Suplimente

Fashion „made in Poland“. Retailul de modă polonez prinde tot mai mult contur cu 160 de magazine şi afaceri de zeci de milioane de euro

Piaţa de modă din România este pentru cei mai mulţi retaileri internaţionali o destinaţie de top pentru că, în pofida puterii reduse de cumpărare, românii sunt pasionaţi de modă şi sunt dispuşi să aloce o pondere mai mare din salariu către astfel de achiziţii.

Piaţa de modă din România este pentru cei mai mulţi retaileri internaţionali o destinaţie de top pentru că, în pofida puterii reduse de cumpărare, românii sunt pasionaţi de modă şi sunt dispuşi să aloce o pondere mai mare din salariu către astfel de achiziţii.

Autor: Cristina Roşca

09.05.2016, 00:05 1204

La polul opus, niciun brand ro­mânesc de modă nu este prezent pe piaţa din Polonia, cea mai importantă economie din regiune, cu o populaţie de două ori mai numeroasă decât a Ro­mâniei şi cu un salariu mediu dublu faţă de cel de pe piaţa locală, de doar 400 de euro net. De altfel, piaţa locală nu a dat până acum niciun brand de modă cu aco­perire europeană sau măcar regională.

Însă polonezii au mai multe exemple în acest sens, printre care retailerul de încălţăminte CCC şi grupul de modă LPP. Acesta din urmă de altfel este unul dintre cei mai vechi retaileri de modă polonezi prezenţi pe piaţa locală, primul magazin fiind deschis în 2008. Astăzi grupul numără 21 de unităţi sub cinci branduri, însă vrea să continue expan­siunea într-un ritm alert, urmând să dubleze reţeaua până la finalul anului.

De altfel, la o reţea de aproape 40 de unităţi, grupul vrea afaceri de 26 mil. euro. Grupul LPP, care cuprinde brandurile Reserved, Mohito, Cropp, House şi Sinsay, este listat la Bursa din Varşovia din anul 2001 şi este una dintre companiile din industria modei cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est, iar veniturile sale în 2015 au depăşit 5 miliarde zloţi (1,1 mld. euro). Fondată acum circa două decenii, firma are o reţea de 1.600 de magazine şi peste 20.000 de angajaţi în birourile şi structurile de vânzări din Polonia, Europa, Asia şi Africa.

Pe piaţa locală LPP a intrat acum opt ani în plin boom economic şi a inaugurat primul magazin Reserved. Spre deose­bire de alţi retaileri care s-au extins agresiv indiferent de contextul econo­mic, polonezii au fost prudenţi în criză pentru a se extinde ulterior mai agresiv.

Alina Bistreanu, director general al opera­ţiunilor din România ale LPP

Schimbarea de ritm a venit acum circa doi ani, când executivul român Alina Bistreanu (31 de ani + foto stânga) a fost numită director general al opera­ţiunilor din România ale LPP.

Absolventă de studii economice, specializarea finanţe - bănci, ea a început să lucreze la 19 ani, încă din primul an de facultate, pentru că dorea să pună primele cărămizi ale unei cariere în domeniul bacar. Dorea să devină director de bancă. „Experienţa primului meu job m-a condus totuşi spre un alt drum decât cel pentru care m-am pregătit încă din perioada liceului, într-un domeniu mult mai potrivit carac­terului meu dinamic, domeniul vânză­rilor. Astfel, din 2008 şi până în prezent am ocupat mai multe poziţii de mana­gement în cadrul unor companii din domeniul modei, avansând gradual până la poziţia deţinută astăzi, aceea de director general“, povesteşte ea.

Executivul român îşi aminteşte că pentru poziţia de director general al LPP a fost abordată în ianuarie 2014 de o companie de head-hunting. A urmat un proces de recrutare format din două interviuri, unul cu compania de headhunting şi un al doilea cu cel care avea să-i devină manager. „La doar câteva ore după interviul cu actualul angajator mi s-a făcut şi oferta“, iar din martie 2014 conduce LPP România. La momentul acela grupul avea în România două branduri – Reserved şi Cropp -, cu cinci magazine proprii şi altele ale unui francizat. După pre­lua­rea mandatului a adus şi următoarele branduri şi a început dezvoltarea.

Anterior preluării acestei poziţii ea a fost country manager al brandului de modă elen BSB, iar în perioada

2009-2012 a fost district manager pentru GAP în România, Bulgaria, Croaţia şi Serbia.

„Astăzi, nu aş putea vorbi despre o normalitate a zilelor în cazul meu, singura regulă este că încep devreme şi se termină târziu, dar fac cu foarte multă pasiune tot ceea ce fac. Din programul meu nu lipsesc vizitele în magazine, vizitele pe şantier, discuţiile cu membrii echipei şi cercetarea unor noi oportunităţi de expansiune.“

Pe expansiunea pariază de altfel cei mai mulţi retaileri de modă polonezi prezenţi local, în frunte cu CCC şi Pepco, două nume relativ noi pe piaţă, dar agresive în ceea ce priveşte dezvoltarea. Încă o carac­teristică pe care cele două branduri o au în comun este faptul că pariază pe un model de business cu preţuri mici.

Retailerul polonez de încălţăminte CCC va deschide în acest an în total 12 magazine noi, menţinând ritmul alert de expansiune impus la intrarea pe piaţa locală, în vara lui 2012.

Astfel, reţeaua va număra la finalul acestui an 54 de magazine. După numărul de unităţi România a ajuns anul trecut la final pe poziţia a cincea în topul celor mai importante pieţe pentru companie, după piaţa-mamă – Polonia – Cehia, Slovacia şi Germania.

Pe toate celelalte pieţe însă brandul este prezent direct, pe când în România este adus în sistem de franciză de către Peeraj Brand International.

„Există potenţial pentru peste 100 de magazine“, spunea recent Sachin Arora, administratorul Peeraj Brand International. Grupul arab Peeraj a intrat în retailul de modă din România acum circa nouă ani şi a ajuns astăzi la câteva zeci de magazine sub nouă branduri în franciză, printre care Geox, Piazza Italia sau Swarovski. Motorul expansiunii grupului este însă CCC, brand intrat pe piaţa locală în vara lui 2012 cu un magazin în galeria comercială Feeria din complexul Băneasa. Peeraj mai are însă în portofoliu un alt brand polonez, tot de încălţăminte, Kazar.

Grupul care deţine lanţul de magazine de încălţăminte şi accesorii CCC este unul dintre cele mai pu­ternice din retailul polonez, fiind fondat de antreprenorul Dariusz Milek, denumit local regele low-cost al pantofilor. El a intrat în business imediat după căderea comunismului, iar în 1999 a apărut pe piaţă brandul CCC, care a ajuns astăzi la peste 700 de unităţi în Polonia şi ţările din regiune.

Anul trecut compania a obţinut venituri de 2,3 mld. zloţi (540 mil. euro), iar România a contribuit cu 27 mil. euro, potrivit lui Sachin Arora.

Antreprenorul Dariusz Milek s-a extins iniţial doar pe piaţa-mamă, pentru ca apoi să atace şi pieţele vecine precum Cehia, Ungaria sau Slovacia. În ultimii ani grupul a început să se extindă şi pe pieţe dezvoltate precum Germania sau Austria, acestea fiind alături de România pe lista de priorităţi a grupului.

Un model similar de business a încercat şi antreprenorul român Florin Panea, care a fondat Leo­nardo. Încă de la început omul de afaceri a pornit un business cu pantofi low-cost, iar din 1994 până în 2008 magazinele Leonardo acoperiseră toată ţara.

În anii de boom compania se extinsese şi pe pieţele vecine, respectiv Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova. În perioada 2007-2008 acestea contribuiau cu circa jumătate la afacerile de 135 mil. euro ale companiei. În a doua parte a anului 2009 Leonardo a intrat în insolvenţă cu datorii totale de 100 de milioane de euro, iar magazinele din afara graniţelor au fost printre primele pe lista închiderilor. A urmat apoi falimentul.

Piaţa de modă din România, evaluată la 2 mld. euro anual, este dominată de brandurile cu preţuri mici, acestea având o cotă de piaţă cumulată de peste 50%, potrivit companiei de cercetare de piaţă PMR. Retailerul polonez de tip discount Pepco, intrat pe piaţa locală în urmă cu mai puţin de un an şi jumătate, a ajuns deja la circa 50 de magazine în oraşele mari şi medii din România şi continuă expansiunea, potrivit datelor disponibile pe site-ul propriu.

În ceea ce priveşte brandurile poloneze, pe piaţă sunt prezente şi companiile pentru copii Smyk Group şi Coccodrillo. Ultimul nume intrat, la finalul anului trecut, este retailerul online answear.com.

Grupul polonez şi-a bugetat pentru acest an afaceri de 3,6 milioane de euro, iar pentru 2017 şi-a propus să ajungă în top trei jucători din moda locală online, o piaţă de circa 150-200 mil. euro, potrivit estimărilor existente.

În prezent, piaţa locală de modă este condusă de retailerul Fashion Days, unul dintre primii jucători care au atacat comerţul online de profil.

Piaţa de modă din România este pentru cei mai mulţi retaileri internaţionali o destinaţie importantă pentru că, în pofida puterii reduse de cumpărare, românii sunt pasionaţi de modă şi sunt dispuşi să aloce o pondere mai mare din salariu către astfel de achiziţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO