Suplimente

Ce s-a schimbat în economia Kazahstanului după primii 20 de ani de independenţă

Ce s-a schimbat în economia Kazahstanului după primii 20 de ani de independenţă

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2011, 00:02 773

Datele Băncii Mondiale arată că în ultimii 20 de ani, Produsul Intern Brut al Kazahstanului a crescut de la 24,8 miliarde de dolari la aproape 143 de miliarde de dolari, populaţia ţării menţinându-se aproape constantă, în jurul valorii de 16 milioane de persoane.

Cel mai important sector de activitate este legat de petrol şi gaze naturale, 59% din exporturile Kazahstanului fiind realizate de această industrie. Dincolo de hidrocarburi, Kazahstanul mai deţine rezerve însemnate de uraniu, crom, plumb sau aur.

În termen de nivel de trai, tot datele Băncii Mondiale arată că numărul de maşini pe familie a crescut de trei ori din 1991, numărul utilizatorilor de internet a crescut la peste 33%, iar gradul de penetrare a telefoniei mobile este de peste 94%.

Totodată, mediul de afaceri a devenit mai prietenos cu cei care vor să-şi pună pe picioare un business, aceştia având nevoie de numai 19 zile pentru a obţine avizele necesare, faţă de cele 26 de zile câte erau necesare la nivelul anului 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO