Suplimente

Despre idei unice în lume

Despre idei unice în lume

Autor: Roxana Petrescu

25.02.2019, 00:06 306

La momentul trimiterii acestui anuar în tipar, în noaptea de 18 februarie, ajuns la cea de-a opta ediţie, situaţia OUG 114, documentul care a bulversat sectorul energetic prin amploarea măsurilor fiscale introduse, era sub semnul întrebării.

Anunţată cu mare tam-tam ca o binefacere pentru consumatorii români, chiar cei care au conceput OUG 114 încep să aibă dubii în urma semnalelor extrem de dure din piaţă.

Grija pentru votant înduioşează până la lacrimi, mai ales că vine din partea unui partid, social-democrat, aflat din nou la guvernare, care de-a lungul timpului şi-a pus semnătura pe privatizări strategice, contracte directe de vânzare a energiei şi alte tunuri.

În energie, piaţa este reglementată tot de stat, dar cumva şi acest lucru este trecut cu vederea. Mereu e vina altuia. Memoria colectivă e scurtă, iar gratuităţile sunt pe placul mulţimii care nu ştie că plăteşte cu vârf şi îndesat pentru ele.

În timp ce OUG 114 era votată peste noapte, România ajungea să importe energie, la preţuri record, din Ucraina, Ungaria, Bulgaria şi Serbia.

Unu din cinci becuri era aprins de energia vecinilor, situaţie nemaiîntâlnită pe plan local. Nu OUG 114 este responsabilă pentru această situaţie, ci toate guvernele care au făcut în aşa fel încât România să rateze investiţii de peste 7 mld. euro în producţia de energie. Îşi mai aminteşte cineva de ele? Nu. Plătim toţi pentru ratarea lor? Da!

Din cauza OUG 114 însă, companiile statului din energie pierdeau miliarde din capitalizare pe Bursă.

Centrala de la Rovinari, una dintre cele mai mari din ţară, a retras un grup din funcţiune în această iarnă pentru că nu mai avea cărbuni. Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva.

În lunile de la finalul anului 2018, România umplea buzunarele Gazprom importând tot mai multe gaze, pe măsură ce producţia sa internă scădea.

Conductele RADET au crăpat una după alta, sute de blocuri din capitală tremurând de frig. Primăria a avut grijă însă să monteze milioane de beculeţe, spre delirul bucureştenilor care apoi aprindeau aragazul să se încălzească în blocurile comuniste.

În tot acest haos energetic, prima declaraţie de la Ministerul Energiei a fost următoarea:

„Preşedinţia României va continua activitatea cu privire la propunerile legislative recente, anume Regulamentul privind Etichetarea Pneurilor, precum şi Decizia de Adaptare a Eficienţei Energetice în context Brexit”, au spus într-un comunicat reprezentanţii instituţiei.

Era clar, problemele ţării deveniseră triviale, Uniunea Europeană însăşi depinzând de know-how-ul României în situaţia stringentă a pneurilor.

Apoi, chiar ministrul energiei, Anton Anton, a spus că poate ar trebui eliminată una dintre taxele introduse prin OUG 114, cea de 2% pe cifra de afaceri, în cazul producătorilor de cărbuni. Desigur, acest lucru nu este posibil doar pentru producătorii de cărbuni. Aşa că, domnul Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, partid care-şi împarte guvernarea cu PSD, a venit cu o idee şi mai bună: taxa să fie scoasă cu totul şi i-a comunicat acest lucru şi doamnei premier Viorica Dăncilă.

O întrebare se ridică totuşi. Unde era domnul Tăriceanu când se scria această ordonanţă? Oare îi plac la fel de mult motocicletele?

Apoi, în tot acest vacarm, a mai venit o idee, de data aceasta unică în lume:

„Vrem să accesăm un program european prin care să introducem în România o idee care n-a mai fost introdusă în lumea asta - sau poate c-o fi fost făcută dar nu ştiu eu - şi anume să acumulăm energie electrică în depozite de gaze. Adică, centrala de la Craiova o retehnologizăm, alături de centrala aia la 3 kilometri există un depozit, la Gherceşti, iar în depozitul respectiv introducem gaze atunci când avem exces de energie electrică de la eoliene, pentru că noi, în România, nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice. În Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro şi noi n-avem niciunul în România. Austria mai construieşte 5 acum”, a spus Anton Anton, citat de Agerpres. 

Am râs toţi, ce bine am râs, dar în timp ce ministrul a devenit viral pe Facebook, nimeni din energie nu este cu calculele făcute, nimeni nu a dat drumul la licitaţii, companiile de stat nu au bugetele aprobate. Nu se mişcă nimic în aşteptarea noilor schimbări. La câtă treabă este de făcut, blocajul este criminal.

Simţiţi liniştea de plumb din spatele declaraţiilor? E ca atunci când stingi becul dintr-o cameră. Nu mai râde nimeni.

Cât de departe este acel moment? 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO