Supliment ZF Soluții IT

Top priorităţi în 2022: Securitate cibernetică, cloud şi analiză de date

29 iul 2022 Autor: Ioana Nita

♦ Bugetele IT din companii vor merge cu precădere către trei mari zone în perioada următoare: securitatea cibernetică, business intelligence/analiză de date şi cloud, acestea fiind priorităţile directorilor de IT la nivelul întregii Europe, inclusiv din partea centrală şi de est, conform datelor reunite de Gartner, companie americană de cercetare şi consultanţă în tehnologie. ♦ Bugetele IT vor creşte anul acesta cu 3% la nivel global, însă în regiunea Europei Centrale şi de Est situaţia va fi diferită în funcţie de ţară şi de categoria de tehnologii vizată.

„La nivelul întregii regiuni bugetele IT vor înregistra per total o scădere de circa 3,41%, însă în ceea ce priveşte segmentul software, serviciile IT şi serviciile de comunicaţii, va fi o creştere uşoară, între 2 şi 4%, în timp ce pe partea de dispozitive şi pe cea de centre de date ratele de scădere vor avea două cifre. În principal, scăderile vin pe fondul războiului din Ucraina. În multe ţări din regiune, precum Cehia, Polonia şi Ungaria, bugetele IT sunt estimate să crească cu o rată între 5 şi 7%, motoarele de creştere fiind zonele de software şi de servicii IT, iar pentru segmentul de centre de date se preconizează un avans de două cifre, spre deosebire de declinul la nivel de regiune. Mulţi directori de IT, inclusiv din România, se vor confrunta cel mai probabil cu restrângeri ale bugetelor atunci când vor dori să investească în tehnologii cheie, chiar dacă nominal bugetele lor vor creşte“,  a declarat Václav Špáňa (foto), executive partner în cadrul KPC-Group, reprezentanţă independentă a Gartner. El a adăugat că directorii de IT pot face faţă constrângerilor de bugete prin investiţii în tehnologii noi care să susţină rezilienţa şi creşterea, comparativ cu tehnologiile tradiţionale.

În contextul războiului din Ucraina, companiile pun un accent şi mai mare pe securitatea cibernetică în regiunea Europei Centrale şi de Est. Totodată, analiştii Gartner se aşteaptă şi la o creştere a importanţei strategiei privind cloud-ul pe agendele directorilor de IT, mai ales în ceea ce priveşte relaţia cu furnizorii de cloud, management al riscului, locaţia fizică şi proximitatea infrastructurii cloud utilizate - fie regională sau naţională. „Aceste lucruri se întâmplă deja în unele ţări europene precum Franţa, Germania şi în cele din zona Benelux, şi vor ajunge în curând şi în ţările din Europa Centrală şi de Est.“

Parteneri: