Suplimente

Creşterea consumului atrage dezvoltarea de noi afaceri pentru a ţine pasul cu protecţia mediului

Creşterea consumului atrage dezvoltarea de noi afaceri...

Autor: Bogdan Alecu

31.01.2020, 00:26 870

Numai 3-5% din deşeurile me­-na­jere ale unui român sunt re­ci­clate anual, în timp ce anul vi­itor aceste procente ar trebui să ajun­gă la 50%, potrivit Comi­si­ei Europene. România se află în prezent printre ţările cu cel mai mic procent de reciclare, însă companiile care activează în domeniu depun eforturi pentru a îndrepta acest lucru.

Anual, în România se introduc pe piaţă peste 1,2-1,3 mi­lioane de tone de ambalaje, ceea ce determină o obligaţie de reciclare a aproximativ 750.000 de tone de deşeuri, acti­vitate care în momentul de faţă este finanţată doar de producătorii şi importatorii de bunuri ambalate.

În Capitală, bucureştenii generează circa 600 de tone de deşeuri de ambalaje pe zi, provenite de la alimentele şi produsele consumate, potrivit unor calcule făcute de ZF pe baza datelor din piaţă.

Lipsa sortării deşeurilor menajere este primul impediment în reciclarea deşeurilor de ambalaje. Deşeurile care necesită un proces de sortare şi tratare sunt cel mai greu de reciclat şi presupun şi un cost mai ridicat pentru operatorii de salubritate.

Conform legislaţiei din România, firmele care introduc ambalaje pe piaţă au obligaţia de a urmări ce se întâmplă cu ambalajul respectiv până când acesta nu mai este deşeu, adică a fost reciclat sau incinerat pentru a produce energie. Ca să fie reciclate sau incinerate corespunzător, ambalajele trebuie colectate selectiv din capul locului apoi sortate şi transportate. Pentru a putea parcurge aceşti paşi au fost înfiinţate companii care preiau de la producători respon­sabilitatea deşeurilor de ambalaje. Aceste companii se numesc organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului, cu alte cu­vinte, sunt acele organizaţii profesioniste cărora produ­cătorul le „deleagă“ răspunderea sa privind colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor.

Materialele reciclate devin materie primă pentru alte materiale şi în felul acesta se economiseşte energie electrică şi apă. De pildă, PET-urile reciclate pot ajunge în industria textilă, se pot face fibre pentru covoare, jucării etc. Deşeurile mai pot fi folosite şi drept materie primă pentru producerea de energie, de exemplu la fabricarea cimentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO