Suplimente

ARGUMENT Sorin Pâslaru, ZF: Top 100 Cele mai valoroase companii din România 2022

ARGUMENT Sorin Pâslaru, ZF: Top 100 Cele mai valoroase...
06.12.2022, 19:00 181

Topul celor mai valoroase companii din România surprinde foarte bine an de an evoluţia sectoarelor economiei româneşti. Puterea pe care sectorul energetic a căpătat-o dintr-odată, de exemplu, în ultima perioadă, s-a văzut rapid în valoarea Hidroelectrica, dublă faţă de anul anterior.

Apoi, situaţia complicată din sectorul tehnologic de pe piaţa americană este surprinsă de evoluţia UiPath, gigantul RPA (robotic process automation – automatizare a proceselor prin roboţi software) plecat din România, a cărui capitalizare este în scădere cu 71% an la an.

Prezenţa UiPath însă în top 10 cele mai valoroase companii din România certifică forţa sectorului IT&C de pe piaţa locală. Firma şi-a făcut loc la vârf, printre giganţii din petrol, energie, comerţ şi industrie.

Şi emergenţa firmelor cu capital privat românesc spre vârf este surprinsă de top 10 companii cele mai valoroase din România. Pavăl Holding, având ca ax central firma de comerţ cu materiale de construcţii şi mobilă Dedeman, îşi consolidează locul patru pe podium, ca şi în anul precedent, iar Banca Transilvania, unde capitalul privat românesc are o poziţie dominantă, rămâne în top 10 pe locul 7.

Dat fiind că firmele de energie hidro şi Nuclearelectrica sunt controlate de statul român, iată că în 2022 sunt şase companii/bănci dominate de capital românesc, fie el de stat sau privat: Hidroelectrica, UiPath (chiar dacă fondatorul Daniel Dines e minoritar, păstrează poziţia de control), Pavăl Holding, Romgaz, Banca Transilvania şi Nuclearelectrica.   

La acestea se poate adăuga chiar şi eMAG, unde Iulian Stanciu are o participaţie minoritară semnificativă, ca firmă asimilată românească, cel puţin ca percepţie.

Nu e puţin ca şapte din cele mai valoroase organizaţii de business din România să aibă o componentă românească semnificativă. Din spate vin Fondul Proprietatea, unde fondurile de pensii autohtone au controlul cu peste 30%, grupul BitDefender, Superbet, Altex, Chimcomplex, Grupul Catena, One United, Fan Courier, Digi şi Iulius Group.

Datele arată că după criza din 2008-2009, capitalul românesc a dobândit poziţii din ce în ce mai bune. Economia este în transformare, iar în perioada următoare am putea asista la ieşiri de multinaţionale - Enel tocmai a anunţat în noiembrie că este decisă să iasă de pe piaţa locală. De aceea este important să poată fi mobilizat capital local care să poată eventual acoperi aceste ieşiri.

În clasament sunt companii cotate şi necotate, Top 100 cele mai valoroase companii din România fiind un demers unic. În general se fac topuri ale companiilor cotate la bursă, dar pentru România bursa este încă nereprezentativă.

Pentru a surprinde companiile cu cea mai bună evoluţie, sunt prelucrate date cu cele mai mari 300 de companii din România după cifra de afaceri şi cele mai mari 300 de profituri. Însuşi tot acest proces de selecţie, de parcurgere şi de prelucrare a rezultatelor companiilor este o cale de cunoaştere cât mai profundă a economiei româneşti,  unul dintre obiectivele generale ale publicaţiei Ziarul Financiar.

SORIN PÅSLARU, redactorul-şef al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO