Produsele româneşti din categorii precum legume şi fructe, ouă sau carne se regăsesc tot mai mult pe rafturile marilor magazine, semn că producătorii români fac tot mai multe investiţii în eficientizarea activităţii dar şi în modernizarea acesteia. Mai mult, românii sunt tot mai atenţi la provenienţa produselor alimentare în contextul în care accesul la informaţie le aduce continuu idei despre cum să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă şi rolul pe care îl are alimentaţia în acest proces.
În contextul în care importurile au crescut în ultimii ani atât pe fondul cererii mai mari, cât şi al preţurilor mai mici cu care vin alţi fermieri pe piaţă, necesitatea produselor româneşti proaspete pe rafturile magazinelor este cu atât mai importantă cu cât creşterea valorii adăugate în economie trebuie să fie pusă pe lista obiectivelor pe termen lung pentru România. Iar dezvoltarea acestui lanţ de aprovizionare cât mai scurt, prin care consumatorul să aibă acces cât mai repede la produsele de la fermierii locali, este cel mai important vector în dezvoltarea sectorului de agribusiness local. Cum au reuşit fermierii români să intre într-un lanţ mare de magazine şi care sunt avantajele pentru consumatori în a avea disponibile produse de la aceşti fermieri?
Ferma de găini ouătoare Avicola Rojişte, în continuă expansiune
Familia Duică a început să scrie povestea fermei Avicola Rojişte în 2018 cu 15.000 de găini ouătoare şi a crescut capacitatea în mod constant şi îşi continuă expansiunea. Compania are de asemenea şi cultură de cereale convenţională, în conversie şi ecologice.
„Am ales creşterea păsărilor la sol cu acces în aer liber (free range şi sistem de creştere în regim ecologic)“, spune Nicuşor Duică, fondator al Avicola Rojişte din judeţul Olt. Compania livrează către Carrefour ouă free range (cod 1)- marca proprie Carrefour (Carrefour Original şi Carrefour la Piaţă) şi marca de producător - Avicola Rojişte. „Livrăm ouă ecologice astfel încât să ne putem ridica mereu la nivelul aşteptărilor clienţilor noştri“, a mai spus Nicuşor Duică, care adaugă că deşi echipa companiei este mică, fiind formată din 20 de angajaţi, preocuparea pentru îmbunătăţirea permanentă a bunăstării păsărilor creşte, astfel că societatea investeşte constant în adăposturi, spaţii exterioare şi în furaje. Antreprenorul spune că principalul avantaj al prezenţei produselor româneşti pe rafturile marilor magazine constă pentru consumatori în a avea practic facilităţile lanţului de aprovizionare scurt, care permite aprovizionarea magazinelor cu o frecvenţa crescută, astfel încât producătorii să poată oferi prospeţimea produsului către clientul final. „De asemenea, un alt avantaj este dezvoltarea comunităţii locale prin crearea de locuri de muncă. Pentru noi parteneriatul cu Carrefour a însemnat şi înseamnă în continuare „garanţia lucrului bine făcut“. Ştacheta ridicată de către partenerii noştri ne motivează să fim din ce în ce mai buni“, a punctat Nicuşor Duică.
Ferma Stoian, pariu pe livrarea zilnică de morcov românesc
Ferma Stoian este un brand pornit ca o afacere de familie, fiind înfiinţată în 1992 de familia Stoian. Iniţial, Ferma Stoian cultiva varză pe o suprafaţă de 7 hectare. Însă treptat afacerea s-a dezvoltat şi astăzi cultivă pe parcursul unui an o suprafaţă de peste 500 de hectare de legume în câmp deschis, morcovul ocupând aproximativ jumătate din această suprafaţă.
„Cultivăm varietăţi de morcov alese împreună cu Carrefour, care să ofere consumatorului toate elementele în ceea ce priveşte calitatea şi gustul. Avem o capacitate de depozitare, în condiţii de temperatură şi umiditate controlate electronic, de peste 12.000 de tone, ceea ce ne oferă posibilitatea de a avea produsele disponibile aproximativ 8-9 luni pe an“, spune Florin Stoian, administratorul fermei. De asemenea, el adaugă că investeşte constant în echipă şi în tehnologie astfel încât să ne putem ridica mereu la nivelul aşteptărilor clienţilor. „Ne străduim sa oferim cel mai gustos şi calitativ morcov cultivat în România“. În plus, Florin Stoian punctează faptul că principalul avantaj de a avea produse româneşti la raft îl reprezintă prospeţimea produsului.
„Livrăm zilnic produse către Carrefour astfel încât consumatorul să găsească permanent la raft produse cât mai proaspete. Parteneriatul cu Carrefour reprezintă stabilitate, dar şi cerinţe ridicate şi o nevoie de îmbunătăţire continuă“, a menţionat el.
Păstrăvul, un segment unde există loc de creştere
Vasile Todosia, care este la bază inginer constructor, a început businessul din acvacultură cu o păstrăvărie mică. Ulterior s-a extins şi astăzi, dincolo de fermele proprii este şi preşedinte şi membru fondator al Cooperativei Păstrăvul din Ţara Ta, unul dintre cei mai importanţi furnizori ai Carrefour. În prezent, cooperativa are cinci membri şi şase ferme. Dincolo de cooperativă, membrii acesteia mai au şi alte ferme. „Păstrăvăria Dejani şI Păstrăvăria de pe lacul Oaşa sunt ultimele investiţii, care aduc un plus de 800 tone de păstrăv pe lângă cele
400 existente. Ambele investiţii sunt realizate cu tehnologie de ultimă generaţie ce ajută atât la productivitate cât şi la calitatea păstrăvului produs, dar sunt şi cele mai sustenabile păstrăvării din România“, a spus Vasile Todosia. Investiţia de la Dejani este făcută de un membru al cooperativei, în timp ce păstrăvăria de pe lacul Oaşa este investiţia cooperativei. Proiectul Oaşa este finanţat prin intermediul POPAM (Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime), investiţia ridicându-se la 2 milioane de euro, conform ultimelor date.
Către Carrefour cooperativa livrează produse fresh pe gheaţă (file de păstrăv, păstrăv întreg eviscerat), produse afumate (file de păstrăv afumat la cald şi la rece, păstrăv afumat întreg), produse precum zacuscă, pate, peşte marinat etc. Antreprenorul spune că în prezent, pe piaţa internă, cooperativa nu are competitori având în vedere că la nivel naţional încă nu se produce cantitatea de păstrăv consumată de români. Iar la nivel internaţional competiţia vine în principal cu Turcia şi Bulgaria care vând la preţuri mult mai mici dar fără a garanta o calitate a păstrăvului (preţul este mai mic din pricina subvenţiilor primite de fermieri. „Noi am reuşit să creştem atât datorită cererii pe piaţă dar şi pentru că suntem singurii care avem o trasabilitate 100% , producând un păstrăv sănătos de calitate (cu certificare ISF şi în curs de certificare ASC Farm )“, a spus Vasile Todosia. Astfel, principalul avantaj pe care îl au consumatorii care cumpără păstrăv românesc este prospeţimea. „Noi de la recoltare din fermă până pe raft nu depăşim 24 ore dar şi garanţia că găsesc un produs sustenabil şi sănătos iar produsele aduse din alte ţări vin congelate şi apoi sunt dezgheţate şi oferite spre vânzare“, a spus antreprenorul. Cât despre parteneriatul cu Carrefour spune că acesta este extrem de important mai ales că retailerul a înţeles cât de important este să oferi clienţilor un produs 100% românesc proaspăt, de calitate şi sustenabil. „Avem şi un produs special pentru Carrefour , un păstrăv hrănit cu o hrană compusă din cereale şi soia nemodificată genetic , fără proteină animală, un produs foarte apreciat de români şi cu o cerere în creştere an de an“, a punctat antreprenorul.
Producţie AGRICO-M din Târgu Secuiesc, exemplu de dezvoltare în sectorul cartofilor
Mihail Mucsi a înfiinţat în urmă cu 30 de ani Producţie AGRICO-M SRL din Târgu Secuiesc, fermă care cultivă cartofi. Astăzi, activitatea companiei este coordonată de familie – soţ, soţie şi fiică, toţi cu pregătire de specialitate, care iau decizii atât în ceea ce priveşte tehnologiile de cultură (structura culturilor, soiurile cultivate) cât şi în demararea unor proiecte de investiţîi în tehnologia de cultură, în depozitare, pregătirea şi livrarea mărfii. În perioada 1994-2011, suprafaţa lucrată a crescut de la câteva hectare arendate la 350 de hectare pe care s-au cultivat cartof, grâu, sfeclă de zahăr, rapiţă cu utilaje mai puţin performante şi cu rezultate economice precare. Însă după 2012 activitatea fermei se intensifică prin creşterea producţiei la toate culturile. Însă nu doar producţia creşte, ci şi calitatea acesteia dar şi valorificarea superioară a cartofului prin spălare şi mai departe ambalare. În plus, în locul culturii sfeclei de zahăr compania introduce în rotaţie soia şi mazărea, care vin cu un aport de azot natural în sol şi structurează foarte bine pământul în care se cultivă cartoful, explică antreprenorul.
„Colaborarea cu Carrefour a început în 2006 când livrăm 550 tone/an, cu creşteri de la an la an, ajungând în 2011 la 2.000 de tone/an. În 2011 am dezvoltat un proiect nou cu specialiştii de la Carrefour, introducând în piaţa cartoful marca FCC (Filiera Calităţii Carrefour) cu trei tipuri de cartofi : pentru prăjit, copt-supă şi salată, astfel livrările au crescut la 3000-3500 to/an, în acelaşi timp s-a prelungit şi prezenţa pe raft de la câteva luni la 9 luni/an“, spune Mihail Mucsi. În această perioadă, compania a introdus un nou tip de cartof în piaţă şi anume Cartofiori ardeleneşti- de mărime mijlocie 35-50mm în ambalaje de 1 kg, foarte apreciat de consumatori pentru calitate lor şi rapiditatea în preparare.
„La fel am venit cu un nou produs cartof violet ( culoare mov şi coaja şi miezul) apreciat în special pentru vârstnici pentru conţinutul bogat în antociani, flavonoide cu rol deosebit în creşterea imunităţîi organismului“, a menţionat antreprenorul.
Anual, compania are în cultură 120-130 ha de cartof din diferite soiuri de bună calitate la care se importă sămânţa din categoria biologică Elita pe circa 40 ha. „Din acest material producem sămânţa pentru restul suprafeţei având astfel certitudinea că folosim pe toată suprafaţa un material de plantare de bună calitate, element hotărâtor pentru realizarea unor randamente ridicate pe unitatea de suprafaţa, şi siguranţă în obţinerea de partide mari pentru livrare“, a punctat Mihail Mucsi. El menţionează că colaborarea cu retailerul Carrefour aduce companiei an de an profit ce permite producătorului să demareze investiţii în retehnologizare, digitalizare şi în perfecţionarea angajaţilor. „Faptul că suntem consideraţi partener în relaţia cu Carrefour ne dă o satisfacţie morală , ne motivează în a respectă în continuare cerinţele impuse pe linia calităţii produsului, în a livra la timp şi a respecta cantităţile solicitate.
Karpaten-Meat mizează pe continuitatea ofertei de carne de vită pe Filiera Calităţii
Karpaten Meat Group deţine un efectiv de aproximativ 8.000 de bovine din rasa Aberdeen Angus, repartizate în mai multe ferme, fiind la 15 ani de la intrarea pe piaţa din România principalul furnizor de carne de vită.
„Suntem încântaţi să fim parteneri cu Carrefour România de aproape 9 ani, o colaborare care ne permite să aducem consumatorilor români carcase de vită Angus 100% locale, din ferma noastră. Livrăm carne premium direct din abatorul propriu, folosind flota noastră de maşini frigorifice, asigurând astfel un flux sigur şi controlat în toate etapele. Sistemul nostru de management pentru siguranţa alimentelor garantează calitatea fiecărui produs, ceea ce ne poziţionează ca un furnizor de încredere“, spun reprezentanţii grupului, care adaugă că un aspect important al colaborării cu Carrefour este continuitatea ofertei.
„Deoarece carnea de vită Angus nu depinde de sezonalitate, putem menţine un flux constant de livrări către Carrefour, care însumează câteva tone pe săptămână. Suntem prezenţi în toate magazinele Carrefour din România, în funcţie de solicitările lor“. Colaborarea dintre cele două companiii a început cu vitrinele de maturare Dry Age, pentru distribuirea cărnii maturate iar pe parcurs au extins gama de produse disponibile, incluzând şi produse fresh.
„Oportunitatea de a intra în retail a venit din dorinţa de a fi mai aproape de consumatorul final din România, oferind carne de vită Angus, la o calitate superioară“.