Suplimente

De la Facultatea de Medicină la Antreprenoriat. Wargha Enayati, medic, fondatorul reţelei private de sănătate Regina Maria: „Speram că voi găsi formula să îmi echivalez studiile româneşti în Germania şi că, probabil, tot acolo voi profesa”

ZF 22 de ani. Poveşti din business pentru business

De la Facultatea de Medicină la  Antreprenoriat. Wargha...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

25.12.2020, 12:00 2467

Cu aspiraţiile de medic la purtător, mai mulţi antreprenori au plecat la drum urmând cursuri ale facultăţilor de medicină, neştiind însă că viaţa avea să le pregătească alte trasee. Creatoarea de modă Irina Schrotter, antreprenorul Raul Ciurtin sau Wargha Enayati sunt doar câteva nume. Dacă primii doi au făcut însă carieră în domenii complet diferite, Enayati a rămas totuşi ataşat de prima dragoste.

„La 22 de ani, eram în anul al treilea de facultate la UMF Cluj, cu puţin înainte de cel mai greu examen, cel de morfopatologie. Aveam un profesor dur care pica pe toată lumea. La momentul acela nu aveam nicio viziune asupra a ceea ce urma să fac. Nu credeam că ar fi posibil să rămân în România, că limba română va deveni limba de bază a copiilor mei, că voi putea profesa aici ca medic sau că voi câştiga bani şi voi pune bazele sistemului medical privat din România“, povesteşte Wargha Enayati, medic, fondatorul reţelei private de sănătate Regina Maria, fondatorul proiectului Enayati Medical City.

Problema lui cea mai mare era, pe atunci, că venea din Germania, unde renunţase la facultatea de medicină ca să o facă pe cea din România. Facultatea de la Cluj nu era recunoscută în Germania şi nu ştia dacă va vrea să profeseze ca medic aici.

„Speram că voi găsi formula să îmi echivalez studiile româneşti în Germania şi că, probabil, tot acolo voi profesa.“

Wargha Enayati avea să fondeze însă reţeaua Regina Maria, care a luat naştere în urmă cu mai bine de două decenii, iar acum dezvoltă centrul medical privat Enayati Medical City, care va include o unitate pentru îngrijire medicală, un centru rezidenţial pentru vârstnici şi un spital dedicat sferei oncologice şi de recuperare.

Nu acelaşi a fost parcursul pentru Raul Ciurtin însă, care a lăsat medicina pentru antreprenoriat, dar în cu totul altă industrie.

„La 22 ani eram student la medicină şi încă mai credeam că o să devin medic. Am ajuns însă în industria alimentară, în antreprenoriat, unde am avut foarte mari satisfacţii profesionale. Pentru următorii 22 ani, mă văd muncind cu entuziasm în acelaşi domeniu, dezvoltând an de an companiile de care mă ocup acum“, spune Raul Ciurtin, fondatorul producătorului de conserve Prefera Foods.

Şi pe creatoarea de modă Irina Schrotter vârsta de 22 de ani a prins-o în febra cursurilor de la Facultatea de Medicină din Iaşi. A terminat-o în 1989, odată cu revoluţia, şi a profitat de libertatea acelui moment pentru a pune bazele unei afaceri, care a ajuns să numere astăzi 800 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO