Supliment ZF X-Mas Gifts

Rasfat pentru simturi

20 dec 2022 Autor: Cristina Roşca

Pentru cei mai mulţi dintre noi, luna decembrie este sinonimă cu sărbătorile de iarnă şi implicit cu cadourile. E şi normal să fie aşa.

Dar într-o perioadă în care alergăm mai grăbiţi decât oricând pentru a rezolva tot ce a rămas de făcut în acest an, alegerea unui dar poate ajunge să reprezinte nu doar o plăcere, ci şi o provocare şi o responsabilitate. Cu atât mai mult dacă decizia este constrânsă de buget, de timp sau de curajul celui care dăruieşte.

Aici intervine rolul nostru, al jurnaliştilor Ziarului Financiar (a se citi spiriduşii Moşului în această perioadă), acela de a curatoria surprize şi atenţii pentru toate buzunarele, gusturile şi mai ales pentru toată lumea. Am încercat să alegem atât daruri care să fie actuale, cât şi unele care sunt imune la trecerea timpului, altfel spus atemporale. Am căutat cadouri individuale, persona­lizate, dar şi unele colective, ce pot fi savurate ori folosite de toată familia. Am pus în tolbă produse meşteşugite şi atent făurite, dar şi cadouri-experienţă.

Cert e că am vrut să nu uităm pe nimeni şi să nu ratăm nimic important. Nici măcar cei care nu au fost tocmai cuminţi nu merită să fie tăiaţi de pe lista Moşului în acest an 2022, care a venit deja cu destule motive de îngrijorare şi supărare. Aşa că, de sărbători, avem ceva de oferit tuturor.

Şi pentru a fi mai uşor de realizat selecţia, dar şi pentru a fi mai uşor de ales pentru cel care dăruieşte, am gândit cadourile ca un răsfăţ pentru simţuri, mai exact, pentru fiecare simţ în parte. Am „gătit” ceva care să încânte papilele gustative, dar am construit şi o bibliotecă olfactivă atent curatoriată. Propunem surprize pentru urechi fine - pentru că urechea fină cu atenţie se ţine -, dar şi ceva care să cucerească privirea - pentru că ochii văd, inima cere. Şi, totodată, am găsit şi ceva plăcut la atingere.

Nu am uitat nici de cel de-al şaselea simţ (cel vestibular) şi nici de cel de-al şaptelea (cel al mişcării - propriocepţia). Da, da, există mai multe simţuri! Pentru ele, cele mai potrivite ni s-au părut experienţele, unele mai cuminţi, altele mai nebuneşti.

Dar destule vorbe, să trecem la fapte, pentru că mai e puţin până Moş Crăciun va să vie!