Suplimente

Cum vede România un antreprenor belgian care locuieşte aici de 17 ani

Jan Glas, managing partner al TPA Horwath România. Foto: Victor Ciupuliga

Jan Glas, managing partner al TPA Horwath România. Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Mirabela Tiron

15.11.2014, 12:39 618

A venit în România în februarie 1997, fără să ştie că „România va deveni casa mea nu doar pentru câţiva ani, ci pentru o mare parte din viaţa mea“, după cum afirmă belgianul Jan Glas, managing partner al companiei de consultanţă şi  audit TPA Horwath România.

„Ţara pe care am descoperit-o în 1997 era total diferită de România pe care o ştim acum.  Acum 17 ani puteai să intri în ţară numai dacă aveai viză de intrare pe teritoriul României obţinută de la ambasadă, iar pentru români era aproape imposibil să călătorească în străinătate. Ţara avea rate anuale ale inflaţiei de peste 50%, iar pieţele financiare tremurau de fiecare dată când România ajungea la un termen de plată al datoriei externe“, spune el. Belgianul afirmă că România s-a schimbat în toţi aceşti ani, însă „au rămas câteva din tradiţionalele aspecte dureroase care continuă să ceară o rezolvare. Nevoia de infrastructură, lupta împotriva birocraţiei şi lupta pentru o putere juridică independentă sunt la fel de importante azi cum au fost şi acum 17 ani“.

El mai subliniază că în opinia lui România a pus bazele unei ţări care riscă să se dezvolte economic cu două viteze diferite.

„Pe rapid pentru Bucureşti (cu statutul său de capitală) şi Transil­vania/Banat (cu legătura sa cu vestul) şi pe loc repaus pentru Muntenia şi Moldova. Şi la acest aspect contribuie şi faptul că nu se vede niciun progres în dezvoltarea de autostrăzi „fie Co­marnic-Predeal, fie Piteşti-Sibiu“, care ar putea lega Muntenia de Transilvania.

Belgianul care conduce o firmă cu afaceri de 3,5 milioane de euro anul trecut spune că deşi s-au făcut eforturi în trecut, România rămâne una dintre ţările cele mai birocratice din UE.

„Numărul declaraţiilor fiscale pe care companiile trebuie să le depună, obligaţiile administrative pentru per­soanele juridice, mediul de muncă inflexibil şi modul general în care autorităţile comunică cu sectorul privat, re­prezintă segmente ce necesită îmbună­tăţiri continue în vederea alinierii la standardele UE.“

El mai afirmă că în ultimii ani a văzut anumite tendinţe care demonstrează o creştere a inde­pendenţei puterii judiciare în ţară, însă „din păcate acest lucru se aplică numai anumitor instanţe şi proceduri de investigaţie. Instalarea unui stat de drept puternic şi independent este singura modalitate de a funcţiona, pentru o ţară care încă suferă mult din cauza tranzacţiilor neconforme regulilor economiei de piaţă de după sfârşitul comunismului“.

El menţionează că mai  mult ca oricând este nevoie de acţiune şi că România trebuie să lucreze la aceste puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO