Suplimente

Capitalul privat românesc - argument

Capitalul privat românesc - argument

Autor: Sorin Pâslaru

29.01.2018, 00:07 731

Lucrarea „Capitalul privat românesc 2017 - ediţia a III-a” îşi propune să  descrie pentru al treilea an consecutiv situaţia companiilor cu capital privat majoritar românesc.

Ideea proiectului a apărut ca urmare a faptului că nicio instituţie nu se ocupă să analizeze periodic evoluţia capitalului privat românesc, în condiţiile în care Institutul Naţional de Statistică şi Banca Naţională publică anual un raport privind investiţiile străine directe.

Pe parcursul lucrării sunt denumite companii „cu capital românesc” întreprinderile unde capitalul privat românesc este majoritar, iar companii „cu capital străin” sunt firmele unde capitalul străin este majoritar. La fel, în companiile „de stat” înseamnă că statul român deţine pachetul majoritar.

Lucrarea descrie cifra de afaceri, profitabilitatea, gradul de îndatorare şi productivitatea firmelor româneşti faţă de firmele străine.

De asemenea, este analizată structura români-străini pe sectoare CAEN, în judeţele României şi în exporturi.

În plus faţă de primele două ediţii, este analizată corelaţia dintre soldul investiţiilor străine pe fiecare judeţ şi gradul de dezvoltare economică al judeţului respectiv, inclusiv dezvoltarea capitalului privat românesc.

În context, este detaliată relaţia intrări-ieşiri de investiţii străine între 2000 şi 2016, în condiţiile în care, surprinzător pentru o ţară în curs de dezvoltare, ieşirile sunt semnificativ mai mari decât intrările în 2016.

De asemenea, este evidenţiat modul cum multinaţionalele din industria auto, bere/băuturi răcoritoare şi software au contribuit la dezvoltarea capitalului local.

 
 

CONCLUZII

1. Companiile cu capital privat românesc au scăzut la 46% cotă în cifra de afaceri pe total economie, faţă de 47% în 2015. Companiile străine au crescut la 50% pondere în 2016.

2. Companiile cu capital privat românesc au o profitabilitate netă de 6% relativ la cifra de afaceri, dublă faţă de companiile străine.

3. Companiile străine şi-au majorat substanţial profiturile raportate, de la un rezultat net de 9 mld. lei în 2015 la 19 mld. lei în 2016.

4. Companiile cu capital privat românesc au majorat salariul mediu net cu 15% în 2016.

5. Companiile cu capital privat românesc au avut un randament excepţional al capitalului propriu - ROE, de 22%.

6. Companiile private româneşti domină în construcţii, restaurante/hoteluri, agricultură, comerţ, transporturi, industria alimentară, servicii de sănătate, fabricarea de mobilă şi publicitate.

7. A crescut ponderea companiilor private româneşti în exporturile de alimente, de la 39% la 45%.

8. Judeţe precum Gorj, Mehedinţi sau Vaslui, cu un stoc al investiţiilor străine sub 50 mil. euro fiecare, sunt pe ultimul după cifra de afaceri.

9. În premieră, ieşirile de capital străin au fost cu aproape 2 mld. euro mai mari decât investiţiile străine în 2016.

10. Multinaţionale din auto, bere/băuturi răcoritoare sau software au creat ecosisteme care au contribuit la dezvoltarea capitalului privat românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO