Suplimente

ARGUMENT Veridio: Despre Comunitatea de Afaceri din România în 2022 şi 2023

ARGUMENT Veridio: Despre Comunitatea de Afaceri din...
07.12.2022, 10:05 53

Încă un an se apropie de final, după un parcurs greu de anticipat în urmă cu 12-18 luni. Şi, în acelaşi timp, parcă suntem în acelaşi loc. Economia rămâne marcată de incertitudini, indecizii şi instabilitate, iar companiile continuă să se confrunte cu un mediu ostil dezvoltării. Doar că anul acesta au explodat şi preţurile la energie şi costurile de finanţare. Doar euro a rămas fără „scumpire”. În orice caz, sindromul pare a fi de boală lungă.

În plus, discuţia mult prea lungă pe tema Codului fiscal adaugă greutate pe umerii celor care trebuie să ia decizii complicate pentru companiile pe care le conduc. Sunt atâtea elemente în afara controlului oricăruia dintre noi. Instabilitatea fiscală chiar nu-şi are locul în astfel de momente.

Pe de altă parte, dacă tot vorbim despre energie şi lucruri care sunt în controlul nostru, încă rămâne nefiresc să plătim un preţ atât de mare, şi la propriu şi la figurat, pentru utilităţi pe care suntem în stare să le producem. Am văzut că în condiţii de criză fiecare se descurcă pe cont propriu. Şi toată lumea spune că e criză. Dar cine opreşte criza? Noi! Criza poate fi depăşită doar prin efort comun. Poate ne amintim pe unde este ieşirea din impas ca să nu mai zăbovim într-un punct în care (mai) toţi pierdem.

Şi totuşi, aceste noi vremuri nu fac imposibile victoriile comerciale, lucru pe care îl putem vedea şi din analiza valorii companiilor româneşti. Prin urmare, vă propun să ne concentrăm atenţia pe câteva perspective.

 

Optimism pragmatic.

Cu cât resursele sunt mai limitate, cu atât mai atent decisă trebuie să fie investiţia lor. Consumarea energiei în locuri care nu rezolvă probleme sau nu deschide noi oportunităţi reprezintă o irosire de neacceptat în aceste vremuri. Prin urmare, mediul de afaceri trebuie să identifice cât mai bine realitatea curentă, s-o ia ca atare şi să formuleze noi reţete de succes bazate pe ceea ce există astăzi. Optimismul nu este rezultatul naivităţii, ci strategia celor care refuză să îşi cedeze viitorul altora.

 

Leadershipul oamenilor.

Esenţa crizelor diferite cu care ne confruntăm este reducerea drastică a toleranţei pentru inerţie. Nu putem avea performanţă şi inovaţie în lipsa liderilor care îşi înţeleg rolul şi misiunea în cadrul organizaţiilor pe care le conduc. Este nevoie de viziune, competenţă şi caracter pentru a conduce oamenii către victorii în mijlocul furtunii. Leadership-ul oamenilor nu este despre a le spune CE să facă, ci DE CE. Este despre cum îi inspiri pe ceilalţi să creeze noi realităţi mai bune ca versiunile anterioare. Şi este despre ce valori şi principii vrem să ne definească viitorul. Şi dacă nu suntem prea pretenţioşi, vrem aceleaşi lucruri şi de la leadership-ul politic. Cerem prea mult?

Dinamica dintre public Şi privat. Niciodată n-a fost benefic să nu avem o relaţie onestă, de încredere şi respect reciproc între cele două sectoare. În aceste vremuri, devine obligatorie schimbarea mentalităţilor şi comportamentelor care ne-au adus în logica taberelor adverse. Avem nevoie de strategii comune pentru ţara în care trăim noi toţi. Viitorul nostru poate fi mai bun doar dacă reuşim să jucăm în aceeaşi echipă, având un scop comun şi o viziune împărtăşită asupra ceea ce vrem să construim împreună. Pentru că este mult de construit şi nu prea mai avem spaţiu de eroare.

Însă, până mâine, sunt multe de remediat astăzi şi acum. Situaţii absurde care n-au de ce exista. De exemplu, dacă o entitate privată are de transferat o sumă de la trezorerie, trebuie să se deplaseze cu ordin de plată semnat digital, adică cu degetele. Iar dacă, după depunerea unei garanţii de participare la licitaţie, câştigătorul licitaţiei a depus şi garanţia de bună execuţie, pentru a recupera prima garanţie, este nevoie să facă o cerere scrisă.

Da, de foarte de jos pornim la reforme. Să fim conştienţi de acest lucru. Să nu mai construim etajele 8 şi 10 până nu avem parterul şi primele şapte. Că nu rezistă construcţia, decât pe hârtie. Şi poate nici acolo. Nici la stat, nici la privat.

Acestea fiind scrise, să ne reîntâlnim sănătoşi la ediţia viitoare!

Adrian Vascu, senior partner, Veridio

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO