cu banca se întreabă ce să aleagă între creditul ipotecar şi creditul Noua casă.

„Un credit Noua casă înseamnă un avans de 5%, limitări de sumă şi câteva restricţii ulterioare. Un credit ipotecar înseamnă un avans de 15%, suma maximă a creditului corelată cu venitul şi nicio res­tric­ţie de înstrăinare/rambursare anticipată. În ultimii patru-cinci ani, costurile celor două produse sunt relativ comparabile, de aceea am recomandat întotdeauna clienţilor un credit ipotecar standard“, spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Singurul avantaj al unui credit Noua casă, crede ea, rămâne un avans mai mic, care poate fi văzut ca un avantaj iniţial. Însă avansul mai mic înseamnă că pentru acelaşi imobil suma creditului va fi mai mare, ceea ce va duce la rate mai mari şi la o sumă totală de rambursat mai mare la finalul perioadei de creditare.

Calitatea construcţiei este şi ea importantă, întrucât ceea ce poate părea foarte frumos la exterior poate să ascundă multe defecte la interior. În acest caz, verificarea în detaliu a calităţii construcţiei contează extrem de mult. „O sugestie ar fi ca la fiecare etapă a construcţiei să se facă o vizită. Este nevoie, de asemenea, de o atenţie sporită la detaliile de infrastructură, întrucât sunt zone unde va fi o suprapopulare, iar infrastructura rutieră nu permite mai mult şi se vor crea ambuteiaje în anumite perioade“, spune Cosmin Răileanu, fondatorul businessului cu materiale de construcţii Vindem-Ieftin.

Este indicată verificarea calităţii materialelor şi a pieselor folosite în construcţia blocului, cum ar fi tâmplăria, pentru a preveni pierderile mari de căldură pe timpul iernii, izolaţia pereţilor şi a tavanului, atât cea termică, cât şi cea fonică.

De asemenea, este imperios necesară analiza zonei în care se află imobilul. Accesul la transportul în comun, nivelul de zgomot şi cel de siguranţă, proximitatea faţă de şcoli, spitale, magazine, parcuri sau alte locuri de care viitorii locatari ar avea nevoie sunt aspecte care pot înclina balanţa în luarea unei decizii.

Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-Ieftin: O sugestie ar fi ca la fiecare etapă a construcţiei să se facă o vizită. Este nevoie, de asemenea, de o atenţie sporită la detaliile de infrastructură, întrucât sunt zone unde va fi o suprapopulare, iar infrastructura rutieră nu permite mai mult şi se vor crea ambuteiaje în anumite perioade.

 

Andrei Ichim, unul dintre proprietarii reţelei de decoraţiuni interioare Silver Decor: Un specialist face un buget personalizat şi ştie să echilibreze toate zonele, astfel încât să nu te trezeşti că după ce ai achiziţionat parchetul şi canapeaua îţi dai seama că nu îţi mai rămân fonduri pentru decoraţiunile interioare, care sunt foarte importante, pentru că pot schimba total aspectul unei locuinţe, sau perdele ori draperii.

Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance: Un credit Noua casă înseamnă un avans de 5%, limitări de sumă şi câteva restricţii ulterioare. Un credit ipotecar înseamnă un avans de 15%, suma maximă a creditului corelată cu venitul şi nicio restricţie de înstrăinare/rambursare anticipată.

 

Parteneri: